KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
16 grudnia 2020

W świecie Hildegardy... przepisy na orkiszowe smakołyki świąteczne

Zachęcamy, by świąteczne słodkości, również te tradycyjne, przygotowywać z wykorzystaniem przypraw św. Hildegardy i produktów orkiszowych. Co powiecie na orkiszową kutię, świąteczne ciasteczka radości, pierniczki, ciasto orkiszowe z bakaliami i sernik z wiśniami? Brzmi rewelacyjnie, a smakuje jeszcze lepiej!

Świąteczne ciasteczka radości

Składniki:

  • 3 szklanki maki orkiszowej (typ 650)
  • 1 szklanka mąki kasztanowej
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 szklanka migdałów słodkich zmielonych
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 200-250 g masła lub tłuszczu kokosowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki bertramu
  • 1/2 łyżeczki galgantu
  • 1/2-1 łyżeczki wanilii mielonej/cukier waniliowy
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia z kamieniem winnym

Przygotowanie:
Wszystkie składniki połączyć. Przełożyć do naczynia i odstawić na 30 minut. Ciasto wyrobić i uformować z nich ciasteczka. Piec około 15-20 minut w 180 stopni C. Na ciepłe ciasteczka można pokruszyć zmieloną wcześniej gorzką czekoladę.

Z takimi ciasteczkami świąteczna radość nie będzie miała końca!

 

Kutia orkiszowa

Składniki:

  • 1 szklanka ziaren orkiszu 
  • 1 szklanka maku
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki oleju kokosowego lub masła
  • suszone owoce: migdały siekane lub w płatkach, rodzynki, owoce morwy, żurawina, orzechy włoskie, daktyle, figi – po 1-2 łyżki w zależności od smaku i potrzeb, galgant, bertram.

Przygotowanie:
1. Ziarna orkiszu wsypać do miski, zalać wodą, kilkakrotnie opłukać, zlewając pozostające łupinki; opłukane ziarno zalać wrzątkiem (około 1/2 litra wody), doprowadzić do wrzenia, gotować 20-30 minut. Odstawić przykryty garnek z zawartością na około 30 minut, aby ziarno „doszło”, powinno być miękkie.

2. Mak zalać wrzątkiem, doprowadzić do wrzenia, odstawić na około 30 minut. Mak zmielić.

3. Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić na 15-20 minut, po tym czasie wodę zlać.

4. Do garnka włożyć olej kokosowy lub masło, rozgrzać, dodać miód, mak, mieszając dodawać migdały, rodzynki, pokrojone w paseczki daktyle, figi, pozostałe owoce. Połączyć z ziarnem, jeśli smakowo potrzeba, należy dodać cukier trzcinowy, naturalną wanilię czy też więcej tłuszczu lub miodu.

 

Ciasto orkiszowe z orzechami i bakaliami

Składniki:
Ciasto:

  • 1/2 kg mąki orkiszowej
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Krem:

  • 0,5 l mleka
  • 2,5 łyżki mąki orkiszowej
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek cukru trzcinowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kostka masła

masa:

  • 100 g orzechów
  • 50 g żurawiny
  • 50 g migdałów
  • 2 łyżeczki miodu
  • 100 g masła

Przygotowanie:
 

Ciasto :
Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, posiekanym, miękkim masłem. Dodać kolejne składniki. Ciasto podzielić na dwie równe części. Każdą z nich wyłożyć na blachę. Piec w temperaturze 180oC przez 20-25 minut.
 

Krem:
Mleko i cukier zagotować. W 1/4 szklanki mleka rozpuścić mąkę orkiszową i ziemniaczaną – wlać wszystko do gotującego mleka. Wszystko dobrze wymieszać, aż do zagotowania. Następnie wystudzić i zmiksować z masłem.
 

Masa:
Masło rozpuścić z cukrem i miodem. Dodać posiekane orzechy, żurawinę i migdały. Wszystko zagotować.
Na upieczone ciasto nakładamy krem, następnie drugie ciasto i wszystko oblewamy masą.

 

Pierniki orkiszowe

Składniki:
  • 1⁄2 kg mąki orkiszowej (typ 650) wody
  •  80 g cukru trzcinowego
  •  170 g miodu
  •  90 g masła
  •  140 g mielonego cynamonu 
  •  1 łyżeczka mielonych goździków 
  •  1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 
  •  1 łyżeczka galgantu
  •  1 łyżeczka bertramu
  •  1 1⁄2 łyżeczki sody oczyszczonej 
 
Wykonanie:

Wodę z cukrem trzcinowym, miodem i masłem podgrzać, cały czas mieszając.
Odstawić do wystygnięcia.
Dodać mąkę orkiszową, sodę i wszystkie przyprawy. Zagnieść ciasto.

Otrzymane ciasto przełożyć do czystego naczynia i umieścić w lodówce na noc.
Następnego dnia rozgrzać piekarnik do temperatury ok. 180°C. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, posypując mąką orkiszową. Wykrawać foremkami dowolne kształty. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Wykrojone ciasteczka układać na papierze i piec
ok. 10 minut. Po wyciągnięciu pozostawić do wystygnięcia, a następnie przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika. W taki sposób pierniczki mogą być przechowywane kilka miesięcy, nie tracąc smaku i kruchości. 

 

Świąteczny sernik z wiśniami i czekoladą

Składniki:                                                                                         

  • 250 g mąki orkiszowej (typ 650)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g miękkiego masła
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 20 g cukru trzcinowego

 
Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego 
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 4 łyżki mąki orkiszowej (typ 650) lub 3 łyżki grysiku orkiszowego albo płatków orkiszowych drobnych
  • ½ l serwatki lub mleka
  • 100 g oleju słonecznikowego do pieczenia/smażenia
  • 5 żółtek

 
Pianka:

  • 100 g cukru pudru trzcinowego
  • 5 białek
  • szczypta soli

Wykonanie:

1. Mieszając, połączyć ze sobą wszystkie składniki ciasta w podanej obok kolejności. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

2. Wszystkie składniki na masę połączyć ze sobą i dokładnie zmiksować.

3. Piekarnik rozgrzać do 180º C. 

4. Gotową masę wylać na surowe ciasto.

5. Wstawić do piekarnika na 40–50 minut.

6. Białka ubijać na pianę, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli, następnie ciągle ubijając, dodać cukier puder.
Wyjąć blachę z podpieczonym ciastem z piekarnika, na wierzch wyłożyć pianę i piec kolejne 10 minut.

7. Gotowe ciasto można udekorować wiśniami bez pestek i ozdobić polewą czekoladową. 

 

 
Zaskocz swoich bliskich świątecznymi smakołykami w nowym, orkiszowym wydaniu!
 
 
Przepisy pochodzą z "Hildegardowej kuchni polskiej" Alfredy Walkowskiej, Katarzyny i Lidii Walkowskich, Polskie Centrum św. Hildegardy 2018 oraz czasopisma „Hildegarda” nr 4, 2018. 
 Nowy numer "Hildegardy" już w sprzedaży w sieci placówek Poczty Polskiej!
 
 
kontakt1.jpg
dr Alfreda Walkowska
Stowarzyszenie Centrum św. Hildegardy w Polsce 

dr Alfreda Walkowska teolog; znawczyni dzieła św. Hildegardy; współpracownik Papieskiego Wydziału Teologicznego we Wrocławiu; twórczyni Polskiego Centrum św. Hildegardy z siedzibą w Legnicy; autorka książek i licznych artykułów; wydawca, tłumaczka; inicjatorka i prezes pierwszego polskiego Stowarzyszenia Centrum św. Hildegardy w Polsce. Od 1992 roku popularyzuje w kraju i za granicą wiedzę o św. Hildegardzie z Bingen. Związana z Benedyktyńskim Instytutem Kultury w Tyńcu  jako inicjatorka i prowadząca warsztaty oraz rekolekcje z postem według św. Hildegardy.

 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione