Rzodkiewka w wiosennych daniach - sprawdź przepisy!

Wiosenna surówka
Składniki: główka zielonej sałaty, strąk papryki czerwonej, długi ogórek, pęczek rzodkiewek, pęczek szczypiorku, 3 łyżki oleju, łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny, ząbek czosnku, do smaku: sól, cukier, pieprz
Sposób przygotowania: sałatę porwać na kawałki; rzodkiewki pokroić w plasterki, paprykę w paski, obrany ogórek kostkę, a szczypiorek posiekać; z oleju, octu, zmiażdżonego ząbka czosnku oraz soli, cukru i pieprzu przygotować sos i polać surówkę;
lekko wymieszać.
Sycąca sałatka
Składniki: pęczek rzodkiewek, 5 plasterków wędliny, 2 jajka na twardo, 20 dag żółtego sera, 3 ogórki, pęczek szczypiorku, 200 g kukurydzy z puszki, majonez, sól i pieprz
Sposób przygotowania: obrane ogórki, rzodkiewki, ser żółty, jajka i wędlinę pokroić w kostkę; kukurydzę odsączyć na sitku;
szczypiorek posiekać; wszystkie składniki połączyć z dwiema łyżkami majonezu, doprawić solą i pieprzem; przechowywać w chłodnym miejscu; doskonale smakuje np. z chlebem orkiszowym.
Pasta twarogowo-jajeczna
Składniki: 6-7 jajek ugotowanych na twardo, pęczek rzodkiewek, 250 g twarogu wędzonego, pęczek szczypiorku, 1 łyżka jogurtu naturalnego typu greckiego, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania: jajka na twardo obrać i posiekać, przełożyć do miski; wrzucić bardzo drobno pokrojone rzodkiewki i posiekany szczypiorek; wkruszyć wędzony twaróg; dodać jogurt naturalny; doprawić do smaku i wszystko wymieszać widelcem
– jednocześnie rozdrabniając ser; całość powinna nabrać konsystencji pasty.
Chłodnik ogórkowo-rzodkiewkowy
Składniki: 1 ogórek szklarniowy, 200 ml jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnku, 3 rzodkiewki, 1/3 pęczka koperku
Sposób przygotowania: obrany ogórek i rzodkiewki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach; posolić i odstawić na 15 minut;
odcisnąć nadmiar płynu; czosnek rozdrobnić na prasce; koperek posiekać; wszystkie składniki połączyć; doprawić do smaku.
Dip rzodkiewkowy
Składniki: 1 pęczek rzodkiewek, kilka gałązek koperku, 3 małe ząbki czosnku, po dwie łyżki – majonezu, keczupu, jogurtu greckiego, pieprz kolorowy mielony, papryka suszona łagodna, sól
Sposób przygotowania: rzodkiewki zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach; koperek posiekać; czosnek obrać i przecisnąć przez praskę; dodać majonez, jogurt i keczup; wszystkie składniki dokładnie wymieszać; doprawić solą, pieprzem i papryką; odstawić na 15 minut do lodówki, a potem nałożyć do miseczek; dip dobrze smakuje z pieczywem chrupkim czy świeżą bagietką; jest świetny do pieczonych mięs lub wiejskiej kiełbasy z grilla.
Rzodkiewki na jarzynkę
Składniki: 4 pęczki rzodkiewek, ok. 15 dag pieczarek, ¼ kostki masła, sok z ½ cytryny, łyżka śmietany, sól, pieprz, ew. koperek zielony
Sposób przygotowania: pieczarki pokroić w plasterki, a rzodkiewki w ćwiartki; na patelni rozgrzać masło; wrzucić grzyby, chwilę smażyć, cały czas mieszając; dodać rzodkiewki, wymieszać i podgotować pod przykryciem 10 minut; dorzucić drobno posiekane młode liście rzodkiewki, wlać sok z cytryny i dusić jeszcze 2-3 minuty; doprawić do smaku solą i pieprzem; patelnię odstawić z ognia, dodać śmietanę, ew. posypać zielonym koperkiem; podawać z pieczywem lub z ziemniakami.
Edyta Pijanowska-Jadczyk ŁODR w Bratoszewicach Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|