Chmiel choruje na zgniliznę twardzikową

Zgnilizna twardzikowa
Występowanie zgnilizny twardzikowej dotychczas obserwowano na roślinach kapustnych. Jak się okazuje, tegoroczna pogoda była idelana do rozwoju tej choroby także na chmielu. IOR poinformował, ze choroba na chmielu rozwija się w warunkach chłodu oraz długotrwałego nadmiernego uwilgotnienia gleby. Patogen wnika do łodyg poprzez niewielkie uszkodzenia powstałe np. na skutek obsypywania roślin.
Zgnilizna twardzikowa w chmielu
Najbardziej widocznym objawem choroby jest więdnięcie pędów chmielu. W dolnej części porażonych
pędów pojawiają się najpierw jasno brązowe lub szarawe przebarwienia, a następnie mokra zgnilizna, która prowadzi do całkowitego zniszczenia skolonizowanych przez grzyb fragmentów pędu - informują eksperci z Zakładu Monitorowania i Sygnalizacji Agrofagów. - Często widoczne są również ślady białej, watowatej grzybni oraz czarne, twarde struktury zwane sklerocjami. Sklerocja mogą przetrwać w glebie nawet przez kilka lat. W odpowiednich warunkach kiełkują wytwarzając wegetatywne strzępki, które infekują kolejne rośliny lub apotecja wypełnione zarodnikami workowymi, które są przenoszone przez wiatr.
W zapobieganiu chorobie ważną rolę odgrywają metody agrotechniczne, tj. usuwanie pędów i liści z dolnych części roślin oraz usuwanie odrostów zacieniających glebę, ograniczenie zawożenia azotem, uprawki zmniejszające uwilgotnienie gleby, a w przypadku gleb ciężkich -głęboszowanie. O ile to możliwe należy unikać kontaktu chmielu z roślinami wrażliwymi na zgniliznę twardzikową, np. rzepakiem. Niestety, nie ma żadnych zarejestrowanych środków ochrony roślin, kóre mogłyby pomóc w walce z chorobą.
Foto: Grzybnia grzyba Sclerotinia sclerotiorum na porażonym pędzie chmielu i więdnące rośliny - IOR-PIB U. Skomra
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|