Finał Bitwy Regionów 2021 za nami!

Finał Bitwy Regionów 2021
To była sobota pełna niesamowitych smaków, zapachów, kolorów, śpiewu i tańca – tak w kilku słowach można opisać finał "Bitwy Regionów", podczas której 16 Kół Gospodyń Wiejskich stoczyło bój o najlepszą potrawę regionalną.
Zwycięzcy Bitwy Regionów 2021
I miejsce – KGW w Durągu (warmińsko-mazurskie) za dzyndzałki z wędzoną sielawą i kaszą w świętojańskim wianku z sezonowych ziół w dwóch sosach
II miejsce – KGW „Sikoreczki” z Kowańcza (zachodniopomorskie) za topinambur na boczku
III miejsce – KGW „Różanka” z Kaniewa (kujawsko-pomorskie) za udo gęsie sadowników podawane z prażuchą po kaniewsku.
Serdecznie gratulujemy!
Bitwa Regionów - trochę historii
Pierwsza edycja konkursu odbyła się w 2015 r., w której brały udział koła z kilku województw. Od 2018 r. konkurs ma zasięg krajowy. Wówczas pierwsze miejsce zajęło Stowarzyszenie „Podlaski szlak kulinarny” w Szepietowe za udziec z dzika na rejbaku oblany leśnym sosem. W 2019 r. najlepsze danie przygotowało KGW z Gorzykowa z woj. wielkopolskiego.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|