Desery doskonałe na imprezę - lekkie i pyszne
Mus czekoladowy
Składniki na 4 porcje:
- 80 g gorzkiej czekolady,
- 1 łyżka cukru,
- 2 jajka,
- rodzynki i wiórki kokosowe do dekoracji.
Wykonanie: czekoladę należy rozpuścić w tzw. kąpieli wodnej i ostudzić. Żółtka ucieramy z cukrem i łączymy z płynną czekoladą. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą czekoladową. Mus nakładamy do pucharków i schładzamy w lodówce. Dekorujemy np. rodzynkami i wiórkami kokosowymi.
Sernik na zimno
Składniki:
- 1 kg twarogu sernikowego,
- 6 łyżek cukru pudru,
- 4 łyżki żelatyny,
- kilka kropli aromatu waniliowego,
- 250 ml śmietany 30%,
- 100 ml mleka,
- biszkopty do wyłożenia spodu blachy,
- 2 galaretki o dowolnym smaku,
- wybrane owoce, np. brzoskwinie z puszki.
Wykonanie: biszkopty układamy na spodzie tortownicy. Twaróg ucieramy z cukrem pudrem i aromatem waniliowym. Śmietanę kremówkę ubijamy i dodajemy do niej stopniowo masę serową. Żelatynę rozpuszczamy w mleku, lekko tężejącą, wlewamy do masy serowej. Masę wykładamy na tortownicę. Układamy owoce i całość zalewamy tężejącą galaretką. Schładzamy w lodówce.
Krem mascarpone z truskawkami
Składniki:
- 4 jajka,
- 3 łyżki cukru,
- 250 g serka mascarpone,
- truskawki (mogą być mrożone mrożone)
Sposób przygotowania: do przygotowania kremu z serka mascarpone potrzebujemy, by nasze jajka były w temperaturze pokojowej (koniecznie nie prosto z lodówki). Rozdzielić białka od żółtek. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać serek mascarpone i wszystko delikatnie, dobrze wymieszać do połączenia się składników. Z białek ubić białko na pianę dodając szczyptę soli podczas ubijania (dzięki temu będziemy mieli pewność, że piana na pewno się ubije – pamiętajmy też, że by ubić pianę w białkach nie może być ani kawałka żółtka – wtedy piana opadnie lub w ogóle nie urośnie). Ubite białko dodać do masy z mascarpone, wymieszać delikatnie. Do pojedynczych pucharków nałożyć owoce, na to krem. Podawać najlepiej lekko schodzone.
Krem zabaglione z owocami i ciasteczkami amaretti
Składniki:
- 4 żółtka
- 4 łyżeczki cukru
- 4 łyżki białego wina
- do podania: owoce (świeże, bądź mrożone), kruche ciasteczka
Sposób przygotowania: wszystkie składniki kremu przełożyć do miseczki i ubijać nad lekko parującą parą wodną aż do konsystencji budyniu. Uważać, by temperatura nie była zbyt wysoka – grozi to ścięciem jajek. Układać na owocach wyłożonych wcześniej do pojedynczych pucharków lub naczynek. Można posypać dodatkowo kruchymi ciasteczkami lub podać z samymi ciasteczkami. Smakuje wspaniale z kieliszkiem białego, schłodzonego wina :-)
Sylwestrowa impreza nie byłaby tak wspaniała, gdyby nie słodkie desery. Zrobicie je szybko i łatwo - a smakują oraz wyglądają rewelacyjnie!
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|