KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Jak przechować ziemniaki, żeby nie kiełkowały?

Opublikowano 24.10.2021 r.
Preparatów hamujących kiełkowanie nie wolno stosować do sadzeniaków, ale wielu producentów decydujących się na przechowywanie ziemniaków chętnie używa takich środków do ziemniaków jadalnych.

Większość ziemniaków przyjeżdżających do Polski zza granicy i dostępnych w polskich sklepach jet także potraktowana preparatami hamującymi kiełkowanie.

Czy stosować takie preparaty czy nie to oczywiście decyzja indywidualna każdego rolnika - mówi Józef Węgrzyn, inżynier rolnik z Wielkopolski. - Kto nie chce stosować dodatkowej chemii ten powinien pamiętać, ze schłodzenie bulw do temperatury +3 stopnie Celsjusza powoduje ich uśpienie i brak kiełkowania. Przez długi czas zaleta polskich ziemniaków było to, ze producenci nie używali preparatów hamujących kiełkowanie. Ale, oczywiście, są takie preparaty i są one dozwolone.


W ministerialnej w wyszukiwarce środków ochrony roślin znajdziemy 17 środków hamujących kiełkowanie ziemniaków. Cp więcej, dostępne są preparaty na bazie naturalnej na przykład oleju z pomarańczy czy przygotowane  w oparciu o ekstrakt olejowym z mięty zielonej. Są także substancje czynne takie jak: 1,4-dimetylonaftalen, etylen, bentazon oraz substancje na bazie sodu.

Jeśli korzystamy ze środków zatwierdzonych, znajdujących się w wyszukiwarce ŚOR i zgodnie z etykietą nic złego nie powinno się zdarzyć - dodaje inżynier Węgrzyn. - Oprócz preparatów zapobiegających kiełkowaniu pamiętajmy o prawidłowym wietrzeniu miejsca, gdzie przechowywane są ziemniaki i zadbajmy o to, by nie było ono zawilgocone. 


Jeśli planujemy uprawę ziemniaków nawet tylko dla siebie w przyszłym roku już teraz warto poszukać takiej odmiany, która się dobrze przechowuje. Pamiętajmy także o tym, że o skutecznym i bezstratnym przechowywaniu decyduje jakość bulw: jeśli są dojrzałe, bez uszkodzeń mechanicznych, przechowywane we właściwej temperaturze i wilgotności to nic złego stać się nie powinno.

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO