KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Najlepsze drożdże gorzelnicze - co warto wybrać?

Opublikowano 09.07.2021 r.
Z roku na rok wzrasta popularność domowej produkcji alkoholu na własny użytek. Jego zaletą jest niepowtarzalny smak oraz barwa i aromat. Aby jednak cieszyć się doskonałym smakiem własnego trunku należy użyć odpowiednich drożdży. Jak je wybrać? Co oferuje rynek? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w niniejszym artykule.

 

Rodzaje drożdży gorzelniczych

Obecnie w sprzedaży dostępna jest szeroka gama drożdży gorzelniczych, które wspomagają proces fermentacji i to właśnie dzięki ich właściwościom można samemu przygotować trunki o wysokiej zawartości alkoholu. Aby wybrać odpowiednie drożdże, należy dokładnie zastanowić się jaki rodzaj alkoholu chcemy wyprodukować oraz jaka będzie objętość nastawu. Od tego będzie zależało, czy powinniśmy kupić drożdże typu „pure”, które zapewniają czysty oraz delikatny smak alkoholu, który dodatkowo pozbawiony jest nieprzyjemnego, typowo bimbrowego aromatu. Ten rodzaj drożdży doskonale nadaje się do fermentacji cukrówki w sytuacji, gdy dysponujemy prostym sprzętem do destylacji. Drożdże te przerabiają zazwyczaj 6 kg cukru na 14% alkoholu w ciągu 3-9 dni.

Innym rodzajem są drożdże turbo, które charakteryzuje szybkość działania. Składają się one z aktywnych drożdży gorzelniczych, mikroelementów, pływek oraz witamin. Ponadto drożdże turbo cechują się dużą tolerancją na temperaturę oraz zapewniają dynamiczną fermentację nastawów cukrowych i owocowych. Można wśród nich spotkać również tzw. jednodniówki, czyli drożdże 24-godzinne, które pozwalają na odfermentowanie 6 kg cukru dając 14% stężenie alkoholu w czasie 24 godzin, a także drożdże 48 – godzinne, które przerobią 6 kg cukru w ciągu 2 dni dając 14% zacier oraz 8 kg cukru w ciągu 5 dni dając 20% zacier.

W sprzedaży dostępne są także drożdże z pektoenzynami, które znakomicie sprawdzają się w przypadku nastawów owocowych, zwłaszcza z agrestu, porzeczek, jabłek, czy cytrusów. Dzięki tym drożdżom zwiększa się wydajność pozyskiwanego soku, co pozytywnie wpływa na barwę oraz klarowność nastawu. Ponadto są one doskonałym rozwiązaniem do produkcji śliwowicy, brandy, wódki smakowej, czy calvados.

Zalety stosowania drożdży gorzelniczych

Śmiało ,można powiedzieć, że drożdże odgrywają najważniejszą rolę w procesie produkcji alkoholu. Ich zastosowanie gwarantuje fermentację tak zwanego nastawu, czyli pierwotnego składnika alkoholu. Jeżeli chcemy wyprodukować trunek wysokiej jakości, który będzie wyróżniał się doskonałym smakiem oraz kolorem warto wówczas zdecydować się na dodanie przeznaczonych do tego drożdży gorzelniczych. Zapewniają one bowiem wysoką czystość nastawu. Ponadto drożdże gorzelnicze są tworzone typowo pod wytwarzanie alkoholu.

Najważniejszą zaletą drożdży gorzelniczych jest przyspieszenie procesu fermentacji oraz gwarancja, że przebiegnie on prawidłowo. Przerabiają one duże ilości cukru w bardzo krótkim czasie, a co najważniejsze potrafią wyprodukować alkohol o stężeniu sięgającym nawet 20%. Zaletą drożdży turbo jest natomiast fakt, że są bardzo łatwe w zastosowaniu, ponieważ wystarczy dodać je do nastawu, wymieszać, a następnie zapewnić miksturze właściwą temperaturę.

Gdzie można kupić dobre drożdże gorzelnicze?

Należy mieć świadomość, że rynku funkcjonuje wielu producentów drożdży gorzelniczych, którzy oferują różnej jakości produkty. Dlatego też jeżeli zależy nam na wyprodukowaniu trunku o wysokiej jakości warto wybrać sklep, który cieszy się dobra opinią. Poszukując najlepszej jakości drożdży gorzelniczych warto skorzystać z oferty sklepu internetowego Domowa Spiżarnia. Znajdują się tam drożdże, które dostępne są w postaci specjalnie przygotowywanych mieszanek zawierających w sobie najsilniejsze szczepy drożdży dodatkowo wzbogacone o pożywkę oraz odpowiednie enzymy. Do wyboru mamy między innymi bardzo popularne i często rekomendowane w różnego rodzaju poradnikach drożdże marki Coobra. Wśród nich oczywiście doskonałej jakości Coobra 24H, czy Coobra Pure. W asortymencie sklepu znajdziemy również drożdże do nastawów z owoców np. Puriferm Fruit, czy też SpiritFerm Turbo Fruit. Bez problemu kupimy tam również drożdże mocne np. SpiritFerm Moskva, czy T48, które pozwalają na odfermentowanie do 8 kg cukru w jednym nastawie (w czasie do 5 dni), dając jednocześnie alkohol o mocy do 20%.

Podsumowując należy stwierdzić, że produkując domowy alkohol warto postawić na profesjonalne drożdże gorzelnicze, które pozwalają stworzyć doskonałej jakości trunek. Mając je pod ręką z łatwością możemy zrobić własny bimber, śliwowicę, koniak, brandy, czy też inne mocniejsze alkohole.

 

  Materiał partnera
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO