KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

"Poznaj nasze KGW" Koło Gospodyń Wiejskich w Zamętach

Opublikowano 05.05.2021 r.
Koło Gospodyń Wiejskich w Zamętach aktywnie działa już od 1977 r. Integruje mieszkańców, wspiera lokalne inicjatywy społeczne, krzewi kulturę ludową i podtrzymuje tradycje. Poznajcie to KGW!

KGW w Zamętach zostało powołane do życia zebraniem założycielskim w 1977 r.  jako ,,wyodrębniona i autonomiczna jednostka Kółka Rolniczego” w Słuszkowie, co wynikało z ówczesnego regulaminu KGW. Liczba członkiń zrzeszonych w Kole w roku założycielskim to 43 Panie, dziś w swoich szeregach mamy 40 osób - opowiada Pani Marta Bączkowska.

Celem KGW, poza statutowymi zadaniami, czyli "reprezentowaniem interesów i działań na rzecz poprawy sytuacji zawodowej kobiet wiejskich i ich rodzin”, była i pozostaje działalność integracyjna, upowszechnianie postępu w rolnictwie i gospodarstwie domowym, wymiana doświadczeń, rozwój osobisty, udział w konkursach, szkoleniach edukacyjnych i wycieczkach turystyczno-krajoznawczych oraz organizacja imprez okolicznościowych dla środowiska.

Nasze spotkania odbywały się początkowo w Szkole Podstawowej w Zamętach, a od 1980 roku w remizie OSP. W remizie i jej otoczeniu KGW organizowało imprezy okolicznościowe (m.in. z okazji Dnia Dziecka, Dnia Kobiet, Świąt, Sylwestra), a także zabawy taneczne oraz prowadziło działalność statutową. W latach 1977-1991 była to np. dystrybucja piskląt i pasz czy praktyczny kurs żywienia drobiu w 1980 r. Panie organizowały kurs gotowania, pieczenia, haftu czy pokazy żywieniowe i makram. Członkinie KGW w Zamętach brały udział w różnych konkursach, m.in. więcej mleka dobrej jakości (1978), więcej mleka, warzyw i kwiatów (1983)  i Spotkania z tradycją (2019 - koło zostało wyróżnione za 2 dania: śledź z majerankiem i cebulą w oleju oraz kurczak faszerowany filetem drobiowym z suszonymi owocami). KGW inicjowało także lokalne działania, np. budowę przystanku autobusowego czy remont drogi gminnej w Zamętach. 

Nasze Koło jest zarejestrowane od 2019 roku w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Kaliszu. Z pozyskanych dotacji doposażyłyśmy kuchnię i zaplecze przy sali OSP w Zamętach. Poza tym KGW utrzymuje się z własnych składek oraz realizowanych przez siebie przedsięwzięć, pozyskując dofinansowanie z UG w Mycielinie - informują członkinie. 

W latach poprzednich zebrania statutowe oraz spotkania okolicznościowo-towarzyskie odbywały się kilkanaście razy w roku. W naszym gronie znajdują się Panie potrafiące szyć, haftować, zajmujące się rękodziełem, posiadające pasje kulinarne, więc tematyka naszych spotkań jest różnorodna. W trakcie festynów charytatywnych współorganizowanych przez nasze Koło panie przygotowały ozdoby, stroiki oraz dużo słodkości do zlicytowania na rzecz chorej na SMA Lenki.

Imprezy organizowane przez nasze Koło integrują środowisko, a większość mieszkanek wsi angażuje się w działania KGW. Społeczność wiejska pozytywnie ocenia nasze poczynania, uczestnicząc w spotkaniach okolicznościowych organizowanych lub współorganizowanych przez nasze Koło - mówi Pani Marta Baczkowska.

Aktualnie, z uwagi na ograniczenia wynikające z pandemii, nasze kontakty odbywają się sporadycznie, natomiast pozostajemy w ciągłym kontakcie wirtualnym. W ostatnim czasie zgłosiłyśmy swój udział w Festiwalu „Polska od kuchni" , prezentując w konkursie regionalne danie, czyli kapuśniak z prażonkami. Z czytelnikami portalu kalendarzrolnikow.pl chętnie podzielimy się tym przepisem.

Kapuśniak

 
  • Kapusta kiszona 2 kg,
  • kwas kapuściany 3/4 l,
  • golonka świeża średnia 4 szt,
  • boczek wędzony 20 dag,
  • żeberka wędzone 1 i 1/2 kg,
  • mąka pszenna 3 łyżki,
  • smalec ½ kostki,
  • warzywa średniej wielkości: marchew 5 szt.,
  • pietruszka 3 szt.,
  • por 1 szt.,
  • seler ½ szt., 
  • cebula opalana 2 szt.,
  • ziemniaki 0,5 kg,
  • czosnek 5 ząbków,
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty i mielony, kminek mielony, gałka muszkatołowa, sól i majeranek,
  • ok. 8 l wody.
Gotujemy wywar na golonkach z przyprawami ok. 50 min. Następnie dodajemy warzywa pokrojone w kostkę i gotujemy do miękkości warzyw. Oddzielnie, w małej ilości wody gotujemy kapustę i żeberka wędzone ok. 20 min. W większym garnku łączymy przygotowane wyżej składniki i dolewamy kwasu. Doprawiamy przygotowaną  zasmażką ze smalcu i mąki oraz dodajemy wcześniej podsmażony boczek z cebulą pokrajaną w kostkę. Całość  gotujemy na wolnym ogniu 10-15 min.

Prażuchy

  • ziemniaki ok. 3 kg,
  • mąka 15 łyżek,
  • smalec 1 kostka lub olej 1/4 l,
  • sól do smaku,
  • boczek wędzony b/k,
  • cebula 3 szt.
 
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Pod koniec gotowania odlewamy część wody, zasypujemy ziemniaki mąką i gotujemy do miękkości. Całość tłuczemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie formujemy kluseczki dwiema łyżkami, wykładamy do naczynia i okraszamy pokrojonym boczkiem smażonym z  cebulą. Prażuchy można również podsmażyć na patelni. Smacznego!
Zachęcamy do odwiedzenia KGW Zamęty na Facebooku

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Tematy pokrewne:
Poznaj nasze KGW IIPoznaj nasze KGW II

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO