KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
20 lipca 2021

"Poznaj nasze KGW" Koło Gospodyń Wiejskich w Strzale

Poznajcie Koło Gospodyń Wiejskich w Strzale! Jego przewodnicząca - Pani Edyta Pytlak opowiedziała nam o działalności KGW, nowych inicjatywach i planach na przyszłość. Przeczytajcie koniecznie! 

Koło Gospodyń Wiejskich w Strzale zarejestrowało swoją działalność w grudniu 2018 r. Początkowo liczyło 36 członków, natomiast obecnie powiększyło swoje grono do 47 osób, w skład którego wchodzą zarówno Panie, jak i Panowie - informuje Przewodnicząca KGW, Pani Edyta Pytlak. 

Celem przewodnim naszego KGW jest integrowanie mieszkańców, stąd też powstał pomysł, aby aktywnie i pożytecznie spędzać czas. Organizujemy wspólne warsztaty, które mają na celu łączyć pokolenia, począwszy od seniora do juniora. Panie w Kole maja różne umiejętności, dlatego nasze warsztaty mają różnoraki charakter. Dzieci i młodzież wspólnie pieką ciasteczka, faworki i pączki. Pięknie wykonują kwiatki z krepiny czy też kwiatki z recyklingu, wykorzystując worki jutowe. Z kolei malowanie porcelany pokazuje, jak jesteśmy kreatywni w różnym wieku. Na warsztatach wielkanocnych natomiast powstają piękne palmy, które zdobią nasz Kościół Parafialny w Niedzielę Palmową.

Uwieńczeniem naszego działania są osiągnięcia i nagrody, które zdobyliśmy przez ten krótki czas działalności. Możemy pochwalić się zajęciem II miejsca w Turnieju Kół Gospodyń Wiejskich w Miętnem we wrześniu 2019 r., zorganizowanym przez Katolickie Radio Podlasie, otrzymując tytuł "Srebrnego Koła Wschodniego Mazowsza". Naszym kolejnym osiągnięciem było I miejsce w konkursie Słodkie Smaki Regionów w 2019 r. w kategorii "Deser Regionalny". Zaprezentowałyśmy wtedy "Jeże", które wypiekały nasze babcie. Rok 2020 przyniósł nam II miejsce w konkursie organizowanym przez naszą Gminę Siedlce, w kategorii "Najaktywniejsze Koło w Gminie". Końcówka roku to jeszcze uzyskanie wyróżnienia w konkursie "Koła Gospodyń Wiejskich - wyjątkowe miejsca, wyjątkowi ludzie',' zorganizowanym przez Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego. Dzięki temu nasza potrawa "Parzaki nadziewane serem z miętą" znalazła się w książce kucharskiej - opowiada pani Edyta.

W 2020 roku reprezentowaliśmy powiat siedlecki w II Kongresie Kół Gospodyń Wiejskich w Górznie, gdzie nasze stoisko odwiedziła Pani Prezydentowa Agata Kornhauser-Duda.

Spotykamy się regularnie w każdą środę, w Świetlicy Wiejskiej w Strzale. Ten czas poświęcamy na nasze działania, np. przygotowujemy się do konkursów tworząc rękodzieła. Pieniądze, które pozyskujemy z ARiMR przeznaczane są na bieżące potrzeby Koła, ale również udało nam się wyjechać na wspólne wycieczki do Sandomierza i Kazimierza.

Jako Koło mamy bardzo dużo planów, które chcielibyśmy zrealizować. Jednym z nich jest Festyn dla mieszkańców oraz ognisko na zakończenie wakacji. Obecnie skupiamy się na dwóch, ważnych projektach. Jednym z nich jest wytwarzanie syropów zdrowotnych z tego, co znajduje się na naszych "polach, łąkach i lasach''. Drugim są warsztaty współorganizowane z GOK w Siedlcach "Kuchnia wschodu" i tutaj poznajemy tajniki 6 kuchni kresów wschodnich. Nasze KGW zawsze jest otwarte i chętne do współpracy.

Z czytelnikami kalendarzrolnikow.pl chętnie podzielimy się przepisem na naszą potrawę konkursową - to danie przygotowywały nasze babcie, mamy a teraz my. Pieróg jest prosty w przygotowaniu, tani, sycący, a jaki pyszny :-) 

Pieczony pieróg z kapustą kiszoną

CIASTO:

  • 1 kg maki,
  • 3 dag pokruszonych drożdży,
  • 1 jajko,
  • ok. 250 ml mleka letniego,
  • szczypta soli i cukru.

Z podanych składników wyrobić ciasto drożdżowe i pozostawić do wyrośnięcia.

FARSZ:

  • 2 kg kapusty kiszonej,
  • 1/2 kg słoniny,
  • 2 duże cebule,
  • kminek mielony,
  • sól i pieprz.

Dodatkowo: jajko do posmarowania pieroga, kminek do posypania 

Wykonanie: Kapustę obgotować, usmażyć słoninę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i razem poddusić, dodać obgotowaną i odsączoną kapustę, przyprawy i jeszcze chwilę razem dusić, wystudzić.
Ciasto podzielić na 8 części rozwałkować, nałożyć farsz i złożyć jak pieróg, brzegi splatać, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kminkiem w ziarnach i piec w 190 stopniach do momentu aż pieróg będzie miał piękny, złoty kolor. Podawać można na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

Zachęcamy do śledzenia działalności KGW Strzała na Facebooku :-) 

Więcej zdjęć w galerii poniżej.

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione