KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Światowy Dzień Żywności - SGGW podpowiada, jak nie marnować jedzenia

Opublikowano 16.10.2021 r.
Światowy Dzień Żywności obchodzony jest 16 października. Jest to doskonała okazja, aby sprawdzić, jak można ograniczyć wyrzucanie żywności do śmietników. Jak się bowiem okazuje, Polacy marnują blisko pięć milionów ton żywności w ciągu roku. 

Więcej niż połowa zmarnowanej żywności pochodzi z gospodarstw domowych – wynika z badań przeprowadzonych przez badaczki ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.

Oszacowanie wielkości strat i marnotrawstwa żywności na poziomie krajowym nie było dotychczas przedmiotem kompleksowych badań. W celu pozyskania wiarygodnych i aktualnych danych dotyczących strat i marnotrawstwa żywności w Polsce, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego wraz z Instytutem Ochrony Środowiska - Państwowym Instytutem Badawczym w ramach fazy badawczej projektu PROM oszacowała ilość marnowanej żywności, z uwzględnieniem wszystkich ogniw łańcucha żywnościowego.

Co wynika z badań? Dwa najważniejsze wnioski to:
    • Tygodniowo w każdym polskim gospodarstwie domowym wyrzucono średnio 3,9 kg żywności (w tym części jadalne i niejadalne). Ponad 35% masy wyrzuconej żywności stanowiły odpadki, które powstały podczas przygotowywania posiłków. Pozostałą część stanowiły resztki talerzowe oraz produkty spożywcze.
    • Najczęstszymi wyrzucamy żywność ze względu na: zepsucie żywności, przeoczenie daty ważności, czy przygotowanie zbyt dużej ilości jedzenia.

W celu ograniczenia marnowania żywności w naszych domach i zaproponowano 10 "przykazań", o których powinniśmy pamiętać każdego dnia.

Co powinniśmy robić?
    • planować zakupy
    • wybierać mądrze podczas zakupów
    • pojedynczy banan też dobry
    • właściwie przechowywać żywność
    • zasada FIPO czyli: pierwsze weszło, pierwsze do zużycia
    • patrzeć na daty
    • wykorzystywać resztki jedzenia
    • serwować mniejsze porcje
    • przestrzegać higieny
    • dzielić się z innymi - jeśli kupiliśmy za dużo.

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj