KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Desery doskonałe na imprezę - lekkie i pyszne

Opublikowano 29.12.2017 r.
Dziś mamy dla Was przepisy na imprezowe słodkości - łatwe w wykonaniu i wyjątkowo smaczne. Oczaruj swoich gości nieziemskim smakiem deserów! Idealne na sylwestrową zabawę :-)

Mus czekoladowy

Składniki na 4 porcje:

  • 80 g gorzkiej czekolady,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 jajka,
  • rodzynki i wiórki kokosowe do dekoracji.

Wykonanie: czekoladę należy rozpuścić w tzw. kąpieli wodnej i ostudzić. Żółtka ucieramy z cukrem i łączymy z płynną czekoladą. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą czekoladową. Mus nakładamy do pucharków i schładzamy w lodówce. Dekorujemy np. rodzynkami i wiórkami kokosowymi. 

Sernik na zimno

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 4 łyżki żelatyny,
  • kilka kropli aromatu waniliowego,
  • 250 ml śmietany 30%,
  • 100 ml mleka,
  • biszkopty do wyłożenia spodu blachy,
  • 2 galaretki o dowolnym smaku,
  • wybrane owoce, np. brzoskwinie z puszki.

Wykonanie: biszkopty układamy na spodzie tortownicy. Twaróg ucieramy z cukrem pudrem i aromatem waniliowym. Śmietanę kremówkę ubijamy i dodajemy do niej stopniowo masę serową. Żelatynę rozpuszczamy w mleku, lekko tężejącą, wlewamy do masy serowej. Masę wykładamy na tortownicę. Układamy owoce i całość zalewamy tężejącą galaretką. Schładzamy w lodówce. 

Krem mascarpone z truskawkami

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 250 g serka mascarpone,
  • truskawki (mogą być mrożone mrożone) 

Sposób przygotowania: do przygotowania kremu z serka mascarpone potrzebujemy, by nasze jajka były w temperaturze pokojowej (koniecznie nie prosto z lodówki). Rozdzielić białka od żółtek. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać serek mascarpone i wszystko delikatnie, dobrze wymieszać do połączenia się składników. Z białek ubić białko na pianę dodając szczyptę soli podczas ubijania (dzięki temu będziemy mieli pewność, że piana na pewno się ubije – pamiętajmy też, że by ubić pianę w białkach nie może być ani kawałka żółtka – wtedy piana opadnie lub w ogóle nie urośnie). Ubite białko dodać do masy z mascarpone, wymieszać delikatnie. Do pojedynczych pucharków nałożyć owoce, na to krem. Podawać najlepiej lekko schodzone. 

Krem zabaglione z owocami i ciasteczkami amaretti

Składniki:

  • 4 żółtka
  • 4 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki białego wina
  • do podania: owoce (świeże, bądź mrożone), kruche ciasteczka

Sposób przygotowania: wszystkie składniki kremu przełożyć do miseczki i ubijać nad lekko parującą parą wodną aż do konsystencji budyniu. Uważać, by temperatura nie była zbyt wysoka – grozi to ścięciem jajek. Układać na owocach wyłożonych wcześniej do pojedynczych pucharków lub naczynek. Można posypać dodatkowo kruchymi ciasteczkami lub podać z samymi ciasteczkami. Smakuje wspaniale z kieliszkiem białego, schłodzonego wina :-)

 

Sylwestrowa impreza nie byłaby tak wspaniała, gdyby nie słodkie desery. Zrobicie je szybko i łatwo - a smakują oraz wyglądają rewelacyjnie!

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj