KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
24 sierpnia 2021

"Poznaj nasze KGW" Koło Gospodyń Wiejskich w Chróścinie

Koło Gospodyń Wiejskich w Chróścinie to pełne energii i zapału do pracy Panie, które chcą przede wszystkim integrować lokalną społeczność, realizować swoje pasje, rozwijać talenty oraz promować lokalne specjały. 

Koło Gospodyń Wiejskich w Chróścinie

Koło Gospodyń Wiejskich w Chróścinie powstało w 2017 r. Zrzesza około 20 członkiń w różnym wieku. Nasze Panie mają mnóstwo talentów, zawsze są chętne do wspólnego działania. Chcemy integrować naszą lokalną społeczność oraz przekazywać najpiękniejsze tradycje z pokolenia na pokolenie - opowiada Pani Anna Zazula, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Chróścinie.

Mamy na swoim koncie wiele sukcesów kulinarnych. Nasze Panie wspaniale gotują, pieką pyszne ciasta, dzięki czemu jesteśmy laureatami wielu konkursów. Najbardziej dumne jesteśmy ze zdobytej „Perły” w konkursie „Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów” za gołąbki ziemniaczane z sosem z borowików w 2018 r. w Poznaniu. Chcemy, aby inne regiony Polski poznały nasze tradycyjne smaki, dlatego chętnie je promujemy. Warto dodać, że nasza zupa rakowa została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi - dodaje Pani Anna. 

Koło z powodzeniem zajmuje się także rękodzielnictwem. Nasze członkinie odnajdują się w przeróżnych dziedzinach twórczych, m.in. szydełkowanie, szycie, decoupage, origami, kanzashi czy artystyczny recykling.  

Ważną częścią naszej działalności jest również kabaret „Babsztyle”. Uwielbiamy realizować nasze aktorskie ambicje i dawać przez to radość innym. Bierzemy również udział w corocznym przeglądzie zespołów kolędniczych, tzw. „Herodach” - na których w 2020 r. wygrałyśmy. 

KGW w Chróścinie zawsze chętnie bierze udział w akcjach charytatywnych. Równolegle z Kołem działa utworzone w 2019 r. Stowarzyszenie „Misja integracja”. Są w nim ci sami członkowie, którzy udzielają się w Kole Gospodyń. Chcemy naszą postawą promować wartości prospołeczne, a także zachęcać innych do pomocy najbardziej potrzebującym - podsumowuje Przewodnicząca KGW w Chróścinie.

KGW w Chróścinie z czytelnikami portalu kalendarzrolnikow.pl podzieliło się przepisem na wyjątkową zupę rakową oraz babę drożdżową "Babsztyl". 

Zupa rakowa - przepis

Wpisana na ministerialną listę produktów tradycyjnych woj. opolskiego
 
Składniki:
  •     1 kg raków
  •     2 litry bulionu (z dwóch skrzydełek i warzyw)
  •     pęczek koperku
  •     3- 4 łyżki masła
  •     2 łyżki mąki pszennej
  •     pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
  •     sól i pieprz do smaku
  •     koperek pokrojony do posypania
 
Wykonanie:

Oczyszczone, opłukane raki wrzucić do posolonego wrzątku z dodatkiem kopru. Gotować przez ok. 10 minut - ostudzić. Następnie obrać szyjki z mięsa. Pozostałe resztki: skorupki kleszczy, odnóża, wypłukać, wysuszyć i utłuc w moździerzu na miazgę. Do miazgi dodać trzy - cztery łyżki masła i  podgrzewać w rondelku na wolnym ogniu , gotować ok 15 minut ciągle mieszając z tego powstanie tzn., masło rakowe. Otrzymane masło rakowe podlać szklanką bulionu i podgrzewać. Zbierać łyżką w osobny garnuszek powstający kolor rakowy, resztę przecedzić przez gęste sitko, a pozostały płyn dodać do bulionu, zaprawić śmietaną rozbitą z mąką. Na koniec dodać masło rakowe, obrane mięso  i razem zagotować. Podawać z grzankami i posiekanym świeżym koperkiem.
 
Grzanki – chleb pokroić w kostkę polać odrobiną oleju z czosnkiem, solą i pieprzem, wymieszać. Piec 15 min. w temp. 200 st. C, często mieszając. Podawać bezpośrednio przed jedzeniem.

Baba drożdżowa „Babsztyl”

Składniki:

  • 6 żółtek
  • 5 dkg drożdży
  • 1 szkl. cukru
  • 1,5 szkl. maślanki
  • 1 szkl. oleju
  • 3 szkl. mąki

Wykonanie:
Zrobić zaczyn z drożdży: drożdże, 3 łyżki mąki, 2 łyżki cukru, 0,5 szkl. maślanki; odczekać 10 minut. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do zaczynu, następnie dodać mąkę i maślankę, wyrobić. Na koniec wlać olej, dodać rodzynki i wyrobić jeszcze raz. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Przełożyć ciasto do formy i piec około 50 min. Baba drożdżowa jest puszysta, wilgotna i bardzo smaczna, o biszkoptowym kolorze. 


 

Zachęcamy do odwiedzania Koła Gospodyń Wiejskich w Chróścinie na Facebooku :-)
 
 
kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione