Marchew zdrowa i wartościowa - wykorzystaj ją w daniach i napojach!

Marchew pomarańczową wyhodowali Holendrzy dopiero w XVII wieku. Do dziś cieszy się dużą popularnością, mimo że dostępne są też odmiany o korzeniach barwy żółtej, czerwonej, a nawet ciemnofioletowej. Warzywo to jest bogatym źródłem karotenoidów, które są jednocześnie przeciwutleniaczami i barwnikami odpowiadającymi za kolor pomarańczowy. Korzeń marchwi zawiera dużą ilość beta-karotenu – prowitaminy A, która w organizmie przetwarzana jest na witaminę A. Oprócz prowitaminy A, korzeń marchwi zawiera witaminę B1, B2, B6, C, E, K, kwas foliowy, także węglowodany, błonnik, białko oraz bogactwo składników mineralnych: potas, sód, fosfor, wapń, magnez, żelazo i cynk, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Zaleca się ją w stanach niedożywienia i niedokrwistości, szczególnie u dzieci i młodzieży.
Najbardziej wartościowa jest marchew surowa, dlatego powinna być składnikiem różnych surówek warzywnych i warzywno – owocowych. Dodawana jest też do wywarów mięsnych, warzywnych, bulionów oraz kremowych lub jarzynowych zup. Marchew duszona, gotowana lub smażona z dodatkiem odpowiednich przypraw, jest uzupełnieniem wielu potraw sporządzonych z mięs, ryb, makaronów, ziemniaków lub ryżu. Służy również do wypieków lub przygotowania soków i mieszanych koktajli. Z udziałem marchwi można przygotować różne przetwory.
ZUPA Z MARCHWI
Składniki:
- 40 dag marchwi,
- 25 dag włoszczyzny (bez kapusty),
- 1 szklanka mleka,
- 4 łyżki słodkiej śmietany,
- 1 łyżka masła, 2 łyżki mąki, sól, cukier do smaku.
Wykonanie: Włoszczyznę i marchew umyć, obrać, opłukać, pokroić, zalać wrzącą wodą i ugotować. Przetrzeć przez sito lub zmiksować. Mąkę rozmieszać z małą ilością zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować, wlać zawiesinę z mąki. Wymieszać. Dodać przetarte warzywa, zagotować. Doprawić do smaku. Przed podaniem dodać masło, śmietanę, cukier do smaku i wymieszać.
ZUPA KREM MARCHWIOWY
Składniki:
- 20 dag marchwi,
- 20 dag ziemniaków,
- 2 szklanki bulionu warzywnego,
- 2/3 szklanki gęstej śmietany,
- 1 łyżeczka masła,
- biały pieprz, sól,
- posiekana natka pietruszki.
Wykonanie: Marchew i ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę i ugotować w bulionie. Następnie zmiksować.
Doprawić do smaku solą, pieprzem. Dodać posiekaną natkę pietruszki i masło. Wymieszać. Rozlać na talerze i udekorować śmietaną i natką pietruszki.
SURÓWKA Z MARCHWI I JABŁKA
Składniki:
- 3 - 4 marchewki,
- 3 łyżeczki łuskanego słonecznika,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 łyżeczki majonezu,
- 1 jabłko,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- sól, pieprz do smaku.
Wykonanie: Marchewki obrać i opłukać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do salaterki. Jabłko obrać z skórki i również zetrzeć. Dodać do marchwi. Wsypać pestki, dodać cukier. Przyprawić solą, pieprzem, wymieszać. Skropić sokiem z cytryny. Dodać majonez i wszystko dokładnie wymieszać.
SURÓWKA Z MARCHWI
Składniki:
- 4 duże marchewki,
- 2 jabłka,
- 3 łyżki 18% śmietany,
- 2-3 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżeczka startego chrzanu.
Wykonanie: Marchew i jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać śmietanę, chrzan, cukier puder. Wymieszać i przełożyć do salaterki.
SURÓWKA Z MARCHWI I RZODKIEWKI
Składniki:
- 40 dag młodej marchwi,
- 1-2 pęczki rzodkiewki,
- 4 dag suszonych moreli,
- 2 łyżki majonezu,
- natka pietruszki,
- sól, cukier, sok z cytryny do smaku
Wykonanie: Marchew umyć obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Rzodkiewki oczyścić, opłukać, pokroić w półplasterki. Morele ugotować, przetrzeć przez sito. Połączyć z marchewką, majonezem i doprawić do smaku. Wymieszać. Przełożyć do szklanej salaterki, posypać posiekaną natką pietruszki.
SURÓWKA Z MARCHWI, SELERA I BURAKÓW ĆWIKŁOWYCH
Składniki:
- 10 dag marchwi,
- 10 dag selera.
- 10 dag buraków.
Składniki sosu: 2/ 3 szklanki jogurtu, 1 łyżka octu, 1 łyżka oleju, 1 łyżeczka posiekanych kaparów, 1 jabłko, musztarda, chrzan, papryka mielona, sól, pieprz do smaku
Wykonanie: Warzywa oczyścić i obrać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać. Przygotować sos. Wszystkie
płynne składniki połączyć, dodać kapary i dokładnie wymieszać. Do smaku doprawić musztardą, chrzanem, mieloną papryką, solą i pieprzem. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z sosem i polać warzywa. Odstawić w chłodne miejsce.
SAŁATKA Z MARCHWI
Składniki: 5-6 sztuk marchwi, 2 jabłka, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka soku z cytryny, 2 łyżki posiekanego koperku, sól, pieprz do smaku.
Wykonanie: Marchew umyć, obrać, ugotować. Pokroić w drobną kostkę. Jabłka umyć, obrać zetrzeć na tarce o dużych otworach. Połączyć z olejem, wymieszać, przyprawić do smaku. Przed podaniem posypać koperkiem.
SAŁATKA Z MARCHWI I KURCZAKA
Składniki:
- 60 dag marchewki,
- 20 dag pieczonego kurczaka,
- 1 łyżka majonezu,
- ¼ szklanki śmietany,
- posiekana natka pietruszki,
- 1/3 szklanki mleka, sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
Wykonanie: Marchew umyć, obrać, opłukać, zalać wrzącą, osoloną wodą z dodatkiem mleka. Ugotować pod przykryciem. Po ugotowaniu przecedzić, wystudzić. Pokroić w kostkę. Mięso też pokroić w kostkę. Mięso i marchew wymieszać z majonezem, śmietaną i posiekaną natką pietruszki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
MARCHEW DUSZONA
Składniki:
- 2 pęczki młodej marchwi,
- mąka pszenna,
- 3-4 łyżki masła,
- sól, cukier do smaku
Wykonanie: Marchew umyć, obrać lub tylko dokładnie wyszorować, pokroić lub zostawić w całości jeśli jest malutka. W garnku roztopić masło, włożyć marchew, zalać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem. Gdy marchew zmięknie osolić. Następnie dodać trochę cukru do smaku. Oprószyć przez sitko niewielką ilością mąki i dobrze wymieszać. Podawać do drugiego dania.
MARCHEW W ZIOŁACH
Składniki:
- 1 kg marchwi,
- po1 łyżce posiekanej świeżej bazylii, cząbru i tymianku,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka wermutu,
- ½ szklanki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka mąki,
- szczypta cukru i soli.
Wykonanie: Umytą i obraną marchew pokroić w paski i włożyć do garnka z roztopionym, gorącym masłem. Chwilę smażyć. Następnie podlać niewielką ilością wody z wermutem. Dusić do miękkości. Pod koniec wsypać zioła i przyprawy. Zagęścić mąką rozprowadzoną jogurtem. Podawać na ciepło.
MARCHEW ZE ŚMIETANĄ
Składniki:
- 60 dag marchwi,
- 2/3 szklanki śmietany,
- 1 płaska łyżka mąki,
- 1 łyżka masła,
- mleko,
- natka pietruszki,
- sól, cukier.
Wykonanie: Marchew umyć obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Zalać wrzącym mlekiem z dodatkiem soli i cukru. Ugotować pod przykryciem. Śmietanę wymieszać z mąką, połączyć z marchwią i zagotować. Dodać masło i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i cukrem.
MARCHEW Z BOCZKIEM
Składniki:
- 70 dag marchwi,
- 1 większa cebula,
- 15 dag świeżego boczku,
- sól, tymianek,
- posiekana natka pietruszki.
Wykonanie: Marchew umyć obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Boczek pokroić w kostkę, częściowo stopić. Następnie włożyć marchew i cebulę, nie rumieniąc podsmażyć. Skropić wodą i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać sól i tymianek do smaku, wymieszać. Przed podaniem dodać posiekaną natką pietruszki i wymieszać.
NAPÓJ Z MARCHWI I ZSIADŁEGO MLEKA
Składniki:
- 4-5 szt. marchwi,
- 3 szklanki zsiadłego mleka,
- 2 łyżki soku z cytryny, cukier do smaku.
Wykonanie: Umytą, obraną, opłukaną marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać z mlekiem i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku cukrem.
NAPÓJ Z MARCHWI, POMIDORÓW I PIETRUSZKI
Składniki:
- 60 dag marchwi,
- 50 dag pomidorów,
- 40 dag pietruszki,
- sól, cukier do smaku.
Wykonanie: Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i przetrzeć przez sito. Marchew i pietruszkę umyć, obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wycisnąć sok i połączyć z pomidorami i doprawić do smaku solą i cukrem.
Barbara Majnusz
Artykuł opracowany we współpracy ze specjalistami ze Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj |