W świecie Hildegardy... Hildegardowe receptury lecznicze
Mieszanka przypraw z pelargonią
Wskazania: przeziębienie, grypa, dolegliwości żołądkowo-jelitowe oraz przeciwdziałanie powikłaniom ze strony układu krążenia w przebiegu infekcji wirusowych, katar (również alergiczny), chrypka, bóle głowy.
Przepis i stosowanie:
- 20g sproszkowanej pelargonii szlachetnej
- 10 g sproszkowanego bertramu
- 10 g sproszkowanej gałki muszkatołowej.
Składniki dokładnie wymieszać. Stosować do 3 razy dziennie po 2-3 szczypty mieszanki jako posypka na chleb orkiszowy lub w kieliszku „gaszonego” wina (wino podgrzewane do momentu wrzenia i zmieszane z zimną wodą; spożywanie tak przyrządzonego wina uspokaja, rozluźnia, łagodzi złość, gniew i smutek).
Malinowa woda z galgantem
Wskazania: zapobieganie gorączce wywołanej przez wirusy, profilaktyka grypy, bóle głowy, bóle serca, nieżyt żołądka, chrypka, kaszel, grypa.
Przepis i stosowanie:
- 2-3 szczypty sproszkowanego galgantu
- 1 szklanka wody
- nieco naturalnego soku malinowego (niesłodzonego)
- sok z 1 świeżo wyciśniętej cytryny.
Składniki wymieszać i pić 3 razy dziennie.
Zupa z szanty ze śmietaną
Wskazania: nieżyt gardła, stany zapalne zatok, migdałków, gardła i krtani, kaszel, chrypka.
Przepis i stosowanie:
- 2 łyżki ziela szanty
- 2-3 łyżki masła lub śmietany
- 1 szklanka zimnej wody
- 2 szklanki wina gronowego.
Ziele szanty gotować 5 minut w wodzie, odcedzić, dodać śmietanę lub masło oraz wino, jeszcze raz doprowadzić do wrzenia i gotować całość przez 1-3 minuty. Ok. 1/4 szklanki ciepłej zupy pić małymi łykami 2 razy dziennie przez okres 1 tygodnia. Należy pamiętać, aby porcja popołudniowa czy wieczorna została wypita minimum 3 godziny przed posiłkiem.
Nalewka z dziewanny i kopru włoskiego
Wskazania: chrypka, nieżyt gardła, zapalenie krtani.
Przepis i stosowanie:
- 50g ziela dziewanny
- 50g kopru włoskiego (nasiona)
- ½ l czerwonego wina.
2 łyżki mieszanki ziołowej zalać winem, dodać ewentualnie nieco miodu, gotować 2-4 minuty, przecedzić. Pić co 2-3 godziny po pół filiżanki ciepłego napoju (najlepiej przechowywać w ciągu dnia w termosie).
Wino z korzeniem goryszu
Wskazania: infekcje wirusowe i bakteryjne przebiegające z wysoką gorączką, zapalenie oskrzeli, płuc, ciężki przebieg grypy.
Przepis:
- 1 łyżeczka utłuczonego korzenia goryszu
- ½ szklanki wina gronowego.
Korzeń goryszu zalać winem i zostawić na noc. Rano dodać jeszcze trochę wina. Popijać w ciągu dnia przed jedzeniem przez 3-5 dni. W ciężkich przypadkach zaleca się stosowanie kuracji przez 5 dni.
dr Alfreda Walkowska
Stowarzyszenie Centrum św. Hildegardy w Polsce
dr Alfreda Walkowska teolog; znawczyni dzieła św. Hildegardy; współpracownik Papieskiego Wydziału Teologicznego we Wrocławiu; twórczyni Polskiego Centrum św. Hildegardy z siedzibą w Legnicy; autorka książek i licznych artykułów; wydawca, tłumaczka; inicjatorka i prezes pierwszego polskiego Stowarzyszenia Centrum św. Hildegardy w Polsce. Od 1992 roku popularyzuje w kraju i za granicą wiedzę o św. Hildegardzie z Bingen. Związana z Benedyktyńskim Instytutem Kultury w Tyńcu jako inicjatorka i prowadząca warsztaty oraz rekolekcje z postem według św. Hildegardy. Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|