KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
3 stycznia 2018

Czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa?

Wielu z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki aromatycznej kawy. Bardzo często wybieramy kawę rozpuszczalną, głównie ze względu na jej łagodny smak i łatwość w przygotowaniu. Niestety, kawy rozpuszczalne posiadają zwykle mnóstwo sztucznych dodatków, dlatego trzeba wybierać je bardzo rozważnie. Najlepsza wśród kaw rozpuszczalnych jest kawa liofilizowana. Sprawdźmy, czym się wyróżnia. 

Kawa rozpuszczalna – jak powstaje?

Kawa rozpuszczalna wytwarzana jest na dwa sposoby. Pierwszy z nich to osuszanie rozpryskowe. Wówczas pod wpływem wysokiej temperatury cząsteczki wody odparowują, pozostaje tylko sucha, sproszkowana kawa, która niestety traci wiele cennych właściwości. 

Drugi rodzaj procesu produkcji kawy to tzw. liofilizacja, czyli suszenie przez wymrażanie. Prażone i zmielone ziarna kawy są zaparzane, przez co otrzymujemy skoncentrowany wywar. Poddaje się go następnie filtrowaniu, oczyszczeniu i suszeniu przez wymrażanie (w temperaturze 40°C). Lód zostaje na koniec usunięty metodą sublimacji (granulki są osuszane z wykorzystaniem niskiego ciśnienia). Tak uzyskana kawa ma o wiele większą jakość. Nie dodaje się do niej tzw. substancji pomocniczych. Każdy smakosz wyczuje, że kawa liofilizowana jest po prostu bardziej aromatyczna oraz smaczniejsza od innych kaw rozpuszczalnych. 

Czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa?

Odpowiedź na to pytanie nie jest prosta. Każdy rodzaj kawy ma swoje wady i zalety. Jeśli chodzi o kawę liofilizowaną, to podczas jej produkowania nie dodaje się żadnych substancji pomocniczych, co jest pierwszą zaletą. Zachowuje także wszystkie składniki odżywcze. Kawa jest oczywiście źródłem pobudzającej nas kofeiny, jednak rozpuszczalna zawiera jej nieco mniej niż kawa parzona. Poza tym posiada również przeciwutleniacze (wspierają naturalne mechanizmy obronne komórek człowieka, przez co zmniejszają ryzyko wielu chorób) i substancje odżywcze. Wszystko to przekłada się na nasze lepsze samopoczucie. 

Badania wykazują także, że picie dobrej jakościowo kawy rozpuszczalnej obniża ryzyko wystąpienia cukrzycy typu drugiego. Ten rodzaj kawy nie wpływa również na podwyższenie poziomu cholesterolu w naszym organizmie.

Często wiele słyszy się o tym, że kawa rozpuszczalna jest bardzo kaloryczna. To nie do końca prawda – najbardziej kaloryczne są tzw. napoje kawowe – popularne „3 w 1”. Tych „mieszanek” powinniśmy się wystrzegać! 

Jeśli kawa rozpuszczalna, to najlepiej liofilizowana

Najważniejsza zasada podczas wybierania kawy rozpuszczalnej, to czytanie jej etykiety! W składzie produktu nie powinno być sztucznych dodatków, barwników czy utwardzonych olejów roślinnych. Zawsze szukaj tej, która ma 100% naturalnej kawy – na sklepowych półkach znajdziemy nawet takie, które mają zaledwie 20%. Niestety, bardzo często kawa rozpuszczalna jest produkowana z ziaren najgorszej jakości, dlatego warto sprawdzać jej skład.  

Jeśli lubimy kawę rozpuszczalną, to jej najzdrowszym rodzajem będzie kawa liofilizowana. Pamiętajmy jednak, że kawa w naszej diecie powinna być spożywana z umiarem –  polecamy picie 1-2 filiżanek dziennie.

 

 

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione