KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
10 maja 2021

"Poznaj nasze KGW" Koło Gospodyń Wiejskich w Szopinku

Koło Gospodyń Wiejskich w Szopinku bierze czynny udział w życiu swojej małej, lokalnej społeczności. Panie są zgraną grupą, która uwielbia spędzać ze sobą czas. O działalności KGW opowiedziała nam jego przewodnicząca, Pani Marzena Proć. 

Pierwsza wzmianka o KGW Szopinek to lata 60-te. Wtedy przy działającym w Szopinku kółku rolniczym powstało Koło Gospodyń. Panie organizowały kursy kroju, szycia, pieczenia, gotowania oraz kurs masarski. Niestety trwało to tylko kilka lat, gdyż wraz z rozwiązaniem kółka rolniczego przestało również funkcjonować koło gospodyń, a szkoda, bo dzisiaj obchodziłybyśmy ponad 60 lat istnienia koła. Obecne KGW w Szopinku instnieje nieprzerwanie od 2004 roku. Wtedy to grupa aktywnych Pań pod przewodnictwem Wiesławy Ziarkiewicz zaczęła swoją działalność. Przez te kilkanaście lat zmieniały się członkinie KGW, jedne odchodziły, przychodziły następne. Zmieniały się też przewodniczące. Po Pani Ziarkiewicz funkcję przewodniczącej objęła Wiesława Siekierda, a obecnie kołem liczącym 19 Pań kieruję ja - opowiada Przewodnicząca, Pani Marzena Proć.

Panie zrzeszone w kole biorą czynny udział w wydarzeniach organizowanych przez powiat zamojski, miasto Zamość, gminę Zamość oraz naszą lokalną społeczność. Są to: dożynki powiatowe i gminne, festyny rodzinne, pikniki, jarmarki (np. Jarmark Hetmański), Zjazdy Kół Gospodyń (np. Zjazd w Licheniu), wyjazdy studyjne - Święto Lnu - Żyrardów, Forum Kobiet Aktywnych - Nałęczów, festiwale - Festiwal Kulinarny i Kultury Ludowej-Kraśnik oraz w wielu konkursach kulinarnych czy rękodzielniczych. Brałyśmy też udział w różnych projektach, m.in. w cyklu warsztatów plastycznych "Moja szansa EFS", projekcie Wolontariat Rodzinny Lokalnie i Rekreacyjne Centrum Wsi, a także w kursach: języka angielskiego, komputerowym i zasad prowadzenia działalności statutowej.

Mamy na swoim koncie wyróżnienia, nagrody, certyfikaty za udział w wielu konkursach. Jednak naszym największym osiągnięciem jest zdobycie Poznańskiej Perły za potrawę regionalną "Kurczak ze młyna" i chłodnik z czerwonych buraków. Takiej nagrody, jak do tej pory, nie osiągnęło żadne koło z gminy. Zajęłyśmy też I miejsce w konkursie "Smaki Roztocza" w kategorii ciasto - Dynia pod pierzynką i w kategorii danie - Smalec mamusi.

Od grudnia 2018 jesteśmy zarejestrowane w ARiMR. Korzystamy z dotacji, które przeznaczmy na działalność,  zgodną ze statutem KGW. Jako że nabyłyśmy osobowość prawną, mamy możliwość wnioskowania o dotacje i środki finansowania, możemy prowadzić działalność gospodarczą, mamy dostęp do pomocy prawnej i opieki pełnomocnika do spraw KGW.

Panie działające w kole to kopalnie talentów, a wszystkie razem to już wielka eksplozja. I tak: Agata to super plastyczka, Iwonka super poetka, Kasia i Bożenka super baristki, Jadzia super babcia, Tereska mistrzyni smaku, Kasia, Gosia i Ania super kuchareczki, Marzenka super krawcowa, Ela złota rączka, Renia mistrzyni kulinarna, Ela mistrzyni dekoracji i florystka, Joasia super projektantka, Małgosia mistrzyni szydełka i Ja - Marzenka super organizatorka, mająca wielki zaszczyt stać na czele takiej grupy.

Angażujemy się też i bierzemy czynny udział w życiu naszej małej lokalnej społeczności. Co roku razem z Radą Sołecką organizujemy zabawę choinkową dla dzieci, realizujemy czyny społeczne - porządkowanie naszego placu rekreacyjnego, sadzenie drzew  i krzewów, wycieczki rowerowe, wycieczki turystyczno-krajoznawcze, wyjazdy integracyjne, coroczne kolędowanie bożonarodzeniowe. Bierzemy też udział w warsztatach plastycznych, kulinarnych, rękodzielniczych. Brałyśmy również udział w akcjach charytatywnych, np. Kromka chleba - organizowanej przez Caritas, koncercie dla rodziny pogorzelców z naszej gminy. Organizowałyśmy też warsztaty plastyczne dla dzieci z pogotowia opiekuńczego.

Jesteśmy odbierane przez mieszkańców wsi z dużą sympatią. Wspierają nas w naszych przedsięwzięciach, pomagają w ich organizacji. Co roku, np. organizujemy Dzień Kobiet, na który przychodzą już po trzy pokolenia Pań. Jest babcia, mama, wnuczka i nawet zdarzają sie i prawnuczki. Cieszy nas to ogromnie - przyznaje Pani Marzena. Ale niestety, takie duże imprezy, jak na razie, to tylko wspomnienia ze względu na pandemię. To trudny czas dla wszystkich i dla nas też. Przed pandemią nasze spotkania były częste i nie tylko związane ze sprawami koła. My po prostu lubimy się, lubimy swoje towarzystwo, lubimy wypić sobie kawkę i pogadać. Pomagamy sobie w trudnych sytuacjach, wspieramy się, ale oczywiście jak wszędzie są też i kłótnie i wzajemne żale. Ale wtedy siadamy i rozmawiamy. Rozmowa jest dobra na wszystko!

Nasza działalność w okresie pandemii jest znacznie ograniczona ze względu na obostrzenia sanitarne. Nasze Panie zaangażowały się jednak w szycie maseczek dla wielu podmiotów (od marca do maja 2020). Jako koło brałyśmy udział w rożnych konkursach zdalnie. Były zdalne dożynki gminne i konkurs na stoiko oraz wieniec, zdalne warsztaty na stroik wielkanocny, konkurs fotograficzny - kosz pisanek, konkurs wielkanocny na potrawę, konkurs Fundacji "Pomaganie krzepi" na wielkanocnego mazurka. Mamy nadzieję, że ten trudny czas się szybko skończy i znowu pełną parą i z wielką energią zabierzemy się do pracy. Bo my lubimy działanie. Nieważne, czy się wygrywa, dla nas ważne jest uczestnictwo. Poznajemy przy tym wielu ciekawych ludzi, poznajemy inne regiony i środowiska, ich kulturę, kuchnię, zwyczaje. Rozwijamy się, uczymy i sprawia nam to ogromną radość. A przecież o to chodzi w życiu. Zdrowie, radość, szczęście!!! Tego wszystkim życzymy - podsumowuje Pani Marzena. 

Panie z KGW w Szopinku specjalnie dla czytelników kalendarzrolnikow.pl przygotowały przepisy na znakomite dania. Zachęcamy do wypróbowania :-) 


CHLEBEK SAMO ZDROWIE

  • 400 g zakwasu żytniego,
  • 150 ml wody,
  • 100 g mąki żytniej,
  • 300 g mąki pszennej chlebowej,
  • 3/4 łyżki soli,
  • pół łyżeczki cukru.

Składniki wymieszać i wyrobić hakiem od miksera, pozostawić do wyrośnięcia przez około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć, przez chwilę wyrobić, przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami. Wierzch posmarować oliwą. Pozostawić do wyrośnięcia - musi podwoić swoją objętość. Przed pieczeniem można posypać makiem, otrębami. Do środka też można dodać ziarna w zależności od upodobań.

KURCZAK BUSZUJĄCY W PIETRUSZCE

Pierś kurczaka pokroić w kostkę, dodać garść posiekanej natki pietruszki, 20 dag startego żółtego sera, jajko, 2 łyżki mąki, sól, pieprz. Formować placuszki, smażyć na oleju. Podawać z sosem czosnkowym.

KSIĘŻYC NAD SZOPINKIEM

  • 15 dag cukru,
  • 15 dag maki,
  • 15 dag masła,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 jaja,
  • 2 łyżki kakao,
  • zapach rumowy.

Masło, żółtka i cukier utrzeć. Kakao rozpuścić w niewielkiej ilości wody, dodać do masy mąkę,  proszek do pieczenia, a na końcu pianę z białek i kilka kropli zapachu rumowego. Upiec. Po upieczeniu i wystudzeniu wykroić foremką księżyce i polukrować.

Zachęcamy do odwiedzania KGW w Szopinku na Facebooku.

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione