KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

"Poznaj nasze KGW" Koło Gospodyń Wiejskich w Skarżysku Kościelnym

Opublikowano 16.04.2021 r.
Poznajcie Koło Gospodyń Wiejskich ze Skarżyska Kościelnego! To grupa wyjątkowych osób, pełnych pasji i zaangażowania w swoją działalność. KGW z naszymi Czytelnikami podzieliło się rewelacyjnymi przepisami kulinarnymi z topinamburem w roli głównej. Sprawdźcie sami! 

Koło Gospodyń Wiejskich w Skarżysku Kościelnym powstało 1 października 1971 roku, co zostało opisane w naszej kronice. Już w latach 70-tych ubiegłego wieku Panie z naszego Koła czynnie się udzielały, zdobywając cenne doświadczenie, m.in. kulinarne czy w szyciu. Następnie w 2019 roku KGW zostało zarejestrowane w ARiMR w Skarżysku Kamiennej i liczy 33 członków - 13 panów i 20 pań. Przewodniczącą jest Pani Irena Sykulska, zastępcą Pan Szymon Płusa, a członkinią zarządu Pani Bogusława Kowalik. 

Koło zorganizowało wiele spotkań integracyjnych, takich jak Andrzejki, Sylwester, Ostatki, Dzień Kobiet, kuligi letnie, ogniska, turnieje tenisa stołowego, tańca towarzyskiego, łuczniczy, warcabowy, szachowy, bilardowy, darta. Odbyły się także niezwykle ciekawe spotkania fanów topinamburu - opowiadają członkowie Koła.

Występowaliśmy na wielu scenach, promując kulturę i tradycję regionu oraz bawiąc uczestników. Koncertowaliśmy też dla dzieci z przedszkola czy z Domu Opieki Społecznej. Co ważne, wszystkie teksty piosenek i skeczów piszemy sami. Szymon z naszego koła w 2019 r. zdobył Tytuł Chłopa Roku 2019 w ogólnopolskim turnieju. Otrzymaliśmy również wiele dyplomów i nagród, m.in. podczas wojewódzkiego finału konkursu - Nasze Kulinarne Dziedzictwo -  Smaki Regionu na najlepszy regionalny produkt żywnościowy Województwa Świętokrzyskiego w Kielcach, a także Smaki Gęsiny, Kuchnia świętokrzyska czaruje, podczas Jarmarku Agroturystycznego, Przeglądu Obrzędów Wiejskich Suchedniowie czy #EtnoPolska 2020 w Opatowie, Smaki Jesieni w Tokarni,  na imprezie pod nazwą "Dzień z mlekiem". W ogólnopolskim konkursie "Polska Wieś Smakuje" organizowanym przez NIKiDW nasza zupa krem z topinamburu zajęła II miejsce, a w konkursie "Koło ARiMR w sercu wsi" uzyskaliśmy I wyróżnienie.

                     

Dzięki wsparciu ARiMR mogliśmy zakupić nowe stroje, uczestniczyć w konkursach, zakupić niezbędny sprzęt pomocny nam przy organizacji imprez. Promowaliśmy również Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz napisaliśmy piosenkę: "ARiMR agencja w Skarżysku ciągle się tym chlubi i pomagać kołom to naprawdę lubi, ta nasza agencja o nas też zadbała, na te piękne stroje pieniążki nam dała, pieniążki nam dała byśmy wyglądali, świętokrzyski folklor wszędzie promowali, za te ich działania my się na tym znamy, bo logo agencji na koszulkach mamy, a nasza współpraca już wcale nie mała, dalej by tak dobrze nam się układała" (tekst: Szymon Płusa).             

Chcemy również wspomnieć, że rękodzieła naszych koleżanek Anieli Śledź i Jadwigi Kowalik były nagradzane na wielu konkursach i opisywane w  prasie. Udzieliliśmy również wywiadu dla Radio Kielce oraz TVP Kielce. Nasze spotkania są bardzo integracyjne. Podczas nich wspominamy, gdzie byliśmy, w czym braliśmy udział, oglądamy nagrania i omawiamy plany na przyszłość.           

                         

Bardzo nas cieszy, że mieszkańcy chętnie uczestniczą w organizowanych przez nas imprezach i spotkaniach integracyjnych, jak również wyjeżdżają z nami na turnieje. Mieliśmy zaproszenia na Targi Kielce, Targi Rolnicze w Nadarzynie, lecz ze względu na pandemię zostały one odwołane, dlatego uczestniczymy w konkursach online i mamy nadzieje, że niedługo to się zmieni. Jesteśmy aktywni na portalu MOJE KGW, na Facebooku, zdobyliśmy również tytuł w konkursie: Nowoczesne i tradycyjne Koło Gospodyń Wiejskich Skarżysko Kościelne - opowiada Pan Szymon. 

Przepisów kulinarnych mamy sporo. W tym miejscu chcemy wspomnieć, że nasze koło miało najwięcej punktów w konkursie "Polska Wieś Smakuje" organizowanym przez NIKiDW. Braliśmy udział w trzech kategoriach - nasza zupa krem z topinamburu zajęła II miejsce, kiszony topinambur 6 miejsce, a pierogi z nadzieniem pigwa z topinamburem 11 miejsce. 

Dlaczego promujemy topinambur? Topinambur zawiera duże ilości krzemionki, dzięki której pomaga nam w zachowaniu pięknych włosów, skóry i paznokci. Ba! Poprzez krzem - który jest tak ważny w naszej diecie, ale często zapominamy o jego uzupełnianiu - zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry, a duża zawartość błonnika wspiera odchudzanie. Polski żeń-szeń, dzięki zawartości cennych składników, takich jak witamina C i witaminy z grupy B oraz minerałów, wspomnianego już krzemu, żelaza, potasu, fosforu i miedzi wzmacnia również układ odpornościowy, pomaga w stanach przewlekłego zmęczenia, regeneruje tkanki w układzie kostno-stawowym. Ta niepozorna bulwa zawiera inulinę, która w procesie hydrolizy w organizmie człowieka zamienia się we fruktozę. Mogą ją bezpiecznie spożywać chorzy na cukrzycę. Spożycie topinamburu w trakcie leczenia jest wręcz nakazywane. Trzeba dodać, iż roślina ta pięknie kwitnie i jest miododajna. Czas więc na przepisy! 

                           

Zupa krem z topinamburu 

Składniki: 40 dag oczyszczonego topinamburu, cebula, kilka suszonych borowików, marchew, pietruszka, seler, por, koperek.

Wykonanie: Wszystkie składniki gotujemy do miękkości, blendujemy, doprawiamy pieprzem, lubczykiem. Podajemy z grzankami.     

                                  

Pierogi z na słodko z pigwowcem i topinamburem 

Wykonanie: Pigwowiec kroimy, usuwamy pestki, następnie mielemy razem z topinamburem w maszynce na drobno. Wkładamy do garnka, dosypujemy cukier i smażymy. Przygotowujemy ciasto pierogowe (szklanka mąki, woda, jajko). Rozwałkowujemy, wycinamy kółka, wkładamy wcześniej przygotowany farsz, sklejamy i gotujemy przez 3 minuty.

          

Kiszony topinambur   

Potrzebujemy: 4 słoiki 0,5 l, około 1 kg topinamburu oczyszczonego, 1 litr wody, 1 płaska łyżka soli, koper, ziele angielskie, chrzan, gorczyca, marchew, czosnek.

Wykonanie: Wodę gotujemy i lekko studzimy. Topinambur wkładamy do słoików dodajemy przyprawy i zalewamy osoloną wodą. Zakręcamy słoiki i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce. Po miesiącu jest gotowy do spożycia. 

Życzymy smacznego i zachęcamy do rozpoczęcia kulinarnej przygody z topinamburem :-)

 

Zachęcamy także do odwiedzenia KGW Skarżysko Kościelne na Facebooku.

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Tematy pokrewne:
Poznaj nasze KGW IIPoznaj nasze KGW II

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO