Polski rynek ekożywności rośnie
Jak informuje Polska Izba Żywności Ekologicznej, wartość polskiego rynku żywności ekologicznej szacowana jest na 1,36 mld zł w cenach detalicznych (0,5% całego rynku spożywczego). Z końcem 2019 w Polsce działało 18 637 gospodarstw legitymujących się certyfikatem.
Sprzedaż żywności ekologicznej przez internet
Okazuje się, ze w przeciągu ostatnich dwóch lat, liczba sklepów internetowych specjalizujących się w sprzedaży żywności ekologicznej podwoiła się. Obecnie na rynku działa około 60 sklepów specjalizujących się wyłącznie w sprzedaży ekożywności przez internet. Około 90 łączy taką sprzedaż z działaniami stacjonarnymi.
Uprawy ekologiczne w Polsce
Pod względem powierzchni upraw ekologicznych (507 637 ha) Polska zajmuje 19. miejsce na świecie. Wydatki przeciętnego Polaka na żywność EKO 7 Euro w skali roku średnia unijna: 76 Euro. 16 krajów ma 10% lub większy udział obszarów uprawianych ekologicznie w całkowitej powierzchni rolnej. 15 krajów ma między 5 a 10%.W Polsce jest to 3,5% - informuje Polska Izba Żywności Ekologicznej.
Źródło: Polska Izba Żywności Ekologicznej
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|