Kontrowersyjne pestycydy w owocach i warzywach
Sama nazwa pestycyd wzięła się z połączenia dwóch łacińskich słów: pestis (szkodnik) + cedeo (niszczyć) – znakomicie więc oddaje ich zadanie, które polega na walce ze szkodnikami upraw. Przez wiele lat w rolnictwie stosowano naturalne metody upraw, a środki ochrony roślin albo nawozy przygotowywano w oparciu o najróżniejsze substancje roślinne i zwierzęce dostępne na polu lub w ogrodzie. Nie wzbudzało to kontrowersji. Pojawiły się one dopiero, gdy w rolnictwie zaczęto wykorzystywać środki syntetyczne o bardzo silnym działaniu. Dlaczego?
Wiele badań zaczęło wskazywać na ich negatywne oddziaływanie na ludzkie zdrowie, a ich całkowite oddziaływanie na nasze organizmy nie zostało w pełni zbadanie. Istnieje coraz więcej dowodów na to, że jest negatywny. Pozostałości pestycydów mogą wpływać na pracę systemu odpornościowego, hormonalnego, nerwowego, a także wykazywać właściwości rakotwórcze. Na kontakt z pestycydami narażeni jesteśmy w najróżniejszy sposób: poprzez żywność, wodę a nawet… środki ochronne przeciw komarom. W sposób szczególny, na negatywne działanie pestycydów narażone są małe dzieci i kobiety w ciąży – w ich przypadku warto w sposób szczególny przemyśleć zakupy żywności i rozważyć zakup produktów ekologicznych, gdzie wykorzystywanie pestycydów jest zabronione lub pochodzących z upraw zrównoważonych (tzw. zrównoważona produkcja) – tam stosowanie tych środków jest znacznie ograniczone. Z pewnością powinniśmy, w miarę możliwości, zmniejszać kontakt naszych organizmów z pestycydami, bo wątpliwe, że uda nam się go całkowicie wyeliminować.
Warto wspomnieć, że na łamach New York Times, Amerykańskie Stowarzyszenie Pediatrów zaleciło rodzicom, aby próbowali redukować kontakt dzieci z pestycydami.
Amerykański Departament Rolnictwa i Żywności, posiłkując się wynikami testów przeprowadzonych na 87 000 próbkach, przygotował listę owoców i warzyw, które kumulują w sobie najwięcej (czarna dwunastka) i najmniej (żółta piętnastka) pozostałości pestycydów.
Oto te listy:
Czarna dwunastka: (największe ilości pozostałości pestycydów): brzoskwinie, czereśnie, gruszki, jabłka, kapusta, marchew, nektarynki, papryka, sałata, seler, truskawki.
Żółta piętnastka: ananas, awokado, brokuły, cebula, groszek, kabaczek, kiwi, kukurydza, mango, melon, oberżyna, papaja, pomidory, szparagi, ziemniaki.
Magdalena Przybylak-Zdanowicz
Dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej i powrotu do źródeł. Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|