KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie

WYSZUKIWARKA

Jesień to dobry czas na założenie kompostownika

Opublikowano 11.10.2021 r.
Okazuje się, że świetną porą na założenie własnego przydomowego kompostownika jest właśnie jesień. Wielu z nas doskonale wie, jak dużo odpadów roślinnych powstaje przy porządkowaniu naszego ogrodu czy działki.

+

Duże ilości skoszonej trawy, liście z drzew czy gałęzi, a także pozostałości po naszych uprawach – to wszystko możemy ponownie wykorzystać. Jest to też rewelacyjny sposób na zagospodarowanie odpadów organicznych powstających w naszych gospodarstwach domowych. 


Kompost to nawóz organiczny, który wytwarzany jest właśnie z odpadów roślinnych. Kompostowanie odpadów polega na tlenowym rozkładzie substancji organicznej z udziałem mikroorganizmów. Proces kompostowania w przyrodzie występuje również w sposób naturalny, np. jesienią, gdy spadają liście z drzew i krzewów. W czasie zimy stają się naturalnym nawozem i na wiosnę przygotują glebę na nowe życie. 


Gotowy kompostownik możemy zakupić w sklepie lub markecie ogrodniczym. Najczęściej możemy spotkać je wykonane z drewna, metalu lub tworzywa sztucznego. Możemy też przygotować go samodzielnie z desek lub zaimpregnowanych belek, ułożonych tak, by zapewnić dostęp powietrza do warstw kompostu. Drugim sposobem jest kompostowanie odpadów w pryzmie, które polega na układaniu warstwami materiałów biodegradowalnych. Kompostowanie w pryzmie jest nieco prostsze i nie zmusza nas do budowy lub zakupu kompostownika, lecz sam proces kompostowania jest dość długi, a sama pryzma nie wygląda estetycznie. Warto więc wykonać chociażby kompostownik drewniany. Prawidłowe zbudowanie takiej konstrukcji jest bardzo proste i niezmiernie praktyczne, nawet w najmniejszym ogrodzie. Ponadto kompost w specjalnym kompostowniku zajmuje mniej miejsca, jest także bardziej estetyczny i łatwiej go ukryć np. za żywopłotem lub parkanem.


Zaleca się, by miejsce przeznaczone na kompostownik było osłonięte od wiatru i zacienione, gdyż wiatr i słońce mogą prowadzić do nadmiernego przesuszania rozkładających się resztek. Aby roślinne odpadki prawidłowo się rozkładały, potrzebna jest także odpowiednia wilgotność i stały dostęp powietrza. Ważne jest również to, by wybrane miejsce było nieco wzniesione lub takie, gdzie woda opadowa nie będzie zalewała powstającego kompostu. Jeśli tylko mamy możliwość, warto pokusić się o usytuowanie go w sąsiedztwie np. bzu, który może stanowić naturalną barierę dla zapachów powstających podczas procesu rozkładu substancji organicznych, a jednocześnie chronić przed promieniami słonecznymi.


Do kompostownika możemy wrzucać większość odpadów ogrodowych i kuchennych. m.in.: resztki owoców i warzyw, resztki roślinne, rozgniecione skorupki z jaj, fusy z kawy i herbaty, suche pieczywo, rozdrobnione wytłaczanki papierowe po jajach, gałązki żywopłotów, opadłe liście z drzew, ziemię z doniczek i skrzynek, przekwitnięte kwiaty, chwasty, liście, skoszoną trawę, nadziemne części chwastów, niezadrukowany papier (papier śniadaniowy, chusteczki, serwetki, tektura itp.), a także słomę i siano. Musimy jednak zwrócić uwagę, by do naszego kompostownika nie trafiły mięsne odpady kuchenne i kości, zainfekowane rośliny ogrodowe, gruz czy śmieci z odkurzacza, a także gazety i czasopisma zawierające szkodliwe składniki farb i barwników.
Kompost polecany jest szczególne w uprawach amatorskich na terenie ogródków działkowych i przydomowych oraz w ekologicznym ogrodnictwie. To idealny nawóz dla drzew, krzewów owocowych, warzyw, a nawet roślin ozdobnych.

Oczywiście może być też składnikiem podłoża dla kwiatów doniczkowych. Jego zastosowanie ułatwia zachowanie żyznej, próchniczej warstwy gleby, dzięki czemu nasze rośliny są piękniejsze, szybciej rosną niż po zastosowaniu nawozów sztucznych.

 

 
Joanna Szczęsna-Kulewska
"Wieś Kujawsko-Pomorska", wrzesień 2021 r. Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do niego tutaj

+

Duże ilości skoszonej trawy, liście z drzew czy gałęzi, a także pozostałości po naszych uprawach – to wszystko możemy ponownie wykorzystać. Jest to też rewelacyjny sposób na zagospodarowanie odpadów organicznych powstających w naszych gospodarstwach domowych. 


Kompost to nawóz organiczny, który wytwarzany jest właśnie z odpadów roślinnych. Kompostowanie odpadów polega na tlenowym rozkładzie substancji organicznej z udziałem mikroorganizmów. Proces kompostowania w przyrodzie występuje również w sposób naturalny, np. jesienią, gdy spadają liście z drzew i krzewów. W czasie zimy stają się naturalnym nawozem i na wiosnę przygotują glebę na nowe życie. 


Gotowy kompostownik możemy zakupić w sklepie lub markecie ogrodniczym. Najczęściej możemy spotkać je wykonane z drewna, metalu lub tworzywa sztucznego. Możemy też przygotować go samodzielnie z desek lub zaimpregnowanych belek, ułożonych tak, by zapewnić dostęp powietrza do warstw kompostu. Drugim sposobem jest kompostowanie odpadów w pryzmie, które polega na układaniu warstwami materiałów biodegradowalnych. Kompostowanie w pryzmie jest nieco prostsze i nie zmusza nas do budowy lub zakupu kompostownika, lecz sam proces kompostowania jest dość długi, a sama pryzma nie wygląda estetycznie. Warto więc wykonać chociażby kompostownik drewniany. Prawidłowe zbudowanie takiej konstrukcji jest bardzo proste i niezmiernie praktyczne, nawet w najmniejszym ogrodzie. Ponadto kompost w specjalnym kompostowniku zajmuje mniej miejsca, jest także bardziej estetyczny i łatwiej go ukryć np. za żywopłotem lub parkanem.


Zaleca się, by miejsce przeznaczone na kompostownik było osłonięte od wiatru i zacienione, gdyż wiatr i słońce mogą prowadzić do nadmiernego przesuszania rozkładających się resztek. Aby roślinne odpadki prawidłowo się rozkładały, potrzebna jest także odpowiednia wilgotność i stały dostęp powietrza. Ważne jest również to, by wybrane miejsce było nieco wzniesione lub takie, gdzie woda opadowa nie będzie zalewała powstającego kompostu. Jeśli tylko mamy możliwość, warto pokusić się o usytuowanie go w sąsiedztwie np. bzu, który może stanowić naturalną barierę dla zapachów powstających podczas procesu rozkładu substancji organicznych, a jednocześnie chronić przed promieniami słonecznymi.


Do kompostownika możemy wrzucać większość odpadów ogrodowych i kuchennych. m.in.: resztki owoców i warzyw, resztki roślinne, rozgniecione skorupki z jaj, fusy z kawy i herbaty, suche pieczywo, rozdrobnione wytłaczanki papierowe po jajach, gałązki żywopłotów, opadłe liście z drzew, ziemię z doniczek i skrzynek, przekwitnięte kwiaty, chwasty, liście, skoszoną trawę, nadziemne części chwastów, niezadrukowany papier (papier śniadaniowy, chusteczki, serwetki, tektura itp.), a także słomę i siano. Musimy jednak zwrócić uwagę, by do naszego kompostownika nie trafiły mięsne odpady kuchenne i kości, zainfekowane rośliny ogrodowe, gruz czy śmieci z odkurzacza, a także gazety i czasopisma zawierające szkodliwe składniki farb i barwników.
Kompost polecany jest szczególne w uprawach amatorskich na terenie ogródków działkowych i przydomowych oraz w ekologicznym ogrodnictwie. To idealny nawóz dla drzew, krzewów owocowych, warzyw, a nawet roślin ozdobnych.

Oczywiście może być też składnikiem podłoża dla kwiatów doniczkowych. Jego zastosowanie ułatwia zachowanie żyznej, próchniczej warstwy gleby, dzięki czemu nasze rośliny są piękniejsze, szybciej rosną niż po zastosowaniu nawozów sztucznych.

 

 
Marta Lewandowska
"Wieś Kujawsko-Pomorska", kwiecien 2021 r. Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do niego tutaj

REKLAMA
WDRFOTOWOLTAIKA