KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
27 sierpnia 2021

"Poznaj nasze KGW" Koło Gospodyń Wiejskich Mysłowianki

Poznajcie Koło Gospodyń Wiejskich Mysłowianki z Mysłowa! To zgrana grupa wyjątkowych osób, która w swojej działalności umiejętnie łączy tradycję z nowoczesnością. Panie szydełkują, świetnie gotują, a także integrują swoją lokalną społeczność. 

Nasze KGW - Mysłowianki z Mysłowa zostało założone w 1958 roku, liczyło wtedy 18 osób i cały czas było aktywne. Od 2009 roku w naszym kole funkcjonuje również Kronika, w której są zapisywane ważne wydarzenia i uroczystości. Koło na chwilę obecną liczy 31 osób i 6 dzieci. Nasze KGW jest zarejestrowane w ARiMR - opowiada Pani Jadwiga Stuła z KGW Mysłowianki z Mysłowa. 

Nasze działania ukierunkowane są na łączenie tradycji ze współczesnymi trendami. Od dawien dawna podtrzymujemy lokalną tradycję szydełkowania. Jednym z kierunków naszej działalności jest również gotowanie - co roku przygotowujemy naszą tradycyjną mysłowską potrawę - zupę grzybową z grzybów z mysłowskich lasów, a także niespotykaną potrawę o nietuzinkowej nazwie "magulum" - potrawa wielkanocna. Bierzemy również udział we wszystkich imprezach gminnych oraz powiatowych, a także wojewódzkich. Kolejnym kierunkiem naszej działalności jest integracja wielopokoleniowa - organizujemy festyny rodzinne, warsztaty dla dzieci i młodzieży zarówno kulinarne, jak i artystyczne. 

Jednym z naszych największych sukcesów w ostatnim czasie był udział w wojewódzkim Festiwalu Polska od kuchni, w którym udało nam się zająć 1 miejsce w kategorii Miss Wdzięku 45+ oraz tytuł Miss Publiczności w kategorii Miss Wdzięku do 45. Ponadto zajęliśmy także 3 miejsce w kategorii Kobieta Wyjątkowa i Gospodarna. Dało nam to możliwość awansowania do ogólnopolskiego finału Festiwalu, który odbędzie się na PGNiG w Warszawie. Kolejnym naszym równie znaczącym sukcesem jest zajęcie 1 miejsca w konkursie kulinarnym w lepieniu pierogów, organizowanym przez Gminę i Miasto Koziegłowy, w którym wywalczyłyśmy wyjazd do Brukseli ufundowany przez Panią Europoseł Jadwigę Wiśniewską. Wygrałyśmy również projekt pt.: "Działaj lokalnie", w którym otrzymaliśmy nagrodę pieniężną ufundowaną przez Fundację ODL - informują członkowie KGW Mysłowianki. 

Nasze KGW to grupa osób z wigorem i zapałem do pracy na rzecz lokalnej społeczności. W skład naszego KGW wchodzą zarówno osoby młode, jak i starsze, co pozwala nam na integrację wielopokoleniową. Nasze spotkania odbywają się cyklicznie, raz w miesiącu. Jeśli istnieje takie zapotrzebowanie - jak w przypadku ostatnich przygotowań do Festiwalu Polska od kuchni - spotykaliśmy się nawet codziennie. Wśród członków naszego KGW jest wiele utalentowanych osób - wyróżnić tutaj możemy, między innymi talent muzyczny naszej koleżanki Marioli, talent artystyczny Teresy, Janiny, Doroty, Marleny, Gieni, Jagody, talent kulinarny - w tym przypadku jest to Renata. 

Działalność naszego KGW ma bardzo pozytywny odbiór wśród mieszkańców naszej wsi. Wielokrotnie odbieraliśmy gratulacje i podziękowania od mieszkańców za to, co robimy na arenie gminnej, powiatowej, a także dla społeczności lokalnej. Najbliższy czas to przede wszystkim wielkie przygotowania naszego Koła do występu na Festiwalu Polska od kuchni w Warszawie. W międzyczasie będziemy również uczestniczyć w dożynkach gminno-powiatowych w Koziegłowach. Przygotowujemy się również do możliwości wdrożenia w naszej społeczności lokalnej grantu dla KGW pt.: "KGW - krzepkie i zdrowe". 

Z czytelnikami kalendarzrolnikow.pl KGW Mysłowianki podzieliło się przepisem na mysłowską zupę grzybową z kuleczkami wołowymi :-)

Mysłowska zupa grzybowa z kuleczkami wołowymi 

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa wołowego 
  • 1 kg świeżych grzybów
  • 2 serki topione
  • śmietana 30%
  • 1 cebula
  • 1 bułka
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Przygotować 2 l wywaru rosołowego. Do wywaru wrzucić kuleczki z mięsa wołowego. Grzyby podsmażyć najpierw na maśle i dodać do wywaru. Gotować przez około 1 godzinę. Następnie odlać jedną szklankę wywaru, dodać do tego jedną łyżkę mąki ziemniaczanej i jedną łyżkę mąki pszennej, mieszankę wlewamy do zupy. Kolejno dodajemy do zupy, w celu zagęszczenia, 2 serki topione oraz śmietanę 30%. Smacznego! 


Zachęcamy do odwiedzenia KGW Mysłowianki na Facebooku :-) 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione