KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Słodyszki i chowacze w natarciu. Kiedy pora na zabieg?

Opublikowano 15.05.2021 r.
Uprzedzaliśmy kilka dni temu, że wraz z ociepleniem zacznie się masowy pojaw szkodników w uprawach. Uprzedzaliśmy także, że kilka gatunków szkodników, najczęściej występujących po sobie, będzie żerować jednocześnie. I właśnie tak się stało.

Instytut Ochrony Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu poinformował o zmasowanych pojawach słodyszka rzepakowego i... chowacza podobnika w uprawach rzepaku.

Ustalenie progu szkodliwości słodyszka jest łatwe -  przy luźnym kwiatostanie (skala BBCH 55-59) wynosi od 3 do 5 chrząszczy na 1 roślinie. 

- W przypadku określenia progu szkodliwości dla chowacza podobnika sytuacja jest nieco bardziej skomplikowana - przypomina IOR. - Progiem szkodliwości dla chowacza podobnika jest stwierdzenie przed kwitnieniem rzepaku (do BBCH 60) średnio 1 chrząszcza na 1 roślinie. Podczas kwitnienia (od BBCH 60) w rejonie słabego występowania pryszczarka kapustnika: 1 chrząszcz na 1 roślinie, a w rejonie licznego występowania pryszczarka kapustnika: 1 chrząszcz na 2 rośliny. 

Zgodnie z zaleceniami ekspertów, zabieg opryskiwania należy wykonać, gdy na 25 roślinach znajdują się średnio 4 chrząszcze lub w ciągu kolejnych 6 dni w żółtym naczyniu odłowi się 100 osobników. 

foto: IOR-PIB

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO