W świecie Hildegardy... przepis na barszcz wigilijny

Wigilijny barszcz czerwony
Zakwas
Składniki:
- kilka buraków
- 1 kromka chleba orkiszowego
- 1 ząbek czosnku
- woda przegotowana
Przygotowanie:
Umyć i obrać buraki. Do dużego słoja włożyć pokrojone w plastry buraki i zalać przegotowaną wodą o temperaturze pokojowej. Dodać pokrojony czosnek, położyć na wierzchu kromkę orkiszowego chleba. Słoik odstawić w ciemne, ciepłe miejsce na minimum 4-5 dni.
Barszcz
Składniki:
- 3 ząbki czosnku
- ukwaszone buraki
- cebula (przekrojona i podpieczona jak do rosołu)
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- mały kawałek selera
- 1 łyżka hildegardowej przyprawy z galgantem
- liść laurowy
- 1/2 łyżeczki galgantu
- 1/2 łyżeczki bertramu
- sól
- pieprz
- kilka ziaren jałowca
- kilka ziaren ziela angielskiego
Przygotowanie:
Do garnka z odpowiednią ilością wody wrzucić wszystkie składniki (najpierw warzywa, potem przyprawy) i gotować na wolnym ogniu. Następnie dodać ukwaszone buraki bez zalewy i gotować 15-20 minut. Po tym czasie dodać zalewę z buraków, doprawić do smaku.
![]() |
dr Alfreda Walkowska
Stowarzyszenie Centrum św. Hildegardy w Polsce
dr Alfreda Walkowska teolog; znawczyni dzieła św. Hildegardy; współpracownik Papieskiego Wydziału Teologicznego we Wrocławiu; twórczyni Polskiego Centrum św. Hildegardy z siedzibą w Legnicy; autorka książek i licznych artykułów; wydawca, tłumaczka; inicjatorka i prezes pierwszego polskiego Stowarzyszenia Centrum św. Hildegardy w Polsce. Od 1992 roku popularyzuje w kraju i za granicą wiedzę o św. Hildegardzie z Bingen. Związana z Benedyktyńskim Instytutem Kultury w Tyńcu jako inicjatorka i prowadząca warsztaty oraz rekolekcje z postem według św. Hildegardy. Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|