Jak wybrać wąż do mleka w przemyśle mleczarskim?

Węże do mleka, trwałość
Proces produkcji to szereg czynników, podczas których nie sposób zapanować nad wszystkimi zdarzeniami. W kontekście transportu mleka nietrudno o uszkodzenia ciągów komunikacyjnych. Węże do mleka pełnią w tym cyklu niepoślednią funkcję, praktycznie stale znajdując się w użyciu. Niezwykle trudno jest zaplanować ich lokalizację, co sprawia, iż często leżą na posadzkach wykazując tendencję do zaginań i załamań.
To sprawia, iż ich powłoka powinna być szczególnie odporna na pęknięcia oraz zgniecenia. Z uwagi na różnorodność zagrożeń mechanicznych występujących w danym środowisku technicznym i gospodarczym, węże różnią się od siebie w kontekście budowy ścianek zewnętrznych.
Węże spożywcze, budowa zewnętrzna:
-
Ścianka zewnętrzna „nacięta”;
-
Spirala z Tworzywa sztucznego;
-
Wąż gumowy konwencjonalny.
Ścianka zewnętrzna „nacięta”
Konstrukcja zewnętrzna przypominająca miech harmonii ma na celu ułatwienie zgięcia węża, nawet w ekstremalnie ciasnej przestrzeni. Zapobiega to nie tylko załamaniu przewodu, chroni też powłokę przed pęknięciem.
Spirala z Tworzywa sztucznego
Spirala umieszczona jest wewnątrz ścianki zewnętrznej. Nawet przypadkowe najechanie na wąż przez pojazd mechaniczny nie uszkadza przewodu. Spirala powoduje powrót struktury materiału do pierwotnego kształtu, zapewniając jego pełną przepustowość.
Wąż gumowy konwencjonalny
Klasyczny wąż gumowy gładki zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz. W powłoce znajduje się spirala.
Wszystkie materiały służące do produkcji wężów powinny wykazywać się brakiem toksyczności, a co za tym idzie odpornością na reakcje chemiczne szkodliwe z punktu widzenia bezpieczeństwa zdrowotnego przyszłych konsumentów.
Materiały wykorzystywane przy produkcji węży:
-
PCV;
-
EPDM;
-
NBR;
-
Butyl/IIr;
-
Guma hybrydowa PCV.
W kontekście bezpieczeństwa istotne jest, by spirale nie były wykonane z metalu, który z łatwością wchodzi w interakcje chemiczne z cieczami spożywczymi, zanieczyszczając je korozją oraz tlenkami metali.
Węże spożywcze, bezpieczeństwo
Wyposażenie przeznaczone do transportu ciekłych półproduktów i wyrobów gotowych w sposób naturalny podlega ścisłemu nadzorowi, poprzez opisanie ich właściwości w stosownych normach. Dotyczą one bezpieczeństwa żywności oraz wymogów sanitarnych, jakim muszą sprostać węże spożywcze.
Przewidziano nie tylko, które materiały mogą wchodzić w bezpośredni kontakt z żywnością, lecz także określono stopień ich wpływu na skład chemiczny transportowanych produktów. Wypada dodać, iż węże spożywcze oprócz przesyłu mleka, wody pitnej służą także do transportu np. alkoholu, co sprawia, że ich neutralność chemiczna powinna być na jak najwyższym poziomie.
Tylko taka jest w stanie zagwarantować sukces na współczesnym, wymagającym rynku spożywczym.
Wybierając dostawcę węży, należy zatem zwrócić uwagę na poziom spełniania powyższych wymogów w oferowanym przez niego asortymencie, udokumentowany stosownymi atestami. Warto także skorzystać z formularza kontaktowego. Eksperci udzielą bezpłatnych porad i konsultacji, potem już tylko pozostanie złożyć odpowiednie zamówienie.
Doświadczenie, kooperanci oraz liczba zadowolonych klientów będą dodatkowym atrybutem, dającym asumpt do twierdzenia, iż trafiliśmy pod właściwy adres.
Materiał partnera
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|