KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
1 października 2021

Kiszonki, jakich nie znacie - smaczne, zdrowe, nietypowe

Jak wynika z badań, blisko połowa z nas przygotowuje domowe przetwory na zimę, gdyż chcemy mieć dostęp do owoców i warzyw występujących sezonowo przez cały rok, a także zatrzymać w słoikach letnie i jesienne smaki, kultywować rodzinne tradycje, zaoszczędzić pieniądze.

W czasach gdy coraz częściej zwracamy uwagę na to, co jemy, chcemy spożywać przygotowane przetwory ze sprawdzonych (często z własnych upraw), zdrowych surowców. Mają one niepowtarzalny aromat, są z doskonałej jakości owoców czy warzyw, bez żadnych chemicznych dodatków, smakują więc inaczej, poza tym kojarzą się nam z dzieciństwem i „babcinymi przysmakami”. Wykonanie przetworów nie jest tak trudne, kosztowne i pracochłonne, jak mogłoby się wydawać. Każdy, kto to robi, chce, by te przez niego stworzone zawierały dużo wartościowych składników, miały dobry smak, jak również były trwałe, a ich przygotowanie było proste i zajmowało mało czasu.

Należy sporządzać je tak, aby nie dopuścić do ubytku cennych składników zawartych w produktach. Ich trwałość w dużej
mierze zależy jednak od właściwego doboru surowców. Wszyscy znamy nieocenioną wartość spożywania owoców i warzyw w codziennej diecie. Dostarczają one niezbędnych do prawidłowego rozwoju i zachowania zdrowia witamin, składników mineralnych i błonnika.

Takie przetwory będą także doskonałym prezentem. Aby był on bardziej oryginalny obok tradycyjnych proponuję inne nie zawsze oczywiste, ale smaczne.

Solanka - przepis

Składniki: 1 l wody (niechlorowanej), 1 pełna łyżka soli

Przygotowanie: zagotować wodę dodać sól i dokładnie wymieszać; kiedy roztwór ostygnie, zalać warzywa ciasno ułożone w słoiku; wszystkie muszą znaleźć się poniżej poziomu płynu.

Kiszony kalafior z burakami

Składniki:

  • 1 średni kalafior podzielony na różyczki,
  • 1 podłużny burak pokrojony na kilka części,
  • 5 ząbków
  • czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 liście malin,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • solanka.

Przygotowanie: na dnie wyparzonego wcześniej słoika umieścić listki malin, następnie ułożyć różyczki kalafiora, kawałki buraka i czosnek; dodać listki laurowe i ziele angielskie, zalać solanką; zakręcić słoik i odstawić w ciemne i niezbyt ciepłe miejsce.

Kiszone kurki

Składniki:

  • ½ kg kurek,
  • 2 duże ząbki czosnku pokrojone w plasterki,
  • 1 gałązka tymianku,
  • 1 łyżka czerwonego pieprzu,
  • 1 łyżeczka gorczycy,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 1 liść laurowy,
  • solanka.

Przygotowanie:

grzyby oczyść i umyć, a potem gotować w osolonej wodzie przez 1-2 minuty, odcedzić, wywar odstawić do późniejszego wykorzystania i ostudzić; do wywaru dodać pieprz, gorczycę, liść laurowy i miód; w wyparzonym słoiku układać warstwami
kurki oraz czosnek, dołożyć tymianek i zalać schłodzonym wywarem z przyprawami; przez kilka dni zostawić słoik w temperaturze pokojowej, a następnie przenieść w chłodne miejsce.

Kiszone jabłka

Składniki:

  • 1 kg twardych jabłek,
  • 1 łyżka rodzynek,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • 1 liść wiśni,
  • kilka goździków,
  • 2-3 ziarna jałowca,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • solanka

Przygotowanie: jabłka umyć i przekroić na połówki; słoik dokładnie wyparzyć; owoce układać w słoiku jak najciaśniej; dodać przyprawy i zalać solanką; zakręcony słoik zostawić na 2-3 dni w temperaturze pokojowej, a potem przenieść do piwnicy lub innego chłodnego miejsca bez bezpośredniego dostępu słońca.

Kiszone pomarańcze z chili

Składniki:

  • 4 pomarańcze,
  • sok z 1 pomarańczy,
  • 4 łyżeczki
  • soli,
  • 2-3 łyżeczki chili.

Przygotowanie: pomarańcze wyszorować i sparzyć, naciąć każdy owoc na krzyż, ale tak, aby cząstki trzymały się razem; do każdej pomarańczy w sam środek nacięcia wsypać czubatą łyżeczkę soli i niepełną łyżeczkę chili; ułożyć owoce w słoiku i mocno docisnąć, aby puściły sok, dodać sok z pomarańczy; zakręcony słoik odstawić w ciemne miejsce na 2-4 tygodnie; co kilka dni należy nim potrząsnąć.

 

  Katarzyna Nowak, ŁODR w Bratoszewicach
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione