KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • województwo łódzkie
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Droga mleczna z Torunia do Łowicza

Opublikowano 19.12.2017 r.
Doją krowy, nie klientów. Przynajmniej tak mówi dyrektor Zakładu Mleczarskiego w Toruniu, Krzysztof Czajka.

W lutym tego roku zmienił się zarząd. Na stanowisko dyrektora mleczarni w Toruniu zostałem powołany pięć miesięcy temu, w lipcu. Do Torunia przeniosłem się z Łowicza. Bardzo jestem z tego zadowolony, bo Toruń to wyjątkowe miasto, mówi dyrektor Krzysztof Czajka 

 

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu przejęła toruński zakład 12 lat temu na zasadzie „duży może więcej”. Łączenie się mleczarni w tym czasie było zjawiskiem powszechnym. „Łowicz” to mleczarnia z tradycjami – powstała w 1906 roku w Kongresówce, z inicjatywy Władysława Grabskiego, późniejszego twórcy reformy walutowej i premiera RP.
 

Współwłaścicielami mleczarni w Toruniu są okoliczni rolnicy sprzedający mleko, obecnie jest ich około siedmiuset. Dziennie skupujemy od nich do 250 tysięcy litrów mleka. Rolnicy starają się o zachowanie standardu, mleko ma odpowiednią temperaturę (około 4oC), gdyż wtedy zachowuje właściwy poziom mikrobiologiczny. Produkcja w naszej mleczarni jest zautomatyzowana, rola pracowników sprowadza się do kontroli, zachowania higieny, no i załadunku. Zatrudniamy 140 pracowników produkcyjnych, do tego dochodzi 34 kierowców oraz pracownicy laboratorium i nadzoru. Po przejęciu mleczarni przez Łowicz zachowana została produkcja tradycyjnych toruńskich wyrobów, takich jak na przykład serek homogenizowany. Obecnie stawiamy na produkcję mleka świeżego, maślanki, serków wiejskich, serów typu feta i twarogów. Wytwarzany według starych receptur, kultowy waniliowy serek homogenizowany smakuje dziś tak samo jak 40 lat temu. Nasze mleko jest zdrowe i smaczne, bo krowy pasą się na pastwiskach nieskażonych chemią. Zarówno mleko, jak i przetwory mleczne sprzedajemy po przystępnych cenach” – twierdzi dyrektor Krzysztof Czajka. 


A co z ceną masła?
 

My zajmujemy się produkcją masła, natomiast nie mamy wpływu na jego cenę. O tym decyduje rynek.



Macie w swoim asortymencie wyroby specjalne?
 

Łowicz produkuje mleko dla kotów. Na życzenie zwykłych klientów, nie jest to zamówienie rządowe...

 

 

kontakt1.jpg
Piotr Kociorski
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie

Jeden z 16 Ośrodków Doradztwa Rolniczego w kraju. Podstawowym zadaniem KPODR jest udzielanie wszechstronnej pomocy rolnikom, mieszkańcom obszarów wiejskich oraz przedsiębiorcom związanym z przetwórstwem rolno-spożywczym w celu zwiększania dochodów gospodarstw rolnych oraz poprawy warunków życia na wsi.Główna siedziba znajduje się w Minikowie (pow. Nakielski). Ośrodek posiada oddziały w Zarzeczewie (pow. Włocławski) oraz w Przysieku (pow. Toruński). Posiada własne wydawnictwo,które jest wydawcą miesięcznika Wieś Kujawsko-Pomorska oraz wielu poradników. Organizuje liczne wystawy i targi -m.in Międzynarodowe Targi Rolno-Spożywcze "Agrotech" w Minikowie, które na obszarze 12ha odwiedza corocznie ok. 350 wystawców i około 35 tys. zwiedzających.

 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO