KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Ze świeżego ziarna dobrego chleba nie będzie...

Opublikowano 29.08.2021 r.
Choć w całej Polsce pachną w tej chwili chleby dożynkowe, to jednak przedstawiciele przemysłu młynarskiego zwracają uwagę, że nie należy przygotowywać mąki ze świeżego ziarna.

- Świeżo zebrana pszenica czy żyto nie mogą być przemielane bezpośrednio po zebraniu z pola - zwraca uwagę Polski Związek Pracodawców Przemysłu Zbożowo - Młynarskiego. - Dlaczego? Ziarno po zbiorze musi odleżeć kilka tygodni, tak by ustały wszelkie procesy biochemiczne i dopiero potem może trafić do przemiału.


Jednak nie oznacza to, że powinniśmy zaniechać wypieku bochnów dożynkowych. Podziękowanie za żniwa leży w najlepszych polskich tradycjach.


- Z niektórych rejonów kraju napływają sygnały o problemach z jakością ziarna - informuje związek. - Wiele ziaren jest niewyrośniętych, małych. Kłosy co prawda są wypełnione ale małymi zaschniętymi  ziarnami. Jest to efekt wcześniejszych bardzo wysokich temperatur przy jednoczesnym braku dostatecznej wilgotności, co spowodowało szybkie zatrzymanie wegetacji i zaschnięcie niewykształconych w pełni ziarniaków.


Niemniej jednak większość rolników uważa minione żniwa za trudne ze względu na wyjątkowo mokre lato, ale... udane. Cieszmy się więc dożynkowymi przysmakami, a na najlepszy chleb z tegorocznych zbiorów poczekajmy - jak radzą fachowcy - kilka tygodni.

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

POWIĄZANE TEMATY:chlebpszenica