KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
18 kwietnia 2021

Marchew zdrowa i wartościowa - wykorzystaj ją w daniach i napojach!

Marchew należy do bardzo popularnych warzyw korzeniowych. Swoją popularność zawdzięcza charakterystycznemu słodkiemu smakowi i wartościom odżywczym. Właściwości i wartości marchwi doceniano już w starożytnych Chinach, gdzie znana była odmiana o białym korzeniu. 

Marchew pomarańczową wyhodowali Holendrzy dopiero w XVII wieku. Do dziś cieszy się dużą popularnością, mimo że  dostępne są też odmiany o korzeniach barwy żółtej, czerwonej, a nawet ciemnofioletowej. Warzywo to jest bogatym źródłem  karotenoidów, które są jednocześnie przeciwutleniaczami i barwnikami odpowiadającymi za kolor pomarańczowy. Korzeń marchwi zawiera dużą ilość beta-karotenu – prowitaminy A, która w organizmie przetwarzana jest na witaminę A. Oprócz prowitaminy A, korzeń marchwi zawiera witaminę B1, B2, B6, C, E, K, kwas foliowy, także węglowodany, błonnik, białko oraz bogactwo składników mineralnych: potas, sód, fosfor, wapń, magnez, żelazo i cynk, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Zaleca się ją w stanach niedożywienia i niedokrwistości, szczególnie u dzieci i młodzieży.

Najbardziej wartościowa jest marchew surowa, dlatego powinna być składnikiem różnych surówek warzywnych i warzywno – owocowych. Dodawana jest też do wywarów mięsnych, warzywnych, bulionów oraz kremowych  lub jarzynowych zup.  Marchew duszona, gotowana lub smażona z dodatkiem odpowiednich przypraw, jest uzupełnieniem wielu potraw sporządzonych z mięs, ryb, makaronów, ziemniaków lub ryżu. Służy również do wypieków lub przygotowania soków i mieszanych koktajli.  Z udziałem marchwi można przygotować różne przetwory.

ZUPA Z MARCHWI 

Składniki:

  • 40 dag marchwi,
  • 25 dag włoszczyzny (bez kapusty),
  • 1 szklanka mleka,
  • 4 łyżki słodkiej śmietany, 
  • 1 łyżka masła, 2 łyżki mąki, sól, cukier do smaku.

Wykonanie: Włoszczyznę i marchew umyć, obrać, opłukać, pokroić, zalać wrzącą wodą i ugotować. Przetrzeć  przez sito lub zmiksować. Mąkę rozmieszać z małą ilością zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować, wlać zawiesinę z mąki. Wymieszać. Dodać przetarte warzywa, zagotować. Doprawić do smaku. Przed podaniem dodać masło, śmietanę, cukier do smaku i wymieszać. 
 

ZUPA KREM MARCHWIOWY 

Składniki:

  • 20 dag marchwi,
  • 20 dag ziemniaków,
  • 2 szklanki bulionu warzywnego,
  • 2/3 szklanki gęstej śmietany,
  • 1 łyżeczka masła,
  • biały pieprz, sól, 
  • posiekana natka pietruszki.

Wykonanie: Marchew i ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę i ugotować w bulionie. Następnie zmiksować. 
Doprawić do smaku solą, pieprzem. Dodać posiekaną natkę pietruszki i masło. Wymieszać. Rozlać na talerze i udekorować śmietaną i natką pietruszki.
 

SURÓWKA Z MARCHWI I JABŁKA 

Składniki:

  • 3 - 4 marchewki,
  • 3 łyżeczki łuskanego słonecznika,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżeczki majonezu,
  • 1 jabłko, 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sól, pieprz do smaku.

Wykonanie: Marchewki obrać i opłukać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do salaterki. Jabłko obrać z skórki i również zetrzeć. Dodać do marchwi. Wsypać pestki, dodać cukier. Przyprawić solą, pieprzem, wymieszać. Skropić sokiem z cytryny. Dodać majonez i wszystko dokładnie wymieszać.

 

SURÓWKA Z MARCHWI 

Składniki:

  • 4 duże marchewki,
  • 2 jabłka, 
  • 3 łyżki 18% śmietany,
  • 2-3 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka startego chrzanu.

Wykonanie: Marchew i jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać śmietanę, chrzan, cukier  puder. Wymieszać i przełożyć do salaterki.
 

SURÓWKA Z MARCHWI I RZODKIEWKI 

Składniki:

  • 40 dag młodej marchwi, 
  • 1-2 pęczki rzodkiewki,
  • 4 dag suszonych moreli,
  • 2 łyżki majonezu,
  • natka pietruszki,
  • sól, cukier, sok z cytryny do smaku

Wykonanie: Marchew umyć obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Rzodkiewki oczyścić, opłukać, pokroić  w półplasterki. Morele ugotować, przetrzeć przez sito. Połączyć z marchewką, majonezem i doprawić do smaku. Wymieszać. Przełożyć do szklanej salaterki, posypać posiekaną natką pietruszki. 

 

SURÓWKA Z MARCHWI, SELERA I BURAKÓW ĆWIKŁOWYCH 

Składniki:

  • 10 dag marchwi,
  • 10 dag selera.
  • 10 dag buraków.

Składniki sosu: 2/ 3 szklanki jogurtu, 1 łyżka octu, 1 łyżka oleju, 1 łyżeczka posiekanych kaparów, 1 jabłko, musztarda, chrzan, papryka mielona, sól, pieprz do smaku

Wykonanie: Warzywa oczyścić i obrać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać. Przygotować sos. Wszystkie 
płynne składniki połączyć, dodać kapary i dokładnie wymieszać. Do smaku doprawić musztardą, chrzanem, mieloną  papryką, solą i pieprzem. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z sosem i polać warzywa. Odstawić w chłodne miejsce. 

SAŁATKA Z MARCHWI 

Składniki: 5-6 sztuk marchwi, 2 jabłka, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka soku z cytryny, 2 łyżki posiekanego koperku, sól, pieprz do smaku.

Wykonanie: Marchew umyć, obrać, ugotować. Pokroić w drobną kostkę. Jabłka umyć, obrać zetrzeć na tarce o dużych otworach. Połączyć z olejem,  wymieszać, przyprawić do smaku. Przed podaniem posypać koperkiem.

SAŁATKA  Z MARCHWI I KURCZAKA 

Składniki:

  • 60 dag marchewki,
  • 20 dag pieczonego kurczaka,
  • 1 łyżka majonezu,
  • ¼ szklanki śmietany,
  • posiekana natka pietruszki,
  • 1/3 szklanki mleka, sól, pieprz, sok z cytryny do smaku

Wykonanie: Marchew umyć, obrać, opłukać, zalać wrzącą, osoloną wodą z dodatkiem mleka. Ugotować pod przykryciem. Po ugotowaniu przecedzić, wystudzić. Pokroić w kostkę. Mięso też pokroić w kostkę. Mięso i marchew wymieszać z  majonezem, śmietaną i posiekaną natką pietruszki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 

MARCHEW DUSZONA 

Składniki:

  • 2 pęczki młodej marchwi, 
  • mąka pszenna,
  • 3-4 łyżki masła,
  • sól, cukier do smaku

Wykonanie: Marchew umyć, obrać lub tylko dokładnie wyszorować, pokroić lub zostawić w całości jeśli jest malutka. W garnku roztopić masło, włożyć marchew, zalać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem. Gdy marchew  zmięknie osolić. Następnie dodać trochę cukru do smaku. Oprószyć przez sitko niewielką ilością mąki i dobrze wymieszać. Podawać do drugiego dania.

MARCHEW W ZIOŁACH

Składniki:

  • 1 kg marchwi,
  • po1 łyżce posiekanej świeżej bazylii, cząbru i tymianku,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka wermutu, 
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka mąki,
  • szczypta cukru i soli.

Wykonanie: Umytą i obraną marchew pokroić w paski i włożyć do garnka z roztopionym, gorącym masłem. Chwilę smażyć. Następnie podlać niewielką ilością wody z wermutem. Dusić do miękkości. Pod koniec wsypać zioła i przyprawy. Zagęścić mąką rozprowadzoną jogurtem. Podawać na ciepło.

MARCHEW ZE ŚMIETANĄ 

Składniki:

  • 60 dag marchwi,
  • 2/3 szklanki śmietany,
  • 1 płaska łyżka mąki,
  • 1 łyżka masła,
  • mleko,
  • natka pietruszki,
  • sól, cukier.

Wykonanie: Marchew umyć obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Zalać wrzącym mlekiem z dodatkiem soli i cukru.  Ugotować pod przykryciem. Śmietanę wymieszać z mąką, połączyć z marchwią i zagotować. Dodać masło i posiekaną natkę pietruszki.  Doprawić do smaku solą i cukrem.

MARCHEW Z BOCZKIEM

Składniki:

  • 70 dag marchwi,
  • 1 większa cebula,
  • 15 dag świeżego boczku,
  • sól, tymianek,
  • posiekana natka pietruszki.

Wykonanie: Marchew umyć obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Boczek pokroić w kostkę, częściowo stopić. Następnie włożyć marchew i cebulę, nie rumieniąc podsmażyć. Skropić wodą i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać sól i tymianek do smaku, wymieszać. Przed podaniem dodać posiekaną natką pietruszki i wymieszać.

NAPÓJ Z MARCHWI I ZSIADŁEGO MLEKA 

Składniki:

  • 4-5 szt. marchwi,
  • 3 szklanki zsiadłego mleka,
  • 2 łyżki soku z cytryny, cukier do smaku.

Wykonanie: Umytą, obraną, opłukaną marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać z mlekiem  i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku cukrem.

NAPÓJ Z MARCHWI, POMIDORÓW I PIETRUSZKI

Składniki:

  • 60 dag marchwi,
  • 50 dag pomidorów,
  • 40 dag pietruszki,
  • sól, cukier do smaku.

Wykonanie: Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i przetrzeć przez sito. Marchew i pietruszkę umyć,  obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wycisnąć sok i połączyć z pomidorami i doprawić do smaku solą i cukrem.

 

 
Barbara Majnusz 
Artykuł opracowany we współpracy ze specjalistami ze Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione