Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości. PROW 2014-2020

Opublikowano 28.12.2017 r.
Trwa nabór wniosków o przyznanie pomocy w ramach działania 3 „Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych”, poddziałanie 3.1 „Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości”, objętego PROW 2014-2020. Można je składać do 29 grudnia.

Wnioski składamy do dyrektora oddziału terenowego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, właściwego ze względu na miejsce zamieszkania albo siedzibę wnioskodawcy.
Warunki i tryb przyznawania pomocy, w tym szczegółowe informacje o prawach i obowiązkach beneficjentów, określa Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 sierpnia 2015 r. w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania, wypłaty oraz zwrotu pomocy finansowej w ramach poddziałania „Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości”, objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 (Dz. U. poz. 1195). O pomoc może ubiegać się rolnik aktywny zawodowo.
Wsparcie ma formę zwrotu części kosztów kwalifikowalnych projektu (refundacja), w czasie 3 lat od przystąpienia do systemu jakości.
Koszty kwalifikowalne obejmują:
- koszty kontroli związanych z wydaniem certyfikatu,
- składki na rzecz grupy producentów,
- koszty zakupu specjalistycznych publikacji,
- koszty zakupu pułapek feromonowych, lepowych.
Dla tych bez wsparcia
Pomoc jest przyznawana wnioskodawcy, który wytwarza produkty rolne lub środki spożywcze przeznaczone do spożycia przez ludzi, w ramach systemu jakości i który nie otrzymywał tego rodzaju wsparcia dla tego samego produktu rolnego lub środka spożywczego, w ramach działania Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności, objętego PROW 2007-2013.
W celu uniknięcia podwójnego finansowania tych samych celów, z dwóch różnych źródeł PROW 2014-2020, pomoc będzie przyznawana pod warunkiem, iż wnioskodawca nie uzyskuje wsparcia na dofinansowanie kosztów transakcyjnych ze środków działania Rolnictwo ekologiczne.
Dwa tysiące euro rocznie
Łączna wysokość pomocy nie może wynieść więcej niż równowartość 2 000 euro na gospodarstwo rocznie.
Refundacji podlegają poniesione koszty, w wysokości nieprzekraczającej:
- 3 200 zł – w przypadku unijnych systemów jakości, których nazwy zostały wpisane do rejestru gwarantowanych tradycyjnych specjalności oraz kiedy wytwarzane produkty są objęte systemem ochrony nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych wyrobów winiarskich,
- 3 000 zł – w przypadku unijnego systemu jakości, kiedy wytwarzane produkty są objęte systemem rolnictwa ekologicznego,
- 2 750 zł – w przypadku krajowego systemu jakości, kiedy produkty są wytwarzane w ramach integrowanej produkcji roślin, w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 8 marca 2013 r. o środkach ochrony roślin,
- 1 470 zł – w przypadku krajowego systemu jakości, kiedy produkty są wytwarzane zgodnie
- ze specyfikacją i standardami systemu „Jakość Tradycja”,
- 2 386 zł – w przypadku krajowego systemu jakości, kiedy produkty są wytwarzane zgodnie
- ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Meat Program”,
- 1 700 zł – w przypadku krajowego systemu jakości, kiedy produkty są wytwarzane zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Pork Quality System”,
- 2 000 zł – w przypadku krajowych systemów jakości, kiedy produkty są wytwarzane:
- – zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu
- „Quality Assurance for Food Products” – „Tuszki, elementy i mięso z kurczaka, indyka i młodej polskiej gęsi owsianej”,
- – zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu
- „Quality Assurance for Food Products” – „Kulinarne mięso wieprzowe”,
- – zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” – „Wędliny”.
Kolejność na punkty
O kolejności przysługiwania pomocy decyduje suma uzyskanych punktów, przyznanych na podstawie następujących kryteriów wyboru operacji:
1. Jeżeli o pomoc ubiega się rolnik, który prowadzi produkcję roślinną, na powierzchni:
do 5 ha użytków rolnych – niż 10 ha użytków rolnych – przyznaje się 4 punkty,
powyżej 10 ha użytków rolnych – przyznaje się 2 punkty,
2. Jeżeli o pomoc ubiega się rolnik, który jest posiadaczem co najmniej 5 sztuk danego gatunku zwierząt, zgłoszonych do rejestru zwierząt gospodarskich oznakowanych i siedzib stad tych zwierząt, a w przypadku posiadania innych gatunków zwierząt, co najmniej 50 sztuk danego gatunku, do produkcji:
jednego gatunku – przyznaje się 2 punkty,
dwóch gatunków – przyznaje się 3 punkty,
minimum trzech gatunków – przyznaje się 4 punkty;
3. Jeżeli dobrowolne ubezpieczenie, ważne przez okres min. 6 miesięcy od dnia złożenia wniosku o przyznanie pomocy, obejmuje minimum 1 ha użytków rolnych, na których prowadzona jest produkcja roślinna, lub produkcję nie mniej niż jednego gatunku zwierząt, o których mowa w pkt. 2 – przyznaje się 3 punkty;
4. Jeżeli o pomoc ubiega się rolnik, który jest członkiem grupy producentów, działającej w jednej z form organizacyjnych wymienionych w załączniku do rozporządzenia – przyznaje się 3 punkty.
W pierwszej kolejności pomoc przysługuje wnioskodawcom, którym przyznano największą liczbę punktów, jednak nie mniej niż 2 punkty.
![]() |
Grażyna Norbert
Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu
Jeden z 16 Ośrodków Doradztwa Rolniczego w kraju. Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu realizuje na obszarach wiejskich województwa dolnośląskiego zadania z zakresu doradztwa rolniczego. Podstawowym zadaniem Ośrodka jest doradztwo rolnicze, obejmujące działania w zakresie rolnictwa, rozwoju wsi, rynków rolnych oraz wiejskiego gospodarstwa domowego, mającego na celu poprawę poziomu dochodów rolniczych oraz podnoszenie konkurencyjności rynkowej gospodarstw rolnych, wspieranie zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich, a także podnoszenie poziomu kwalifikacji zawodowych rolników i innych mieszkańców obszarów wiejskich. Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|