KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
4 października 2021

Olej rydzowy – zapomniane złoto

W dzisiejszych czasach rynek krajowy oferuje wiele różnych rodzajów olejów roślinnych. Dzieli się je na dwie podstawowe grupy – tłuszcze rafinowane oraz nierafinowane. Przez wzgląd na nasze zdrowie, zdecydowanie lepszym wyborem będą tłuszcze nierafinowane, a więc te tłoczone na zimno. Zawierają one dużo więcej substancji odżywczych niż rafinowane, czyli te które poddawane są działaniu wysokiej temperatury. 

Jednym z wyrobów, na który powinniśmy szczególnie zwrócić uwagę jest olej rydzowy. 


Jest to produkt, który ze względu na swoje właściwości był kiedyś niezwykle popularny. Przez moment o nim zapomniano, lecz teraz gdy konsumenci poszukują zdrowej żywności – wraca do łask. Posiada on właściwości zarówno lecznicze, jak i pielęgnacyjne, nic więc w tym dziwnego, że jest produktem coraz częściej poszukiwanym. Warto poznać go bliżej, sprawdzić, jakie jest jego działanie i jak go stosować.

Olej rydzowy - produkcja 

Olej rydzowy wytwarza się z nasion lnicznika siewnego, rośliny zaliczanej do grupy kapustowatych. Lnianka ma bardzo małe wymagania glebowe, jest łatwa w uprawie, odporna na zjawiska atmosferyczne i wahania temperatury. Olej z lnianki może mieć barwę złocistą, złocistozieloną bądź brunatną. Smak oleju określany jest jako lekko cebulowy lub orzechowy, co zależy od rodzaju lnianki siewnej użytej do wytłoczenia tłuszczu. Około 90% zawartości tłuszczu w oleju rydzowym stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe, które należy regularnie dostarczać do organizmu. Poza bardzo wysoką zawartością kwasów omega 3 oraz 6, w oleju rydzowym znajdziemy też witaminy z grupy A, B oraz E. Dzięki regularnemu spożywaniu tego oleju z czasem zauważymy zdecydowaną poprawę zdrowia i wyglądu.


Tłuszcz pozyskiwany z lnianki siewnej to produkt, dzięki któremu jesteśmy w stanie wspomóc nasz organizm od środka oraz wystrzec się wielu uporczywych dolegliwości. Duża ilość witamin oraz kwasów omega zawarta w oleju rydzowym będzie wsparciem dla naszego układu odpornościowego.

Olej rydzowy właściwości 

Regularne jego spożywanie wzmocni go, dzięki czemu będziemy mniej podatni na przeziębienia czy infekcje. Naszą suplementację wzmacniającą warto więc rozpocząć jeszcze latem, by jej efekty dostrzec w chłodniejszym okresie. Olej rydzowy może być także pomocny jako produkt wpływający pozytywnie na nasz wzrok. To dzięki zawartości witaminy A, która sprawia, że fotoreceptory znajdujące się w siatkówce oka pracują zdecydowanie lepiej. Tłuszcz ten to także naturalny suplement wspomagający pracę wątroby, ponieważ idealnie usuwa zalegające w organizmie toksyny, a także stymuluje i reguluje procesy wytwarzania żółci. Olej z lnianki powinny spożywać również osoby, które zmagają się z nadciśnieniem, gdyż ten znacznie je obniża. Regularne spożywanie oleju rydzowego, który jest źródłem dużej ilości witaminy E, będzie stanowiło ochronę przed chorobami układu sercowo-naczyniowego, takimi jak udar czy zawał. Sięgając po ten rodzaj tłuszczu, możemy zadbać o swoje lepsze samopoczucie oraz uchronić się przed wystąpieniem cukrzycy, dzięki jego zdolności do regulowania poziomu cukru we krwi. Zażywanie oleju ma również pozytywny wpływ na poziom cholesterolu. Witaminy oraz kwasy zawarte w oleju rydzowym skutecznie obniżają poziom złego cholesterolu we krwi. Ponadto zawarta w oleju lecytyna w parze z witaminą B, będzie pozytywnie wpływać na zwiększenie naszej koncentracji i dobre samopoczucie.


Swoje zastosowanie olej rydzowy znajdzie przede wszystkim w kuchni. Najważniejsze jest jednak to, że jeśli chcemy zachować wszystkie jego cenne wartości, powinien być spożywany „na zimno”. Z tego względu swoje zastosowanie znajduje głównie w sosach sałatkowych lub do smarowania pieczywa. Ze względu na oryginalny smak, rewelacyjnie nadaje się do warzywnych sałatek i surówek, kasz, ziemniaków, białego sera czy niezwykle często podawanego z nim śledzia. Ponadto olej rydzowy można wykorzystać również jako klasyczną maczankę do chleba. Jego smak dobrze komponuje się z wszelkimi potrawami, do których dodaje się cebulę i czosnek. Na uwadze należy mieć jednak fakt, że jest to olej o bardzo intensywnym smaku i aromacie, co może zdecydowanie zmienić smak planowanej potrawy. 

Olej rydzowy w kosmetyce 

Olej rydzowy można wykorzystać również w kosmetyce. Dodany do ulubionych kremów czy preparatów drogeryjnych, wzmocni ich działanie, a aplikowany sam może stanowić zamiennik kremu bądź serum, które zadziała przeciwzmarszczkowo. Lnianka, zastosowana punktowo, sprawdzi się także jako serum na ropne zmiany trądzikowe oraz wypryski.  Ponadto stanowi alternatywę dla preparatów drogeryjnych, działając na skórę ujędrniająco i wygładzająco. Posiada właściwości łagodzące, przez co polecany jest do smarowania ran, oparzeń, odleżyn czy uporczywych, ciężko gojącących się zmian skórnych. Wiele Pań stosuje olej rydzowy do olejowania włosów, co ma na celu nawilżyć i wzmocnić włos. Jednak podczas aplikacji oleju rydzowego na skórę bądź włosy, należy zwrócić uwagę na reakcję naskórka oraz kosmyków. Dla niektórych osób tłuszcz ten może bowiem okazać się zbyt „ciężki”.


Olej rydzowy powinien być przechowywany przede wszystkim w ciemnej szklanej butelce, najlepiej w lodówce ustawionej na chłodzenie w okolicach 4–10 stopni Celsjusza. Produkt zimnotłoczony jest przydatny do spożycia najczęściej do sześciu miesięcy od dnia wytłoczenia, jednak szczegółowe informacje, w tym datę ważności, znajdziemy na jego opakowaniu. Możemy spotkać go również na półkach sklepowych, ale by mieć produkt dobrej jakości, najlepiej zaopatrzyć się w niego u sprawdzonego dostawcy.  


A tak z ciekawostek: Olej rydzowy w 2009 został wpisany do unijnego rejestru „Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności” (GTS). Zdobył też nagrodę „Perła 2005” w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

 

 

 
Joanna Szczęsna-Kulewska
"Wieś Kujawsko-Pomorska", wrzesień 2021 r. Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do niego tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione