KRIR: Potrzebne zmiany w ubezpieczeniu zwierząt

Delegaci samorządu rolniczego podnoszą problem związany z sytuacjami, kiedy hodowane zwierzęta są chore lub po przebytej kuracji, która nie przyniosła oczekiwanych rezultatów i konieczne jest dokonanie uboju i utylizacji zwierzęcia, ze względu na podane leki i czas karencji. Mięso w takich przypadkach nie nadaje się do sprzedaży i dalszego wprowadzenia na rynek mięsa wołowego. Zarząd KRIR zgadza się w pełni, że tego typu mięso jest niskiej jakości i nie powinno trafić do sprzedaży.
Ustawa z dnia 7 lipca 2005 r. o ubezpieczeniach upraw rolnych i zwierząt gospodarskich (Dz. U. z 2019 r. poz. 477) przewiduje możliwość ubezpieczenia bydła i innych zwierząt gospodarskich - koni, owiec, kóz, drobiu lub świń od uboju z konieczności. Do polis zawieranych z zakładem ubezpieczeń od ryzyka uboju z konieczności przewidziane są z budżetu państwa dopłaty dla producentów rolnych do składek z tytułu zawarcia umów ubezpieczenia od wystąpienia tego typu zdarzeń losowych. Jednak jest to przepis martwy, ponieważ zakłady ubezpieczeń nie chcą zawierać polis ubezpieczenia od uboju z konieczności lub stosują wysokie stawki, nieopłacalne dla rolników - tłumaczy KRIR.
Zarząd Krajowej Rady wnioskuje o wprowadzenie zmian przepisów wspomnianej ustawy, dotyczących ubezpieczenia zwierząt, tak aby usprawnić system i umożliwić rolnikom prowadzącym produkcję zwierzęcą ochronę ubezpieczeniową od zdarzeń losowych związanych z zachorowaniem zwierząt.
Zarząd KRIR zwrócił się również do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi o wprowadzenie możliwości uzyskania dofinansowania w postaci odszkodowania za zutylizowanie chorych zwierząt.
Proponujemy odszkodowanie w wysokości 600-800 zł/szt. Kwota ta wynika z porównania cen w przypadku utylizacji i cen rynkowych mięsa spożywczego. Przyjęcie powyższych rozwiązań przyczyni się również do bardziej humanitarnego podejścia kupców w opisanych sytuacjach - czytamy w uzasadnieniu KRIR.
Źródło: KRIR
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|