KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Czarna porzeczka i jej właściwości

Opublikowano 01.06.2021 r.
W dzisiejszych czasach dbałość o zdrowie i urodę jest bardzo ważnym elementem życia. Każdy z nas chce wyglądać atrakcyjnie  i świetnie się czuć. Większość jednak, zamiast skorzystać z tego co daje nam natura, traci mnóstwo czasu i pieniędzy na  zabiegi w salonach kosmetycznych, czy też w gabinetach chirurgii plastycznej

Niewiele osób wie, że doskonałym środkiem upiększającym, dodającym witalności i energii są czarne porzeczki. Owoce czarnej porzeczki to najwspanialsze źródło niemal wszystkich składników, niezbędnych do dobrego funkcjonowania organizmu. Czarna  porzeczka jest doskonałym źródłem węglowodanów, kwasów organicznych (zwłaszcza kwas askorbinowy – witamina C), pektyny, prowitaminy A, witaminy H (biotyny), K, witaminy B1, B2, B6 i PP.

Zawiera również spore ilości soli mineralnych, m.in. fosfor, magnez, wapń, żelazo, potas i siarkę, a także rzadko  spotykany w roślinach bor, cynk i mangan. Świadczy to o jej ogromnych wartościach odżywczych i dietetycznych oraz korzystnym wpływie na zdrowie.

Napoje z czarnej porzeczki łagodzą bóle gardła, pomagają w zwalczaniu kaszlu, są doskonałym środkiem przeciwgorączkowym oraz wzmacniają ogólną odporność organizmu, a nawet wspomagają leczenie wątroby i nerek. Równie dobrze wpływają na organizm soki przyrządzone ze świeżych owoców jak i pasteryzowane przetwory, przygotowywane na zimę. Owoce czarnej porzeczki mają właściwości bakteriobójcze, hamują rozwój wirusów i grzybów, dlatego zaleca się picie  soku z czarnej porzeczki w okresach gryp i innych infekcji. 

Zaleca się również spożywanie czarnych porzeczek po kuracji antybiotykowej, w celu odbudowy właściwej flory  bakteryjnej organizmu. Ze względu na dużą zawartość błonnika pomagają też na zaparcia i inne problemy żołądkowe. 

Czarne porzeczki korzystnie wpływają także na naczynia krwionośne, wzmacniają serce i obniżają ciśnienie krwi,  dlatego też ich spożywanie jest szczególnie zalecane osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze. 

Warto wspomnieć, iż w leczeniu czarną porzeczką wykorzystuje się nie tylko owoce, ale także liście. Napary z liści, między innymi, przyśpieszają wydalanie toksyn z organizmu, regulują pracę nerek, poprawiają krążenie i czynność serca oraz zmniejszają obrzęki. 

Czarna porzeczka ma również ogromny wpływ na urodę. Przede wszystkim, wzmacnia naczynka krwionośne, co 
korzystnie wpływa na wygląd i kondycję skóry. Olejek z czarnej porzeczki odżywia i regeneruje skórę, zawiera antyutleniacze, które hamują proces starzenia się. Ma także właściwości nawilżające, co fantastycznie oddziałuje na stan skóry  oraz włosów. Wiele kosmetyków, wykazujących świetne działanie, zawiera wyciągi z czarnej porzeczki.

Należy jednak pamiętać, że na wygląd skóry wpływ ma tak działanie zewnętrzne jak i wewnętrzne, zatem samo spożywanie tego cudownego owocu może zdziałać cuda. 

Biorąc pod uwagę powyższe, nie muszę już chyba nikogo przekonywać, iż czarna porzeczka powinna mieć własne  miejsce w jadłospisie każdego z nas. Trudno jest znaleźć owoc, który jest tak dużą bombą witaminową. 

Zachęcam wszystkich do spożywania tego jakże niezwykłego owocu, a także do znalezienia we własnym  ogródku miejsca na uprawę czarnej porzeczki. Krzew upiększy ogród, a jego pielęgnacja doskonale przyczyni się do utrzymania właściwej sprawności fizycznej.

 
Iwona Kozłowska
Artykuł opracowany we współpracy ze specjalistami ze Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO