KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Giganci finansowi inwestują w mięso "z probówki"

Opublikowano 31.07.2021 r.
Mięso hodowane w laboratoriach, bez zabijania zwierząt jest promowane przez największe koncerny medialne. Rozwój tej technologii jest spierany także przez finansowe korporacje. Od dwóch lat zwracamy uwagę na rynkowy trend, a biorąc pod uwagę fakt, że choroby dziesiątkują trzodę i drób hodowlany nie tylko w Polsce, ale także w całej Europie, mięso in vitro może znaleźć się na polskich stołach niezwykle szybko.

Jak poinformowała Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, kolejny światowy gigant inwestuje w mięso z probówki.

- Firma BRF z Brazylii przeznaczy 2,5 mln dolarów na finansowanie projektu izraelskiego start-upu Aleph Farms. Kroki poczynione przez lidera przetwórstwa mięsa w Brazylii  mają na celu poszerzenie oferty produktowej i zwiększenie zasięgu na nowych rynkach - informuje KIPDiP. - W ramach zawartej umowy obie firmy zamierzają wspólnie rozwijać produkcję mięsa wytwarzanego w warunkach in vitro przy użyciu komórek zwierzęcych w oparciu o technologię firmy Aleoh Farms. 

Jak donosi agencja Reuters, dyrektor generalny BRF Lorival Luz zapowiedział, że mięso hodowlane będzie dostępne na rynku do 2023 lub 2024 roku. 

BRF jest jedyną firmą spożywczą z Brazylii, która uczestniczyła w drugiej międzynarodowej rundzie inwestycyjnej Aleph Farms, w ramach której izraelski start-up pozyskał łącznie 105 milionów dolarów. Izraelski start-up mógł do tej pory liczyć na wsparcie ze strony kluczowych światowych inwestorów, takich jak  L Catterton, DisruptAD, VisVires New Protein i Peregrine Ventures, a także czołowych globalnych graczy z  branży spożywczej i mięsnej, w tym Cargill, Thai Union, BRF i CJ CheilJedang.

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

POWIĄZANE TEMATY:kipdipmięso z laboratorium