Dlaczego warto ogławiać paprykę i pomidory?

- Krzewy papryki lub pomidorów należy ogłowić, czyli uszczknąć im wierzchołki wzrostu - radzi Józef Węgrzyn, inżynier rolnik z Wielkopolski. - Dzięki temu krzewy nie będą rosły w górę i nie będą inwestowały swoich sił w nowe liście, a wszystkie siły witalne skupią się na procesie dojrzewania wykształconych już owoców i pozostawionych pąków kwiatowych.
Ogławiać należy teraz - gdy powoli poga staje się coraz bardziej jesienna, a roślin zaczyna brakować światła i ciepła. Jeśli zależy nam, by papryka czy też pomidory jeszcze dojrzały na krzakach - spróbujmy uszczknąć ich wierzchołki.
- Już teraz z każdym dniem maleją szanse na to, że zdążą dojrzeć wszystkie wykształcone na krzaczkach owoce - dodaje inżynier Węgrzyn. - Zazwyczaj ogławianie powinniśmy przeprowadzić na koło 1,5-2 miesiące przed końcem uprawy, czyli w najchłodniejszych regionach Polski powinno to być w ostatnich dniach sierpnia, a w cieplejszych regionach nawet w końcu września. Uprawy szklarniowe, zwłaszcza w ogrzewanych pomieszczeniach mogą być ogławiane jeszcze później.
Ogławiając jednak pamiętajmy, że nad owocami powinny zostać liście - zależy nam jedynie na tym, aby krzew nie wysilał się na dalsze rośnięcie w górę. Wierzchołki odcina się od jednego do trzech liści powyżej najwyższego owocu. Jeśli nigdy tego nie robiliśmy - spróbujmy na kilku krzakach i porównajmy plony z nich zebrane z pozostałymi zbiorami. W przypadku pomidorów ogławiamy jedynie odmiany wysokie. Odmiany karłowe czyli samo-kończące poradzą sobie doskonale bez naszej interwencji.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|