KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
19 maja 2021

"Poznaj nasze KGW" Koło Gospodyń Wiejskich Rusko

Poznajcie Koło Gospodyń Wiejskich Rusko, które zrzesza dziś aż 77 członkiń. To trzy pokolenia Pań, które wzajemnie czerpią ze swojego doświadczenia i angażują w swoją działalność mieszkańców. 

Koło Gospodyń Wiejskich Rusko powstało w 1958 r. Jego założycielką i szefową przez ponad 20 lat była Antonina Frankowska, wówczas skupiało w swoich szeregach 22 członkinie. Dziś koło liczy 77 członkiń - informuje Przewodnicząca, Pani Emilia Nowicka.

KGW zrzesza trzy pokolenia kobiet - babcie, mamy i córki, co wpływa na wzmocnienie więzi międzypokoleniowych. Młodsze członkinie uczą się od starszych, a starsze podpatrują swoje wnuczki i córki, dzięki temu są na bieżąco ze wszystkimi współczesnymi nowinkami. Koło skupia się głównie na pracy i zaangażowaniu w swoje działania innych, zgodnie z oczekiwaniami lokalnej społeczności. Współpracujemy z sołectwem, szkołą oraz OSP. Bierzemy udział w różnego rodzaju festynach, konkursach, spotkaniach kulturalnych, na których promujemy swój region. Chętnie angażujemy się także w akcje charytatywne na rzecz potrzebujących.

Naszym celem jest to, aby ocalić od zapomnienia miejscowe tradycje i zwyczaje. Dlatego bierzemy udział w wielu konkursach ogólnopolskich i wojewódzkich w naszym regionie. Wśród sukcesów KGW znalazło się, m.in. zwycięstwo w konkurencji kulinarnej w II Turnieju KGW Południowej Wielkopolski w Russowie; wyróżnienie w wojewódzkim konkursie ARiMR ,,Koło ARMiR w sercu wsi''; III miejsce w konkursie "LOKALNY smak ROKU'' oraz I miejsce w Powiatowym Festiwalu Lokalnych Smaków i Rękodzieła w Golinie. Mamy na swoim koncie również wyróżnienie w ogólnopolskim konkursie NIKiDW dla kreatywnych miłośników gotowania oraz II miejsce w konkusie województwa wielkopolskiego "Gospodyni Roku'' Głosu Wielkopolskiego. Bierzemy też udział w większości konkursów organizowanych przez NIKiDW oraz czekamy na ogólnopolskie ogłoszenie wyników konkursu o nagrodę małżonki Prezydenta RP, a także konkursu "Polska od kuchni".

Bardzo cieszymy się, że pojawiła się możliwość rejestracji kół w ARiMR. Dzięki temu koła z małych miejscowości mogły zaistnieć, otworzyło to wiele nowych dróg do działań, a pomoc finansowa jeszcze bardziej przekonała nas, że możemy zrobić jeszcze wiecej.

Wśród naszych talentów możemy wymienić na pewno sztukę kulinarną, ponieważ każda z nas uwielbia i potrafi gotować. Swoją wiedzę pogłebiamy uczestnicząc w warsztatach kulinarnych, a potem wykorzystujemy ją przy udziale w różnych konkursach gotowania - opowiada Przewodnicząca Koła.

Nasze spotkania przed pandemią odbywały się zwykle raz w miesiącu. Na każde z nich któraś z członkiń przynosi ciasto i właśnie w ten sposób każda z nas stara się, by zabłysnąć w tej kwestii.

Nasze koło jest dobrze odbierane przez mieszkanców wsi. Kiedy organizujemy imprezy same lub z innymi organizacjami, to zawsze zapraszamy wszystkich mieszkanców.

Gdy tylko zostaną poluzowane obostrzenia, nasze koło ma w planach wyjazd na wycieczkę w góry, a następnie na koniec maja chcemy zorganizować dzien z nordic walking oraz ognisko i wiele innych. W czasie pandemii udało nam się wyjechać dwa razy do teatru i wziąć udział w kilku konkursach, również tych online. Mona nas też oglądać na YouTube Przysmaki Jaraczewa KGW Rusko. Był to projekt GOK Jaraczewo realizowany w czasie pandemii - podsumowuje Pani Emilia.

Z czytelnikami kalendarzrolnikow.pl chcemy podzielić się naszą regionalną, wielkopolską potrawą, którą jest kaczka z szagówkami i modrą kapustą.

KACZKA WYKONANIE:

Mięso z kaczki umyć i osuszyć, doprawić solą i pieprzem, natrzeć czosnkiem. Ułożyć w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym posmarowanym tłuszczem. Mięso polać roztopionym masłem, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec przez 2 godziny.

SZAGÓWKI WYKONANIE:

500 g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków przecisnąć przez praskę, dodać 2 jaja, szczyptę soli oraz 1 szklankę mąki. Zagnieść ciasto, uformować wałek, a następnie kroić skośne jednocentymetrowe kawałki. Gotować w osolonej wodzie aż do wypłynięcia. 

CZERWONA KAPUSTA WYKONANIE:

Główkę czerwonej kapusty poszatkować, 2 cebule, 2 jabłka obrać i drobno pokroić. Dodać do kapusty i przesmazyć na oleju. Dodać 2 łyżki cukru, 2 łyżki octu, pół szklanki wody, dusić pod przykryciem do miękkości. Przyprawić solą i pieprzem. Smacznego! 

Zachęcamy do odwiedzania KGW Rusko na Facebooku.

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione