KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
2021-09-14

Skąd pochodzą tuczniki importowane do Polski? Ministerstwo wyjaśnia

Zarząd KRIR w piśmie skierowanym do Ministra Rolnictwa wyraził zaniepokojenie tym, że polskie zakłady przetwórcze importują na masową skalę żywiec wieprzowy z krajów zachodnich. Zwrócono się do Ministra Pudy z prośbą o zlecenie podległym służbom kontroli pochodzenia mięsa wieprzowego z importu. Mamy odpowiedź resortu w tej sprawie.

W odowiedzi na wniosek KRIR w sprawie kontroli mięsa wieprzowego wwożonego do Polski z innych państw członkowskich Unii Europejskiej, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi poinformowało, że:

Obrót wewnątrzunijny mięsem wieprzowym pozyskanym od świń utrzymywanych na obszarach objętych ograniczeniami w związku z wystąpieniem choroby zakaźnej w tym przypadku afrykańskiego pomoru świń (ASF) odbywa się na zasadach określonych w przepisach unijnych1). Przepisy te są stosowane na terytorium wszystkich państw członkowskich UE jako przepisy powszechnie obowiązujące.

Przesyłki mięsa wieprzowego do Polski są realizowane zarówno z państw, na których terenie występuje ASF, jak również z państw Unii Europejskiej wolnych od tej jednostki chorobowej. Do państw członkowskich UE dotkniętych ASF należą: Słowacja, Węgry, Rumunia, Bułgaria, Litwa, Łotwa, Estonia, Niemcy oraz Grecja. Ilość mięsa wieprzowego sprowadzonego z niektórych ww. państw, gdzie stwierdzono ogniska ASF, stanowi niespełna 30% całości przywożonego z terytorium Unii Europejskiej mięsa wieprzowego.

Powiatowi lekarze weterynarii na bieżąco realizują kontrole w zakładach przyjmujących mięso wieprzowe z innych państw członkowskich Unii Europejskiej w dowolnej formie (np. półtusze, ćwierćtusze, tusze podzielone na 3 części, podroby, mięso mielone, mięso oddzielone mechanicznie, elementy, mięsa drobne, itp.). Kontrole takie muszą posiadać charakter niedyskryminujący.

Weryfikację spełnienia wymagań wynikających z przepisów unijnych 2) w zakresie identyfikowalności wprowadzanego do obrotu mięsa wieprzowego pochodzącego z innych państw prowadzi także Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, a w obrocie detalicznym kontrolę produktów wyprodukowanych z mięsa wieprzowego niepochodzącego z Polski – Państwowa Inspekcja Sanitarna.

(1) Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2021/605 z dnia 7 kwietnia 2021 r. ustanawiającym szczególne środki zwalczania afrykańskiego pomoru świń (Dz. Urz. UE L 129 z 15.04.2021, str. 1, z późn. zm.).
(2) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 (Dz. Urz. UE. L 304 z 22.11.2011, str. 18, z późn. zm.) oraz rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE)  nr 1337/2013 z dnia 13 grudnia 2013 r. ustanawiającego zasady stosowania rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do wskazania kraju pochodzenia lub miejsca pochodzenia świeżego, schłodzonego i zamrożonego mięsa ze świń, z owiec,

Źródło: KRIR

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione