KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
30 grudnia 2020

Pomysłowe przekąski - idealne na domowe przyjęcie

Jeśli organizujecie sylwestra w domu, to polecamy kilka sprawdzonych przepisów na niebanalne przekąski. Łatwe i szybkie w wykonaniu, a co najważniejsze, przepyszne.

Ryżowe kanapeczki

  • okrągłe wafle ryżowe,
  • mozzarella,
  • pomidory,
  • bazylia,
  • sól, pieprz,
  • oliwa z oliwek.

Wafle rozkładamy na tacy, na każdego kładziemy po 2 plasterki pomidora, sera mozzarella oraz listek bazylii. Na koniec delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  

Pieczone kawałki kurczaka w płatkach kukurydzianych

  • 1 duży filet z piersi kurczaka,
  • pół szklanki mleka,
  • pół szklanki mąki,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki,
  • sól, pieprz,
  • 3 szklanki płatków kukurydzianych.

Filet z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki (tzw. nuggetsy). Płatki kukurydziane rozdrabniamy (np. za pomocą miksera). W osobnej misce łączymy ze sobą mąkę, mleko, jajko i przyprawy. Kiedy powstanie gładka masa, maczamy w niej kawałki kurczaka, które następnie obtaczamy w płatkach kukurydzianych. Układamy na blaszce i pieczemy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

Doskonale smakują z sosem czosnkowym lub pomidorowym. Poniżej przepisy.

Sos czosnkowy:

  • szklanka gęstej śmietany 12%,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pół łyżeczki suszonego oregano.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dokładnie mieszamy.

Sos pomidorowy:

  • szklanka gęstej śmietany 12%,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • sól i pieprz do smaku.

 

Lekka sałatka z sałaty lodowej

  • główka sałaty lodowej,
  • 2 ogórki,
  • paczka pomidorków koktajlowych,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryka żółta,
  • 5 rzodkiewek
  • ser feta.

Sos:

  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżka miodu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sałatę lodową rozrywamy na mniejsze kawałki, pomidorki kroimy na połówki, ogórki, paprykę i ser feta w kostkę, rzodkiewki w plasterki. Składniki na sos łączymy ze sobą i polewamy warzywa. Wszystko dokładnie mieszamy.

 

Roladki z tortilli

  • 3 placki tortilli,
  • żółty ser w plasterkach,
  • biały serek ziołowy typu almette,
  • szynka w plastrach,
  • rukola.

Na tortilli smarujemy serek almette, układamy rukolę, żólty ser i szynkę. Na koniec jeszcze raz delikatnie smarujemy serkiem almette. Zwijamy tortillę w rulon, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy przez 2 godziny w lodówce. Przed podaniem kroimy w plastry (około 2 cm grubości).

 

Pyszne przekąski na imprezie sprawdzą sie doskonale! To smaki, które z pewnością zadowolą Twoich gości :-)

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione