KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Desery doskonałe na imprezę - lekkie i pyszne

Opublikowano 29.12.2017 r.
Dziś mamy dla Was przepisy na imprezowe słodkości - łatwe w wykonaniu i wyjątkowo smaczne. Oczaruj swoich gości nieziemskim smakiem deserów! Idealne na sylwestrową zabawę :-)

Mus czekoladowy

Składniki na 4 porcje:

  • 80 g gorzkiej czekolady,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 jajka,
  • rodzynki i wiórki kokosowe do dekoracji.

Wykonanie: czekoladę należy rozpuścić w tzw. kąpieli wodnej i ostudzić. Żółtka ucieramy z cukrem i łączymy z płynną czekoladą. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą czekoladową. Mus nakładamy do pucharków i schładzamy w lodówce. Dekorujemy np. rodzynkami i wiórkami kokosowymi. 

Sernik na zimno

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 4 łyżki żelatyny,
  • kilka kropli aromatu waniliowego,
  • 250 ml śmietany 30%,
  • 100 ml mleka,
  • biszkopty do wyłożenia spodu blachy,
  • 2 galaretki o dowolnym smaku,
  • wybrane owoce, np. brzoskwinie z puszki.

Wykonanie: biszkopty układamy na spodzie tortownicy. Twaróg ucieramy z cukrem pudrem i aromatem waniliowym. Śmietanę kremówkę ubijamy i dodajemy do niej stopniowo masę serową. Żelatynę rozpuszczamy w mleku, lekko tężejącą, wlewamy do masy serowej. Masę wykładamy na tortownicę. Układamy owoce i całość zalewamy tężejącą galaretką. Schładzamy w lodówce. 

Krem mascarpone z truskawkami

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 250 g serka mascarpone,
  • truskawki (mogą być mrożone mrożone) 

Sposób przygotowania: do przygotowania kremu z serka mascarpone potrzebujemy, by nasze jajka były w temperaturze pokojowej (koniecznie nie prosto z lodówki). Rozdzielić białka od żółtek. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać serek mascarpone i wszystko delikatnie, dobrze wymieszać do połączenia się składników. Z białek ubić białko na pianę dodając szczyptę soli podczas ubijania (dzięki temu będziemy mieli pewność, że piana na pewno się ubije – pamiętajmy też, że by ubić pianę w białkach nie może być ani kawałka żółtka – wtedy piana opadnie lub w ogóle nie urośnie). Ubite białko dodać do masy z mascarpone, wymieszać delikatnie. Do pojedynczych pucharków nałożyć owoce, na to krem. Podawać najlepiej lekko schodzone. 

Krem zabaglione z owocami i ciasteczkami amaretti

Składniki:

  • 4 żółtka
  • 4 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki białego wina
  • do podania: owoce (świeże, bądź mrożone), kruche ciasteczka

Sposób przygotowania: wszystkie składniki kremu przełożyć do miseczki i ubijać nad lekko parującą parą wodną aż do konsystencji budyniu. Uważać, by temperatura nie była zbyt wysoka – grozi to ścięciem jajek. Układać na owocach wyłożonych wcześniej do pojedynczych pucharków lub naczynek. Można posypać dodatkowo kruchymi ciasteczkami lub podać z samymi ciasteczkami. Smakuje wspaniale z kieliszkiem białego, schłodzonego wina :-)

 

Sylwestrowa impreza nie byłaby tak wspaniała, gdyby nie słodkie desery. Zrobicie je szybko i łatwo - a smakują oraz wyglądają rewelacyjnie!

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO