KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Przetworzone białko zwierzęce - od dziś nowe przepisy!

Opublikowano 07.09.2021 r.
Od 7 września 2021 r. wchodzą w życie nowe przepisy, umożliwiające krzyżowe skarmianie przetworzonego białka zwierzęcego (PAP) w żywieniu trzody chlewnej i drobiu.

18 sierpnia 2021 r. Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie UE 2021/1372 dopuszczające ograniczone zastosowanie wybranych materiałów z białka owadziego, drobiowego i wieprzowego w paszach dla drobiu, trzody chlewnej i innych zwierząt gospodarskich z wyłączeniem przeżuwaczy. 

Przepisy mówią o tym, że PAP pochodzący ze świń i owadów można włączyć do pasz dla drobiu. Z kolei pasze dla świń mogą zawierać PAP pochodzące z drobiu i owadów. Natomiast żelatyna i kolagen pochodzące od przeżuwaczy będą dozwolone w paszach dla zwierząt gospodarskich innych niż przeżuwacze. 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO