KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
23 października 2021

Potrawy z ryb - pomysłowe przepisy na pyszne dania

Ryby morskie i słodkowodne są bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Wyczarujesz z nich pyszne dania, a my Ci w tym pomożemy. Przygotowaliśmy najlepsze przepisy na potrawy z ryb. 

Ryby - właściwości

Ryby morskie mają więcej cennych składników odżywczych, w tym nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Najwięcej dostarczają ich tłuste ryby: łosoś, makrela, halibut, sardynki, śledzie i szproty. Ryby to także źródło witamin i minerałów. Chude ryby zawierają więcej witamin z grupy B, a tłuste - witamin A, D i E. Są też bogate w fosfor, wapń i jod oraz inne cenne składniki mineralne. Kwasy omega - 3 wpływają korzystnie na układ krążenia, zmniejszają, ryzyko arytmii serca, chronią przed zawałem serca, zmniejszają krzepliwość krwi, pobudzają do wytwarzania tlenku azotu rozszerzającego naczynia krwionośne, co ułatwia
przepływ krwi i obniża ciśnienie, sprzyjają zwiększaniu się poziomu „dobrego” cholesterolu HDL, sprzyjają przywracaniu równowagi w stężeniu cholesterolu we krwi, obniżają ryzyko wystąpienia nowotworów.

Są istotne dla dobrego wyglądu skóry, włosów, paznokci, działają przeciwzapalnie, co jest ważne dla osób cierpiących na zapalenie stawów, dnę moczową, są niezbędne do prawidłowej pracy układu nerwowego, odpornościowego, sprzyjają zwiększeniu produkcji serotoniny - hormonu dobrego nastroju. Ryby morskie zawierają też jod. Jest to pierwiastek bardzo ważny dla prawidłowej pracy organizmu, wchodzi w skład hormonów tarczycy. Ryby są lekkostrawne, dobrze przyswajalne, dlatego gotowane można spożywać prawie we wszystkich dietach. Ponadto są łatwe w przyrządzaniu, szczególnie gdy używane są filety.

ZUPA RYBNA ZE ŚMIETANKĄ

Składniki:

  • 1,5 litra wody,
  • 25 dag łososia,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1/2 pora,
  • 1 cebula,
  • ½ łyżeczki imbiru,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 10 dag makaronu
  • 2 łyżki masła,
  • 100 ml śmietanki,
  • ½ pęczka posiekanej natki pietruszki

Wykonanie: Makaron ugotować. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle w głębokim rondlu. Warzywa rozdrobnić, dodać do cebuli, wlać wodę i gotować. Gdy całość zawrze, dodać rybę i przyprawy. Gotować do miękkości ryby. Na koniec dodać śmietankę, podgrzać i podawać z wcześniej ugotowanym makaronem oraz dużą ilością natki pietruszki.

ŁOSOŚ W WARZYWACH GOTOWANY NA PARZE

Składniki: 2 dzwonki łososia, 2 marchwie, 1 por, masło, przyprawy

Wykonanie: Obrać łososia ze skórki, lekko go posolić i posypać przyprawami. Marchew zetrzeć na tarce. Por pokroić
w cienkie półkrążki. Doprawić do smaku przyprawami, wymieszać. Rozłożyć folię aluminiową, ułożyć na niej połowę warzyw,
a na nich rybę. Dodać trochę masła i przykryć łososia pozostałymi warzywami. Zawinąć w folię i całość gotować na parze około 20 minut. Doprawić danie do smaku, jeśli będzie to konieczne.

ŁOSOŚ Z ZIEMNIAKAMI Z ROZMARYNEM

Składniki: 50 dag filetów łososia, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka konfitury z płatków róży, sól, pieprz, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżka miodu, 1 ½ kg ziemniaków, 2 łyżeczki rozmarynu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 2 łyżki oliwy.

Wykonanie: Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, włożyć do naczynia żaroodpornego i polać oliwą oraz posypać przyprawami.
Wstawić na 1 godzinę do nagrzanego piekarnika do 1800C. Ziemniaki powinny się lekko zrumienić. Oliwę wymieszać z konfiturą miodem, sokiem z cytryny i przyprawami. Dokładnie posmarować każdy kawałek ryby i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Następnie umieścić w piekarniku nagrzanym do 1800C i piec 25 minut. Podawać z ziemniakami

MINTAJ W KAPUŚCIE

Składniki: 50 dag mintaja lub innej ryby morskiej, 1 mała główka kapusty, otarta skórka z cytryny, sok z ½ cytryny, 2 łyżki
masła, olej, sól, pieprz do smaku

Wykonanie: Z kapusty zdjąć 12 zewnętrznych liści, umyć je i włożyć na kilka minut do wrzątku. Następnie osączyć. Resztę kapusty poszatkować i zeszklić na maśle ze skórką z cytryny, przyprawić. Rybę podzielić na 4 porcje. Układać po 3 liście kapusty jeden na drugim. Na każdy stosik wyłożyć trochę duszonej kapusty, porcję filetów i znów trochę duszonej kapusty. Zwinąć jak roladę i spiąć wykałaczkami. Roladki dusić pod przykryciem ok. 15 minut. Można podawać z ziemniakami i sałatką z pomidorów i cebuli.

MORSZCZUK W SZARYM SOSIE

Składniki: 80 dag filetów z morszczuka lub innej ryby morskiej, 1 cebula, 2 korniszony, 15 dag pieczarek, 5 dag słoniny, 3-4 łyżki mąki, 3 szklanki rosołu, 1 łyżka musztardy,1/3 szklanki czerwonego wina, sok z cytryny, szczypta cukru, papryka, sól

Wykonanie: Pieczarki pokroić i osobno poddusić. Słoninę i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć. Gdy cebula będzie szklista, posypać mąką i mieszając wlewać powoli rosół. Doprawić musztardą, solą, papryką, cukrem, sokiem z cytryny. Zmniejszyć ogień. Filety pokroić na spore kawałki i włożyć do gotującego się sosu. Po kilku minutach dodać pieczarki, pokrojone korniszony, wlać wino i zagotować. Podawać z ziemniakami z wody i sałatą.

RYBA Z WARZYWAMI

Składniki: 60 dag filetów rybnych, ok. 1 kg różnych warzyw (marchew, kalafior, fasola szparagowa, zielony groszek, brukselka, kapusta pekińska), 2 cebule, 1 łyżka oleju, sól, oliwa do smażenia.

Wykonanie: Rybę podzielić na porcje. Cebule zetrzeć na tarce, natrzeć nią rybę i oprószyć solą. Warzywa rozdrobnić, dodać sól i poddusić na oleju. Rybę obsmażyć na oliwie i włożyć do podduszonych warzyw. Razem chwilę dusić. Rybę ułożyć na półmisku, obłożyć warzywami. Podawać z ryżem lub ziemniakami z surówkami.

HALIBUT ZAPIEKANY Z GRZYBAMI

Składniki:

  • 60 - 80 dag mrożonych filetów ryby,
  • 1 łyżka tłuszczu,
  • 40 dag świeżych grzybów,
  • 1 cebula,
  • sól, pieprz,
  • 10 dag wędzonego boczku,
  • 1 łyżka mąki,
  • 3/4 szklanki śmietany,
  • 10 dag tartego żółtego sera.

Wykonanie: Świeże grzyby starannie umyć, pokroić w paski i włożyć do podsmażonego z cebulą boczku. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć intensywnie 10 minut. Filety posolić i obsmażyć bez panierowania w tłuszczu, przez 5 minut, po czym ułożyć na wsmarowanym tłuszczem żaroodpornym półmisku. Po wierzchu polać sosem z grzybami, posypać tartym serem. Piec w piekarniku przez 20 minut. Podawać z surówką i ziemniakami.

MAKARON Z RYBĄ W SOSIE ŚMIETANOWYM

Składniki:

  • 30 dag makaronu,
  • 15 dag wędzonej ryby,
  • 20 dag śmietany 18%,
  • 1 łyżka masła,
  • ½ pęczka posiekanej natki pietruszki,
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 5 dag sera dojrzewającego np. parmezanu,
  • pieprz i sól do smaku.

Wykonanie: Makaron ugotować al dente. Na patelni podgrzać razem masło i śmietanę, do połączenia w jednolity sos. Do sosu
włożyć pokrojoną na małe kawałki wędzoną rybę oraz gałkę muszkatołową, pieprz i sól. Dodać drobno starty ser i posiekaną
natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać odcedzony makaron, ponownie dokładnie wymieszać. Nakładać
na talerze.

MINTAJ WĘDZONY W SAŁATCE JARZYNOWEJ

Składniki: 50 dag wędzonego mintaja, 10 dag ostrego sera np. cheddar lub myśliwski, 1 świeży ogórek, 2 strąki świeżej
papryki, 1 cebula, 1 winne jabłko, sól, pieprz, sok z cytryny, 1 szklanka majonezu, listki zielonej sałaty, pietruszki.

Wykonanie: Rybę obrać ze skóry, usunąć ości. Pokroić w kostkę. Pokroić też w kostkę obrany ogórek, cebulę, jabłko.
W drobną kostkę pokroić również ser. Wszystkie składniki wymieszać, skropić sokiem z cytryny. Oprószyć pieprzem, solą, polać majonezem. Ułożyć w salaterce. Podawać przybraną wokoło oczyszczoną z nasion, pokrojoną w plastry papryką, listkami sałaty lub pietruszki.

KOTLETY RYBNE

Składniki:

  • 50 dag dorsza bez skóry,
  • 1 kajzerka,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 2 łyżki mąki.

Panierka: bułka tarta, 1 jajko, olej do smażenia.

Wykonanie: Bułkę i rybę namoczyć w wodzie. Odcisnąć i razem zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Do zmielonej masy dodać sól, pieprz, posiekany szczypiorek i tarta bułkę. Wymieszać. Nabierać porcje łyżką i formować niewielkie kotleciki.
Obtoczyć w roztrzepanym jajku i tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor.

PASTA Z TUŃCZYKA

Składniki: 1 puszka tuńczyka w oleju, 4 jajka, 3 średnie ogórki kiszone, 1 mała cebula, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka
majonezu, sól i pieprz do smaku.

Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek, pokroić w małą kostkę. Ogórki drobno kroić i odcisnąć
na sicie z soku. Cebulę obrać i drobno posiekać. Tuńczyka odsączyć z oleju. Wszystkie składniki przełożyć do miseczki.
Dodać musztardę i majonez. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.

 

  Barbara Majnusz, Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione