Światowy Dzień Żywności - SGGW podpowiada, jak nie marnować jedzenia

Więcej niż połowa zmarnowanej żywności pochodzi z gospodarstw domowych – wynika z badań przeprowadzonych przez badaczki ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.
Oszacowanie wielkości strat i marnotrawstwa żywności na poziomie krajowym nie było dotychczas przedmiotem kompleksowych badań. W celu pozyskania wiarygodnych i aktualnych danych dotyczących strat i marnotrawstwa żywności w Polsce, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego wraz z Instytutem Ochrony Środowiska - Państwowym Instytutem Badawczym w ramach fazy badawczej projektu PROM oszacowała ilość marnowanej żywności, z uwzględnieniem wszystkich ogniw łańcucha żywnościowego.
Co wynika z badań? Dwa najważniejsze wnioski to:
• Tygodniowo w każdym polskim gospodarstwie domowym wyrzucono średnio 3,9 kg żywności (w tym części jadalne i niejadalne). Ponad 35% masy wyrzuconej żywności stanowiły odpadki, które powstały podczas przygotowywania posiłków. Pozostałą część stanowiły resztki talerzowe oraz produkty spożywcze.
• Najczęstszymi wyrzucamy żywność ze względu na: zepsucie żywności, przeoczenie daty ważności, czy przygotowanie zbyt dużej ilości jedzenia.
W celu ograniczenia marnowania żywności w naszych domach i zaproponowano 10 "przykazań", o których powinniśmy pamiętać każdego dnia.
Co powinniśmy robić?
• planować zakupy
• wybierać mądrze podczas zakupów
• pojedynczy banan też dobry
• właściwie przechowywać żywność
• zasada FIPO czyli: pierwsze weszło, pierwsze do zużycia
• patrzeć na daty
• wykorzystywać resztki jedzenia
• serwować mniejsze porcje
• przestrzegać higieny
• dzielić się z innymi - jeśli kupiliśmy za dużo.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|