Wykryto nieprawidłowości w znakowaniu jaj

Opublikowano 15.07.2021 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę znakowania jaj, którą objęto 97 sklepów. W 57 partiach stwierdzono kilka nieprawidłowości. Czego dotyczyły?
Sprawdzono 202 partie jaj, z czego 57 zakwestionowano (28,2%).
Jak informuje IJHARS, stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.:
- Braku daty minimalnej trwałości lub podawania jej niezgodnie z przepisami.
- Braku metody chowu kur lub jej niewłaściwego określenia, np. „jaja ściółkowe” zamiast „jaja z chowu ściółkowego”.
- Braku klasy jakości jaj lub objaśnienia znaczenia kodu producenta.
- Braku klasy wagowej jaj lub podawania jej w niewłaściwy sposób, np. wskazanie dwóch klas zamiast jednej (tj. „L/M”).
- Podawania informacji wprowadzających w błąd, np. „wiejskie” dla jaj z chowu klatkowego lub „wielozbożowe” w odniesieniu do jaj zamiast do warunków żywienia kur.
- Stosowania szaty graficznej sugerującej inny chów niż klatkowy.
- Bezprawnego odniesienia do ekologicznej metody produkcji.
Źródło: IJHARS
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|