KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
3 czerwca 2021

Karob zamiast kakao i czekolady?

Karob można zobaczyć na półkach w działach ze „zdrową żywnością” albo w sklepach eko. Zazwyczaj przedstawia się go jako alternatywę dla kakao i czekolady. Czy słusznie? Jakie właściwości zdrowotne i smakowe ma karob?

Sproszkowany karob wyglądem do złudzenia przypomina kakao, ale gdy go posmakujemy od razu wyczujemy różnicę. Kakao jest raczej gorzkawe, karob zaś zawiera naturalną słodycz i nieco inny aromat. Czy lepszy i smaczniejszy? To rzecz gustu. Na pewno inny. 

Karob, który możemy kupić w sklepie spożywczym to pozbawione nasion, zmielone strąki drzewa karobowego, które nazywa się także chlebem świętojańskim oraz szarańczynem strąkowym. Roślina ta uprawiana jest w rejonie śródziemnomorskim, co ciekawe może rodzić owoce nawet przez 100 lat! 

Chleb świętojański, jako roślina uprawna, bardzo dobrze czuje się w klimacie suchym. W takich warunkach raczej nie występują problemy z pleśnią i szkodnikami dzięki czemu ograniczone jest wykorzystywanie agrochemii. 

Roślinę tą wykorzystuje się nie tylko jako gotowy pokarm, ale także jako zagęstnik. Po chleb świętojański często sięga także przemysł farmaceutyczny. Z karobu uzyskuje się również melasę.

Jakie walory ma zmielony karob? 

Na opakowaniu ekologicznego karobu przeczytać możemy, że zawiera w 100g: 4,6 g białka, 49 g węglowodanów, 0,6 g tłuszczu a jego wartość energetyczna to 240 kcal. Ciekawym składnikiem karobu jest kwas galusowy, któremu przypisuje się działanie przeciwbólowe i antybakteryjne. Zawiera wiele składników mineralnych i witamin. 

Karob a kakao

Podkreślając przewagę karobu nad kakao podkreśla się często to, czego nie posiada: kofeinę, teobrominę oraz kwas szczawiowy. Pierwsze dwa, charakterystyczne dla kakao, składniki działają stymulująco i pobudzająco na nasz organizm. Wiele opinii krążących w Internecie podkreśla ich negatywne oddziaływanie, pomija natomiast fakt, że w odpowiedniej dawce mogą one wpływać na nasz organizm pozytywnie. Jak mówi stare powiedzenie: „to dawka czyni truciznę”.  

Kwasu szczawiowy odpowiada natomiast za zmniejszanie wchłaniania przez nasz organizm nieorganicznych związków wapnia i cynku.

Karob w kuchni

Mimo wspomnianych różnic nie chcemy namawiać do całkowitej rezygnacji z kakao i wprowadzenia karobu do menu. Dlaczego? Kakao (zwłaszcza w wersji surowej „raw”) także zawiera wiele cennych składników i…jest pyszne. Czekoladę zaś…jemy bardzo często z innych pobudek niż te zdrowotne…

Ciekawym rozwiązaniem, zarówno pod względem zdrowotnym jak i kulinarnym, będzie mieszanie obu składników bądź stosowanie ich naprzemiennie. Karob wykorzystywać można przy wypiekach, deserach i polewach (można stosować go jako zamiennik kakao w proporcji 1:1). Da się także zalać go mlekiem i podać w taki sposób jak „tradycyjne” kakao. Co ciekawe w takim wypadku może okazać się, że jego naturalna słodycz sprawi, że nie będziemy musieli dodawać cukru (i może to właśnie jest jego największa przewaga…).

 

kontakt1.jpg
Magdalena Przybylak-Zdanowicz

Dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej i powrotu do źródeł.

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

 

drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione