KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Co zrobić z jeżyn? Pomysły na ciekawe dania i desery

Opublikowano 12.07.2021 r.
Jeżyny są doskonałym składnikiem ciast i deserów, ale równie wspaniale komponują się z daniami mięsnymi. Przygotowaliśmy dla Was ciekawe przepisy – sprawdźcie sami! 

Roladki z indyka z jeżynami

Składniki:

  • 1 kg fileta z indyka,
  • 200 g sera gorgonzola,
  • 100 g jeżyn,
  • bulion warzywny,
  • sól, pieprz.

Filet z indyka koimy na duże plastry, rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Na środek każdego kładziemy jeżyny i kawałek sera gorgonzola. Zwijamy roladki, zawijamy każdą w folię aluminiową, układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy bulionem (do 1/3 wysokości roladek). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 st. C przez około 40-45 min. Po upieczeniu można pokroić na plastry i podawać z ulubionymi dodatkami. 

Polędwica wieprzowa w sosie jeżynowym

Składniki:

  • 400 g polędwicy pieprzowej,
  • sól, pieprz,
  • masło do smażenia.

Sos:

  • 40 dag jeżyn,
  • ¾ szklanki czerwonego wina,
  • 1 łyżeczka sosu balsamicznego,
  • 1 łyżka brązowego cukru,
  • sól, pieprz.

Umyte jeżyny wkładamy do rondla, dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu aż owoce puszczą sok i będą miękkie. Następnie przecieramy je przez sito. Do powstałego soku dodajemy wino, sos balsamiczny, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. 

Kawałki polędwiczki delikatnie rozbijamy dłonią, doprawiamy solą i pierzem, smażymy na rozgrzanym maśle aż się zarumienią. Następnie smarujemy mięso odrobiną sosu jeżynowego z każdej strony i smażymy jeszcze chwilę do miękkości na wolnym ogniu. 

Przed podaniem polewamy mięso pozostałym sosem – danie idealnie smakuje z pieczonymi ziemniakami.

Lekka sałatka z jeżynami 

Składniki:

  • 100 g rukoli,
  • 120 g sera brie pokrojonego w kostkę,
  • jeżyny,
  • garść orzechów włoskich (pokrojone na mniejsze kawałki).

Sos:

  • 1/3 szklanki oliwy,
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego,
  • pół łyżeczki musztardy,
  • łyżeczka miodu,
  • sól, pieprz.

Wszystkie składniki na sałatkę układamy na talerzu, składniki sosu dokładnie mieszamy i polewamy tuż przed podaniem.

Ciasto jogurtowe z jeżynami 

Składniki:

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego,
  • 350 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru,
  • 2 jaja,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • jeżyny.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera. Po otrzymaniu jednolitej masy, ciasto wylewamy na okrągłą blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch układamy jeżyny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 50 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Ryż z jeżynami

Składniki:

  • 100 g ryżu,
  • szklanka mleka,
  • garść jeżyn,
  • 2 łyżki cukru,
  • szczypta soli.

Zagotować mleko z cukrem, wsypać ryż – gotować pod przykryciem, aż ryż będzie miękki i wchłonie mleko. Dodajemy szczyptę soli i jeżyny. Gotujemy jeszcze chwilę. Przed podaniem można doprawić cynamonem lub zaserwować z łyżką śmietany. 

Zabaione z jeżynami

Składniki:

  • 4 żółtka,
  • 4 łyżeczki cukru,
  • 4 łyżki białego wina,
  • jeżyny i borówki.


Wszystkie składniki kremu przekładamy do miseczki i ubijamy nad lekko parującą wodną do uzyskania konsystencji budyniu. Układamy do pucharków. Podajemy ze świeżymi jeżynami i borówkami.

Jeżyny to pyszne i pełne witamin owoce. Warto wykorzystać je w przetworach, ale także letnich deserach i daniach :-)

 

kontakt1.jpg

Maria Has

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO