KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Rzodkiewka w wiosennych daniach - sprawdź przepisy!

Opublikowano 21.05.2022 r.
Zachęcam do przygotowania potraw z rzodkiewkami. Świetnie smakują po obgotowaniu w osolonej wodzie, polane przyrumienioną na klarowanym maśle bułką tartą. Można je też dusić i zapiekać. Stanowią doskonały element dekoracyjny. Jeśli obrodzą na przydomowych grządkach albo uda nam się korzystnie je kupić, można przygotować z nich także oryginalne przetwory.

surówka z rzodkiewką

Wiosenna surówka

Składniki: główka zielonej sałaty, strąk papryki czerwonej, długi ogórek, pęczek rzodkiewek, pęczek szczypiorku, 3 łyżki oleju, łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny, ząbek czosnku, do smaku: sól, cukier, pieprz

Sposób przygotowania: sałatę porwać na kawałki; rzodkiewki pokroić w plasterki, paprykę w paski, obrany ogórek kostkę, a szczypiorek posiekać; z oleju, octu, zmiażdżonego ząbka czosnku oraz soli, cukru i pieprzu przygotować sos i polać surówkę;
lekko wymieszać.

Sycąca sałatka

Składniki: pęczek rzodkiewek, 5 plasterków wędliny, 2 jajka na twardo, 20 dag żółtego sera, 3 ogórki, pęczek szczypiorku, 200 g kukurydzy z puszki, majonez, sól i pieprz

Sposób przygotowania: obrane ogórki, rzodkiewki, ser żółty, jajka i wędlinę pokroić w kostkę; kukurydzę odsączyć na sitku;
szczypiorek posiekać; wszystkie składniki połączyć z dwiema łyżkami majonezu, doprawić solą i pieprzem; przechowywać w chłodnym miejscu; doskonale smakuje np. z chlebem orkiszowym.

Pasta twarogowo-jajeczna

Składniki: 6-7 jajek ugotowanych na twardo, pęczek rzodkiewek, 250 g twarogu wędzonego, pęczek szczypiorku, 1 łyżka jogurtu naturalnego typu greckiego, sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania: jajka na twardo obrać i posiekać, przełożyć do miski; wrzucić bardzo drobno pokrojone rzodkiewki i posiekany szczypiorek; wkruszyć wędzony twaróg; dodać jogurt naturalny; doprawić do smaku i wszystko wymieszać widelcem
– jednocześnie rozdrabniając ser; całość powinna nabrać konsystencji pasty.

Chłodnik ogórkowo-rzodkiewkowy

Składniki: 1 ogórek szklarniowy, 200 ml jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnku, 3 rzodkiewki, 1/3 pęczka koperku

Sposób przygotowania: obrany ogórek i rzodkiewki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach; posolić i odstawić na 15 minut;
odcisnąć nadmiar płynu; czosnek rozdrobnić na prasce; koperek posiekać; wszystkie składniki połączyć; doprawić do smaku.

Dip rzodkiewkowy

Składniki: 1 pęczek rzodkiewek, kilka gałązek koperku, 3 małe ząbki czosnku, po dwie łyżki – majonezu, keczupu, jogurtu greckiego, pieprz kolorowy mielony, papryka suszona łagodna, sól

Sposób przygotowania: rzodkiewki zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach; koperek posiekać; czosnek obrać i przecisnąć przez praskę; dodać majonez, jogurt i keczup; wszystkie składniki dokładnie wymieszać; doprawić solą, pieprzem i papryką; odstawić na 15 minut do lodówki, a potem nałożyć do miseczek; dip dobrze smakuje z pieczywem chrupkim czy świeżą bagietką; jest świetny do pieczonych mięs lub wiejskiej kiełbasy z grilla.

Rzodkiewki na jarzynkę

Składniki: 4 pęczki rzodkiewek, ok. 15 dag pieczarek, ¼ kostki masła, sok z ½ cytryny, łyżka śmietany, sól, pieprz, ew. koperek zielony

Sposób przygotowania: pieczarki pokroić w plasterki, a rzodkiewki w ćwiartki; na patelni rozgrzać masło; wrzucić grzyby, chwilę smażyć, cały czas mieszając; dodać rzodkiewki, wymieszać i podgotować pod przykryciem 10 minut; dorzucić drobno posiekane młode liście rzodkiewki, wlać sok z cytryny i dusić jeszcze 2-3 minuty; doprawić do smaku solą i pieprzem; patelnię odstawić z ognia, dodać śmietanę, ew. posypać zielonym koperkiem; podawać z pieczywem lub z ziemniakami.

 

 

Edyta Pijanowska-Jadczyk

ŁODR w Bratoszewicach

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO