KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Czy liczba gospodarstw trzodowych będzie maleć?

Opublikowano 03.10.2021 r.
Analitycy rolni z Banku PKO BP pokusili się o przeanalizowanie polskiego sektora wieprzowego w ostatnich siedmiu latach czyli od czasu wykrycia pierwszego przypadku ASF na terenie Polski. Jak wynika z wniosków, liczba gospodarstw utrzymujących świnie zmalała i... będzie maleć nadal.

- Pogłowie świń w Polsce w ostatnich 7 latach utrzymywało się na relatywnie stabilnym poziomie. Spowodował natomiast istotnie zmiany struktury gospodarstw oraz przyspieszył proces koncentracji produkcji - informują analitycy rolni Banku PKO BP.

- Wraz ze wzrostem liczby przypadków i ognisk, a także zwiększającym się obszarem występowania ASF, znaczącej redukcji uległa liczba gospodarstw zajmujących się chowem trzody w naszym kraju. Z danych ARiMR wynika, że od 2014 do 2021 zmalała ona o połowę, a średnioroczne tempo spadku na obszarach objętych występowaniem ASF było wyższe o ok 5pp w porównaniu do obszarów bez ognisk i przypadków ASF.


Mimo że liczba gospodarstw oraz świń dotkniętych ASF jest w skali kraju relatywnie niewielka, to z uwagi na znaczący spadek liczby stad, problem ASF w Polsce stopniowo narasta i dotyczy coraz większego odsetka gospodarstw. Prognozy optymistyczne nie są.


- Możliwe jest utrzymanie wysokiego tempa ubytku gospodarstw trzodowych w kolejnym roku z uwagi na wzrost liczby ognisk w drugim półroczu 2020 i w 2021 roku oraz niską opłacalność tuczu w 2021 r. - zauważają analitycy. -  Dodatkowym czynnikiem, który może przyspieszyć ten proces, jest zaostrzenie wymogów bioasekuracji od listopada 2021, do których zobowiązuje rozporządzenie wykonawcze Komisji (RWK) 2021/605 z 7 kwietnia 2021 r.


Analitycy zwracają uwagę na jeszcze jedną sprawę. Prawdopodobieństwo występowania ognisk w gospodarstwach dotychczas nie było różnicowane skalą produkcji chowu trzody chlewnej. Sugeruje to niewystarczający poziom bioasekuracji w całym sektorze produkcji żywca wieprzowego w naszym kraju.


Niestety, dla wielu gospodarstw tradycyjna w Polsce produkcja trzody chlewnej stała się z powodu ASF prawdziwą drogę przez mękę.

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO