Uwaga: sporysz!

Takie warunki sprawiają, że grzyby chorobotwórcze mają idealne warunki do bytowania. W uprawach żyta koniecznie trzeba zwrócić uwagę na sporysz.
O zagrożeniu informuje Instytut Ochrony Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu.
- Na plantacjach żyta, w fazie rozwojowej dojrzałości woskowej (BBCH8-85), można spotkać rośliny z objawami porażenia przez sporysz - informuje IOR. - Jest to bardzo groźna choroba z uwagi na wysoką toksyczność jej sklerocjów. Zawierają one ponad 30 groźnych alkaloidów. Aktualne poziomy progowe to 0,1% zawartości wagowej sklerocjów lub fragmentów sklerocjów w ziarnie przeznaczonym do karmienia zwierząt i 0,05% w ziarnie przeznaczonym do konsumpcji przez ludzi.
Z komunikatu IOR wynika, że w najbliższym czasie wartości progowe zawartości sklerocji sporyszu w ziarnie żyta mają zostać radykalnie obniżone. Z uwagi na termin pojawiania się objawów choroby (dojrzewanie ziarniaków), stosowanie chemicznych środków ochrony roślin jest mocno ograniczone, a często niemożliwe.
- Tak więc bardzo ważnym aspektem w uprawie żyta jest dobór odpowiednich, odpornych odmian. Zdecydowanie wyższą odporność na porażenie sporyszem wykazują odmiany populacyjne oraz odmiany hybrydowe wyposażone w specjalne geny warunkujące wytwarzanie dużej ilości pyłku - radzą eksperci z IOR.
My przypominamy, że sporysz to przetrwalnik pasożytniczego grzyba buławinki czerwonej. Początkowo, w okresie kwitnienia, sporysz ma postać żółtawych, lepkich kropli (rosa miodowa) pojawiających się na poszczególnych kwiatostanach. Nieco później pojawiają się ciemnofioletowe bądź białe sklerocje, rozwijające się w miejscach ziaren.
foto: IOR-PIB
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|