KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Owoców jest więcej, warzyw będzie mniej

Opublikowano 10.10.2021 r.
Główny Urząd Statystyczny przygotował szacunek tegorocznych plonów rolniczych. Pod względem plonowania zbóż rok jest prawie rekordowy, ale warzyw będzie w tym roku mniej.  

Jak wynika z informacji GUS, rezultaty przedwynikowego szacunku produkcji głównych upraw rolnych i ogrodniczych w 2021 r. przedstawiają się następująco:

 

  • zbiory zbóż ogółem ocenia się na 34,5 mln t, tj. o około 3% mniej od zbiorów ubiegłorocznych;
  • produkcję zbóż podstawowych z mieszankami zbożowymi szacuje się na 27,0 mln t, tj. o około 6% mniej od uzyskanej w 2020 r.;
  • zbiory rzepaku i rzepiku ocenia się na ok. 3,2 mln t, tj. o około 2% więcej od zbiorów ubiegłorocznych;
  • zbiory ziemniaków (łącznie z produkcją w ogrodach przydomowych) szacuje się na ok. 7,1 mln t, tj. o około 10% mniej od zbiorów uzyskanych w roku ubiegłym;
  • zbiory buraków cukrowych ocenia się na ok. 15,0 mln t, tj. na poziomie produkcji uzyskanej w 2020 r.;
  • produkcję warzyw gruntowych ocenia się na blisko 3,9 mln t, tj. o ok. 2% mniej w porównaniu z rokiem poprzednim;
  • przewiduje się, że zbiory owoców z drzew wyniosą ponad 4,4 mln t, tj. o ok. 13% więcej od produkcji ubiegłorocznej;
  • zbiory owoców z krzewów owocowych i plantacji jagodowych szacuje się na niespełna 0,6 mln t, tj. o ok. 1% mniej od zbiorów 2020 r.

Dlaczego warzyw zbierzemy w tym roku mniej?


- Warunki pogodowe na początku okresu wegetacji nie sprzyjały wzrostowi roślin, a występujące często opady deszczu utrudniały terminowe prowadzenie prac polowych. W konsekwencji na wielu plantacjach dochodziło do rozwoju chorób grzybowych, zwiększała się też presja ze strony szkodników - informuje Karolina Banaszak, Rzecznik Prasowy Prezesa GUS. -

Duża ilość wilgoci korzystnie wpływała na wzrost masy warzyw korzeniowych (marchwi, pietruszki, buraków i selerów), natomiast gatunki ciepłolubne (pomidory, papryka i ogórki gruntowe) nie miały w tym czasie optymalnych warunków do rozwoju.

Częste opady uniemożliwiały dosuszenie zebranej cebuli, co negatywnie wpłynęło na jej jakość. W uprawie kalafiorów i brokułów problemem była silna presja ze strony szkodników uszkadzających plon handlowy. Znaczące dobowe wahania temperatur w sierpniu skutkowały pękaniem główek kapusty.


Potwierdzają się także szacunki, że w produkcji owoców rok 2021 jest rekordowy. Szkoda tylko, że nie przekłada się to ani na ceny w skupach, gdzie jest tanio, ani na ceny w sklepach, gdzie panuje ogromna drożyzna.

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO