KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Polsko-turecka współpraca w dziedzinie rolnictwa

Opublikowano 27.05.2021 r.
Sekretarz stanu Ryszard Bartosik uczestniczył w oficjalnej wizycie prezydenta RP Andrzeja Dudy do Republiki Turcji. Ważnym punktem programu wizyty było podpisanie, w obecności prezydentów Polski oraz Turcji, „Memorandum o Porozumieniu między Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi RP a Ministerstwem Rolnictwa i Leśnictwa Republiki Turcji o współpracy rolniczej”. 

Przyjęcie tego dokumentu świadczy o zaangażowaniu i gotowości partnerów po stronie polskiej i tureckiej do zacieśniania współpracy dotyczącej szeroko rozumianego sektora rolnictwa i rybołówstwa.

Podczas pobytu w Ankarze wiceminister Bartosik spotkał się z wiceministrem rolnictwa i leśnictwa Republiki Turcji Akifem Özkaldım. W tracie rozmowy wiceministrowie podkreślili zainteresowanie intensyfikacją kontaktów i wspieraniem wspólnych inicjatyw sprzyjających rozwojowi sektora rolno-spożywczego obu krajów. Wyrazili także nadzieję, że podpisanie „Memorandum o Porozumieniu między Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi Rzeczypospolitej Polskiej a Ministerstwem Rolnictwa i Leśnictwa Turcji o Współpracy Rolniczej” będzie istotnym impulsem sprzyjającym zacieśnianiu wzajemnych relacji.

Omawiając stan współpracy w obszarze handlu sekretarz stanu w MRiRW zwrócił uwagę, że zależy nam na poszerzeniu asortymentu eksportowanych do Turcji produktów rolno-spożywczych, w szczególności towarów pochodzenia zwierzęcego, oraz eliminacji barier w dostępie do rynku tureckiego dla produktów rolno-spożywczych z Polski. Wiceminister Akif Özkaldı również wyraził nadzieję na wzrost wzajemnych obrotów towarami rolno-spożywczymi. Wiceszef tureckiego resortu rolnictwa zaznaczył także, że po stronie tureckiej trwają obecnie prace nad kwestiami problematycznymi związanymi z dostępem do rynku dla żywności z Polski.

Polska odnotowuje ujemne saldo w wymianie handlowej artykułami rolno-spożywczymi z Turcją.
W 2020 r. Polska wyeksportowała do Turcji produkty rolno-spożywcze o wartości 124,5 mln euro, głównie: pszenicę 32,4 mln euro. Z Turcji w 2020 roku importowaliśmy towary rolno-spożywcze o wartości 220 mln EUR (gł. owoce cytrusowe: 40,2 mln EUR, orzechy, tytoń).

Źródło: MRiRW

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

POWIĄZANE TEMATY:polska turcja rolnictwo
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO