KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
11 września 2021

Alergie pokarmowe – co warto wiedzieć?

W 1995 r. grupa ekspertów FAO (Food and Agriculture Organizatio) po raz pierwszy określiła pokarmy najczęściej wywołujące alergie u ludzi na całym świecie. Wymieniono 8 grup stanowiących główne źródła antygenów. 

Alergeny pokarmowe

Te grupy to: mleko krowie, jaja, ryby, skorupiaki, orzechy, orzeszki arachidowe, soję i pszenicę. Lista ta została nazwana „wielką ósemką alergenów pokarmowych”.
 
Najczęstszymi alergenami w wieku niemowlęcym są: mleko krowie, białko jaja kurzego oraz soja, u starszych dzieci i młodzieży: mleko, jaja kurze, orzeszki ziemne, soja, pszenica, ryby, orzechy, natomiast u dorosłych są to głównie orzeszki ziemne i ryby.

Objawy alergii pokarmowej 

Niepożądane reakcje immunologiczne mogą dotyczyć każdego narządu, a najczęściej kilku na raz.
 
Wśród najczęściej występujących objawów alergii pokarmowych wymieniane są: wymioty, bóle brzucha, biegunka, świąd jamy ustnej i gardła, reakcje skórne (pokrzywka, obrzęk naczynioruchowy), problemy z funkcjonowaniem dróg oddechowych (objawy alergicznego nieżytu nosa, obturacja dróg oddechowych), zaburzenia w działaniu układu krwiotwórczego (leukopenia, trombocytopenia, niedokrwistość). Komplikacje dotknąć mogą także układu krążenia: hypotonia, wstrząs, ośrodkowego układu nerwowego: drażliwość, senność, bóle głowy oraz układu moczowego (moczenie mimowolne, erytrocyturia). 
 
6 rzeczy o których warto pamiętać podejrzewając alergię pokarmową:
ten sam pokarm u różnych chorych może wywołać różne objawy (np. mleko u jednych dzieci powoduje bóle brzucha, u innych zmiany skórne) 
ten sam pokarm u różnych chorych może wywołać objawy w różnym czasie od momentu spożycia pokarmu (reakcja natychmiastowa, opóźniona, późna) 
ten sam objaw może być wywołany przez kilka różnych pokarmów szkodliwych dla danego pacjenta
obserwuje się zmienność objawów i lokalizacji procesu chorobowego zależną od wieku dziecka 
w alergii pokarmowej nie istnieje zależność pomiędzy ilością spożytego pokarmu a nasileniem objawów klinicznych 
jedyną specyficzną właściwością, która cechuje alergię pokarmową jest ustępowanie objawów po eliminacji szkodliwego pokarmu i ich nawrót po ponownym wprowadzeniu tego samego pokarmu do diety.

Diagnostyka alergii pokarmowej

Przeprowadza ją oczywiście specjalista, do którego powinniśmy się zgłosić jeżeli zauważamy związek czasowy pomiędzy spożyciem określonego pokarmu, a wystąpieniem objawów alergii. 

Aby dobrze określić przyczynę naszych problemów, lekarz powinien przeprowadzić wywiad, badanie (m.in. obserwację zachowań pacjenta po spożyciu określonych pokarmów), testy skórne (punktowe, płatkowe). Czasami wykrycie alergii może wymagać dłuższej i dogłębniejszej obserwacji i przeprowadzenia większej ilości badań, ale warto to zrobić by mieć pewność dobrej diagnozy.

Przyczyny alergii pokarmowych

Czym spowodowane jest występowanie alergii? Jakie czynniki sprawiają, że są one coraz częstsze? Lekarze wymieniają przyczyny takie jak: uwarunkowania genetyczne, nadreaktywność oskrzeli, płeć i rasa. Nie bez znaczenia są również czynniki środowiskowe: dieta, status społeczno-ekonomiczny, alergeny występujące wewnątrz i na zewnątrz pomieszczeń, narażenie na dym tytoniowy, zanieczyszczenia powietrza atmosferycznego oraz zakażenia bakteryjne i wirusowe.

Marsz alergiczny - co to?

U większości pacjentów objawy alergii ustępują wraz z wiekiem co wynika z rozwoju tolerancji immunologicznej. Niestety, niektóre dzieci uczulają się na nowe pokarmy lub alergeny inhalacyjne, co świadczy o silnej predyspozycji atopowej i zapowiada ewolucję objawów w postaci tzw. marszu alergicznego. 

W następnych artykułach opisywać będziemy najczęstsze alergeny i doradzać w jaki sposób zastąpić je w diecie innymi pokarmami. Obecnie eliminacja alergenów z diety nie jest tak trudna jak to bywało jeszcze kilka lat temu. 

 
 
 
kontakt1.jpg
Magdalena Przybylak-Zdanowicz

Dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej i powrotu do źródeł.

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione