KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Jak wytwarzać wysokiej jakości kiszonkę?

Opublikowano 21.09.2021 r.
Kiszonka przygotowywana z kukurydzy to jeden z najczęściej wykorzystywanych rodzajów pasz w tych gospodarstwach rolnych, w których hodowana jest trzoda. Podczas przygotowywania kiszonki kukurydzianej wykorzystuje się m.in. folię kiszonkarską.

 

Kiszonka przygotowywana z kukurydzy to jeden z najczęściej wykorzystywanych rodzajów pasz w tych gospodarstwach rolnych, w których hodowane jest bydło. Podczas przygotowywania kiszonki kukurydzianej wykorzystuje się m.in. folię kiszonkarską. Dlaczego jest to niezbędne? Dowiesz się tego, czytając poniższy tekst.

Kiszonka z kukurydzy – co ma wpływ na jakość paszy?

Aby móc uzyskać dobrą jakość przeznaczonego dla bydła pokarmu z kukurydzy, warto zadbać o takie czynniki jak między innymi:

  • sposób uprawy,
  • czas, w którym zostaną przeprowadzone zbiory,
  • stopień rozdrobnienia masy,
  • wykorzystanie konserwantów,
  • sposób zakiszania pokarmu,

przy czym szczególnie ważne jest ostatni z wymienionych powyżej elementów.

Wysokiej jakości kiszonka z kukurydzy – dlaczego jest to ważne?

Prawidłowo przygotowana kiszonka kukurydziana powinna zawierać między innymi następujące składniki: skrobia (ok. 30%), surowe włókno, ADF oraz NDF (odpowiednio ok. 15%, 20% oraz 35% w stosunku do suchej masy pokarmowej).

Poza tym zakwaszona masa z kukurydzy powinna cechować się chlebowym aromatem oraz nie zawierać zanieczyszczeń i pleśni. Jedynie odpowiedni skład oraz aromat sprawią, że kiszonka spełni swoją rolę podczas hodowli bydła.

Odpowiednie zakiszenie pokarmu z kukurydzy jest niezbędne. Dlaczego? Odpowiedź na to pytanie jest prosta: ponieważ w świeżej, zielonej masie uzyskanej z kukurydzy mogą znajdować się – w przeliczeniu na 1 gram pokarmu – nawet wiele milionów różnego rodzaju drobnoustrojów.

Niestety, mogą one w dużym stopniu przyczynić się do znacznego obniżenia wartości odżywczej oraz energetycznej pokarmu (spadek poziomu białka, co może przyczynić się do tego, że np. krowy będą dawać mniej mleka), a w skrajnych przypadkach – nawet do groźnych chorób u zwierząt hodowlanych.

Na szczęście, dzięki zwiększeniu poziomu kwasowości pokarmu (czyli obniżenie poziomu współczynnika pH) możliwe jest unieszkodliwienie większości spośród groźnych drobnoustrojów.

Silosowanie kiszonki w silosie – przebieg

Prawidłowo przeprowadzony proces silosowania pokarmu z kukurydzy obejmuje następujące etapy:

  • tlenowy – polega na usunięciu tlenu z silosu,
  • fermentacji pokarmu – może ona trwać nawet kilka tygodni. Jego celem jest obniżenie poziomu cukru i kwasu octowego. Na tym etapie odczyn pH wynosi ok. 4,0-5,0,
  • stabilizacji w celu usunięciu drobnoustrojów. Ważne, by przez cały okres trwania tego etapu silos, w którym przechowywany jest zakwaszany pokarm, był szczelny,
  • wybierania paszy z silosu.

Proces zakwaszania pokarmu z kukurydzy – folia kiszonkarska to podstawa!

Proces zakwaszania kiszonki z kukurydzy i nie jest prosty, a niepowodzenie w jednym z 4 opisanej wcześniej etapów może zniweczyć całe przedsięwzięcie. Na szczęście zadanie to staje się znacznie prostsze, jeśli dysponujesz specjalistycznym wyposażeniem. Warto zaopatrzyć się szczególnie w folie do kiszonek.

Folie kiszonkarskie dobrej jakości zapewniają ochronę m.in. przed szkodliwymi dla zakwaszanego pokarmu czynnikami atmosferycznymi takimi jak m.in. opady deszczu oraz wysoka temperatura. Jeśli kiszonka uzyskana z kukurydzy zagrzeje się, nie będzie ona chętnie spożywana przez zwierzęta hodowlane.

To jeszcze nie wszystko – zbyt wysoka temperatura obniża wartość pokarmową paszy. Można wprawdzie stosować konserwanty w celu zapobiegania temu rodzajowi zagrożenia, jednak znacznie prostszym sposobem działania jest wykorzystanie odpowiedniej folii.

Folia kiszonkarska – jak wybrać?

Na rynku działa obecnie wielu sprzedawców, którzy oferują folię do okrywania kiszonki. Jak wybrać odpowiedni produkt? Wbrew pozorom, jest to bardzo istotna kwestia, ponieważ niskiej jakości folia kiszonkarska może sprawić, że proces zakwaszania masy z kukurydzy nie zostanie przeprowadzony w poprawny sposób. To właśnie dlatego ostateczny wybór powinien być przemyślany i obejmować produkty oferowane przez renomowanych dostawców.

Jednym z takich produktów jest folia do okrywania kiszonki BOCK BLUE 9. Dlaczego warto dokonać właśnie takiego wyboru? Za podjęciem takiej decyzji przemawiają liczne argumenty.

Po pierwsze, folia typu BOCK BLUE 9 jest efektem wykorzystania nowoczesnych technologii. To oraz fakt użycia do tego celu wyłącznie wysokiej jakości materiałów sprawia, że folia gwarantuje znacznie wyższą skuteczność działania w porównaniu z wieloma produktami konkurencji. Oznacza to, że BOCK BLUE 9 zapewnia niezwykle skuteczną barierę przed tlenem, dzięki czemu cały proces może zakończyć się powodzeniem i skutkować prawidłowym przebiegiem fermentacji pokarmy. Jest to możliwe, ponieważ produkt ten jest złożony z 9 warstw (zazwyczaj folie kiszonkarskie mają ich nie więcej niż 5).

Jednocześnie, folia BOCK BLUE 9 jest elastyczna i cechuje się wysokim poziomem odporności na rozciąganie. Z kolei szczelność na światło słoneczne (nawet przez 1,5 roku) chroni pokarm kukurydziany przed przegrzaniem.

Kiszonka z kukurydzy – podsumowanie

Proces przygotowania kiszonki z kukurydzy wbrew pozorom nie jest prostym zadaniem. Aby zrealizować ten cel, należy posiadać odpowiednią wiedzę na tematy metodyki działania. Ponadto, trzeba wykazać się dokładnością, cierpliwością... oraz zaopatrzyć się w dobrej jakości wyposażenie, w tym m.in. w folię do kiszonek.

AGRO-TECH JUNOSZYN SP. Z O. O.
Junoszyn 1, 64-130 Rydzyna
tel: 735 983 686
https://agrotech-junoszyn.pl/

 

 

  Materiał partnera 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO