Mączniak jabłoni lubi upały

- To jedna z najpowszechniejszych chorób w uprawach sadowniczych - wyjaśnia Józef Węgrzyn, inżynier rolnik z Wielkopolski. - Mączniak co prawda lubi gdy jest sucho, ale ważniejsza od opadów dla rozwoju grzyba jest wysoka temperatura. Jeśli liście pokrywają się białym, mączystym nalotem grzybni z zarodnikami. Objawy porażenia mączniakiem widoczne są na liściach, pędach, pąkach, kwiatach oraz owocach.
Najczęściej mączniaka możemy zauważyć na młodych pędach jako biały, mączysty i lekko tłusty nalot.
- Porażone pędy przestają rosnąć a ich wierzchołki zamierają. Kolor pędów zmienia się na srebrno-szary i będą stanowić źródło infekcji wtórnych dla rozwijających się liści, kwiatów i owoców - wyjaśnia inżynier Węgrzyn. - Zakażone liście zwijają się w łódki. Widoczny jest biały nalot - to, oczywiście, grzybnia.
Grzyby, które przetrwają zimę między łuskami porażonych pąków, przedostaną się na rozwijające się liście. Aby grzyby nie przetrwały zimy potrzebny jest mróz jakiego dawno w Polsce nie było - grzyby giną w temperaturze poniżej - 20°C. Do zakażenia dochodzi w temperaturze 10-28°C, a liście nie muszą być wcale zwilżone.
Porażone owoce trudno rozpoznać - porażenie wygląda jak poparzenie niewłaściwie zastosowanymi pestycydami lub niską temperaturą. Skórka porażonych owoców najczęsciej jest pokryta delikatną, biało-beżową siatką. Wysoki poziom choroby na koniec sezonu może zwiększyć odsetek zakażonych pąków. Jak się chronić przed chorobą - poza stosowaniem środków grzybobójczych warto decydować się na sadzenie odmian bardziej odpornych na mączniaka, ale w przypadku owocującego sadu taka wymiana nie jest łatwa.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|