KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Przepis na tradycyjny świąteczny bigos

Opublikowano 20.12.2017 r.
W Święta Bożego Narodzenia na naszych stołach obowiązkowo musi pojawić się tradycyjny bigos. Zobacz, jak go przygotować.

Składniki:

  • 2 kg kapusty kiszonej,
  • 300 g cienkiej kiełbasy,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 100 g suszonych grzybów,
  • 100 g suszonych śliwek,
  • 2 cebule,
  • 4 ziarna jałowca,
  • 3 ziela angielskie,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • pół łyżeczki kminku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:

Odciskamy kapustę i płuczemy, kroimy, zalewamy niewielką ilością wody. Gotujemy na niewielkim ogniu. Dodajemy wypestkowane śliwki (wcześniej moczymy je w wodzie), grzyby (również wcześniej namoczone w wodzie i pokrojone w paski) podsmażoną cebulkę i resztę przypraw. Kroimy kiełbasę i boczek, podsmażamy na patelni i dodajemy do kapusty. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i gotujemy do miękkości kapusty. 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj