Przetworzone białko zwierzęce - od dziś nowe przepisy!

Opublikowano 07.09.2021 r.
Od 7 września 2021 r. wchodzą w życie nowe przepisy, umożliwiające krzyżowe skarmianie przetworzonego białka zwierzęcego (PAP) w żywieniu trzody chlewnej i drobiu.
18 sierpnia 2021 r. Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie UE 2021/1372 dopuszczające ograniczone zastosowanie wybranych materiałów z białka owadziego, drobiowego i wieprzowego w paszach dla drobiu, trzody chlewnej i innych zwierząt gospodarskich z wyłączeniem przeżuwaczy.
Przepisy mówią o tym, że PAP pochodzący ze świń i owadów można włączyć do pasz dla drobiu. Z kolei pasze dla świń mogą zawierać PAP pochodzące z drobiu i owadów. Natomiast żelatyna i kolagen pochodzące od przeżuwaczy będą dozwolone w paszach dla zwierząt gospodarskich innych niż przeżuwacze.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|