"Poznaj nasze KGW" Koło Gospodyń Wiejskich w Zamętach
KGW w Zamętach zostało powołane do życia zebraniem założycielskim w 1977 r. jako ,,wyodrębniona i autonomiczna jednostka Kółka Rolniczego” w Słuszkowie, co wynikało z ówczesnego regulaminu KGW. Liczba członkiń zrzeszonych w Kole w roku założycielskim to 43 Panie, dziś w swoich szeregach mamy 40 osób - opowiada Pani Marta Bączkowska.
Celem KGW, poza statutowymi zadaniami, czyli "reprezentowaniem interesów i działań na rzecz poprawy sytuacji zawodowej kobiet wiejskich i ich rodzin”, była i pozostaje działalność integracyjna, upowszechnianie postępu w rolnictwie i gospodarstwie domowym, wymiana doświadczeń, rozwój osobisty, udział w konkursach, szkoleniach edukacyjnych i wycieczkach turystyczno-krajoznawczych oraz organizacja imprez okolicznościowych dla środowiska.
Nasze spotkania odbywały się początkowo w Szkole Podstawowej w Zamętach, a od 1980 roku w remizie OSP. W remizie i jej otoczeniu KGW organizowało imprezy okolicznościowe (m.in. z okazji Dnia Dziecka, Dnia Kobiet, Świąt, Sylwestra), a także zabawy taneczne oraz prowadziło działalność statutową. W latach 1977-1991 była to np. dystrybucja piskląt i pasz czy praktyczny kurs żywienia drobiu w 1980 r. Panie organizowały kurs gotowania, pieczenia, haftu czy pokazy żywieniowe i makram. Członkinie KGW w Zamętach brały udział w różnych konkursach, m.in. więcej mleka dobrej jakości (1978), więcej mleka, warzyw i kwiatów (1983) i Spotkania z tradycją (2019 - koło zostało wyróżnione za 2 dania: śledź z majerankiem i cebulą w oleju oraz kurczak faszerowany filetem drobiowym z suszonymi owocami). KGW inicjowało także lokalne działania, np. budowę przystanku autobusowego czy remont drogi gminnej w Zamętach.
Nasze Koło jest zarejestrowane od 2019 roku w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Kaliszu. Z pozyskanych dotacji doposażyłyśmy kuchnię i zaplecze przy sali OSP w Zamętach. Poza tym KGW utrzymuje się z własnych składek oraz realizowanych przez siebie przedsięwzięć, pozyskując dofinansowanie z UG w Mycielinie - informują członkinie.
W latach poprzednich zebrania statutowe oraz spotkania okolicznościowo-towarzyskie odbywały się kilkanaście razy w roku. W naszym gronie znajdują się Panie potrafiące szyć, haftować, zajmujące się rękodziełem, posiadające pasje kulinarne, więc tematyka naszych spotkań jest różnorodna. W trakcie festynów charytatywnych współorganizowanych przez nasze Koło panie przygotowały ozdoby, stroiki oraz dużo słodkości do zlicytowania na rzecz chorej na SMA Lenki.
Imprezy organizowane przez nasze Koło integrują środowisko, a większość mieszkanek wsi angażuje się w działania KGW. Społeczność wiejska pozytywnie ocenia nasze poczynania, uczestnicząc w spotkaniach okolicznościowych organizowanych lub współorganizowanych przez nasze Koło - mówi Pani Marta Baczkowska.
Aktualnie, z uwagi na ograniczenia wynikające z pandemii, nasze kontakty odbywają się sporadycznie, natomiast pozostajemy w ciągłym kontakcie wirtualnym. W ostatnim czasie zgłosiłyśmy swój udział w Festiwalu „Polska od kuchni" , prezentując w konkursie regionalne danie, czyli kapuśniak z prażonkami. Z czytelnikami portalu kalendarzrolnikow.pl chętnie podzielimy się tym przepisem.
Kapuśniak
- Kapusta kiszona 2 kg,
- kwas kapuściany 3/4 l,
- golonka świeża średnia 4 szt,
- boczek wędzony 20 dag,
- żeberka wędzone 1 i 1/2 kg,
- mąka pszenna 3 łyżki,
- smalec ½ kostki,
- warzywa średniej wielkości: marchew 5 szt.,
- pietruszka 3 szt.,
- por 1 szt.,
- seler ½ szt.,
- cebula opalana 2 szt.,
- ziemniaki 0,5 kg,
- czosnek 5 ząbków,
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty i mielony, kminek mielony, gałka muszkatołowa, sól i majeranek,
- ok. 8 l wody.
Gotujemy wywar na golonkach z przyprawami ok. 50 min. Następnie dodajemy warzywa pokrojone w kostkę i gotujemy do miękkości warzyw. Oddzielnie, w małej ilości wody gotujemy kapustę i żeberka wędzone ok. 20 min. W większym garnku łączymy przygotowane wyżej składniki i dolewamy kwasu. Doprawiamy przygotowaną zasmażką ze smalcu i mąki oraz dodajemy wcześniej podsmażony boczek z cebulą pokrajaną w kostkę. Całość gotujemy na wolnym ogniu 10-15 min.
Prażuchy
- ziemniaki ok. 3 kg,
- mąka 15 łyżek,
- smalec 1 kostka lub olej 1/4 l,
- sól do smaku,
- boczek wędzony b/k,
- cebula 3 szt.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Pod koniec gotowania odlewamy część wody, zasypujemy ziemniaki mąką i gotujemy do miękkości. Całość tłuczemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie formujemy kluseczki dwiema łyżkami, wykładamy do naczynia i okraszamy pokrojonym boczkiem smażonym z cebulą. Prażuchy można również podsmażyć na patelni. Smacznego!
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|