KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
2021-10-10

Owoców jest więcej, warzyw będzie mniej

Główny Urząd Statystyczny przygotował szacunek tegorocznych plonów rolniczych. Pod względem plonowania zbóż rok jest prawie rekordowy, ale warzyw będzie w tym roku mniej.
 

Jak wynika z informacji GUS, rezultaty przedwynikowego szacunku produkcji głównych upraw rolnych i ogrodniczych w 2021 r. przedstawiają się następująco:

 

  • zbiory zbóż ogółem ocenia się na 34,5 mln t, tj. o około 3% mniej od zbiorów ubiegłorocznych;
  • produkcję zbóż podstawowych z mieszankami zbożowymi szacuje się na 27,0 mln t, tj. o około 6% mniej od uzyskanej w 2020 r.;
  • zbiory rzepaku i rzepiku ocenia się na ok. 3,2 mln t, tj. o około 2% więcej od zbiorów ubiegłorocznych;
  • zbiory ziemniaków (łącznie z produkcją w ogrodach przydomowych) szacuje się na ok. 7,1 mln t, tj. o około 10% mniej od zbiorów uzyskanych w roku ubiegłym;
  • zbiory buraków cukrowych ocenia się na ok. 15,0 mln t, tj. na poziomie produkcji uzyskanej w 2020 r.;
  • produkcję warzyw gruntowych ocenia się na blisko 3,9 mln t, tj. o ok. 2% mniej w porównaniu z rokiem poprzednim;
  • przewiduje się, że zbiory owoców z drzew wyniosą ponad 4,4 mln t, tj. o ok. 13% więcej od produkcji ubiegłorocznej;
  • zbiory owoców z krzewów owocowych i plantacji jagodowych szacuje się na niespełna 0,6 mln t, tj. o ok. 1% mniej od zbiorów 2020 r.

Dlaczego warzyw zbierzemy w tym roku mniej?


- Warunki pogodowe na początku okresu wegetacji nie sprzyjały wzrostowi roślin, a występujące często opady deszczu utrudniały terminowe prowadzenie prac polowych. W konsekwencji na wielu plantacjach dochodziło do rozwoju chorób grzybowych, zwiększała się też presja ze strony szkodników - informuje Karolina Banaszak, Rzecznik Prasowy Prezesa GUS. -

Duża ilość wilgoci korzystnie wpływała na wzrost masy warzyw korzeniowych (marchwi, pietruszki, buraków i selerów), natomiast gatunki ciepłolubne (pomidory, papryka i ogórki gruntowe) nie miały w tym czasie optymalnych warunków do rozwoju.

Częste opady uniemożliwiały dosuszenie zebranej cebuli, co negatywnie wpłynęło na jej jakość. W uprawie kalafiorów i brokułów problemem była silna presja ze strony szkodników uszkadzających plon handlowy. Znaczące dobowe wahania temperatur w sierpniu skutkowały pękaniem główek kapusty.


Potwierdzają się także szacunki, że w produkcji owoców rok 2021 jest rekordowy. Szkoda tylko, że nie przekłada się to ani na ceny w skupach, gdzie jest tanio, ani na ceny w sklepach, gdzie panuje ogromna drożyzna.

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione