KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

"Poznaj nasze KGW" Koło Gospodyń Wiejskich "Herbaciarki"

Opublikowano 22.10.2021 r.
Dziś w cyklu „Poznaj nasze KGW” przedstawiamy Koło Gospodyń Wiejskich "Herbaciarki". To wyjątkowa grupa pozytywnych osób, chętnych do aktywnego działania na rzecz swojej lokalnej społeczności. Mają mnóstwo talentów, co przekłada się na wiele osiągniętych sukcesów. Zobaczcie sami!
 
Koło Gospodyń Wiejskich w Sulisławicach "Herbaciarki” powstało w 2016 roku. Na począdku była to grupa nieformalna, składająca się z 10 osób. Obecnie nasze Koło liczy 33 osoby - zarówno Panie, jak i Panów - informuje Pani Zdzisława Zwierzyk, Przewodnicząca KGW. 
 
Zarejestrowaliśmy się w ARiMR w Sandomierzu w grudniu w 2018 r., zmienił się Zarząd Koła i sytuacja się znacznie zmieniła. Otrzymaliśmy osobowość prawną. Od ARiMR otrzymaliśmy pomoc finansową, techniczną i merytoryczną. Cieszy nas to, że możemy liczyć na coroczne dofinansowania. Dzięki temu mogliśmy zakupić wiele akcesoriów i wyposażyć biuro. Zdecydowanie ułatwiło nam to wykonywanie działalności statutowej. Nadal ulepszamy i zwiększamy naszą działalność, udzielamy się nie tylko na rzecz mieszkańców, ale i całego społeczeństwa. Dlatego też bardzo dziękujemy Agencji, za tak silne zaangażowanie w działalność  kół. Z wielkim ukłonem serdecznie dziękujemy Polskiemu Rządowi, który wystąpił z taką inicjatywą, poprzez podjęcie ustawy o KGW. W ten sposób chętniej powstają nowe organizacje, a wcześniej założone Koła Gospodyń Wiejskich zostały zmotywowane do większego działania - opowiada Pani Zdzisława .
 
 
Jako Koło działamy na różnych płaszczyznach i w różnych sytuacjach, tam gdzie tylko zachodzi potrzeba, to już jesteśmy i działamy. Mamy także wiele sukcesów na swoim koncie. Na wstępie chcemy pochwalić się samą nazwą koła ”Herbaciarki”. Otóż wywodzi się ona z dawnych czasów,  kiedy to utrudzeni i zmęczeni pielgrzymi przychodzili czy przyjeżdżali konno na odpusty sulisławskie. Byli wówczas częstowani herbatą i wodą z ogórków kiszonych. To był jedyny napój na ich orzeźwienie. Dlatego też z myślą o tamtych czasach, o rodzaju gościnności pielgrzymów, przyjęliśmy nazwę koła "Herbaciarki".
 
Organizujemy różnego rodzaju imprezy, pikniki, spotkania z młodzieżą. Dotyczą one w większości ważnych świąt czy uroczystości patriotycznych. Organizujemy także warsztaty cukiernicze dla dzieci i młodzieży, warsztaty wielkanocne, podczas których robimy różne ozdoby wielkanocne, jajka, palmy. Są też warsztaty bożonarodzeniowe, gdzie robimy stroiki itp. Organizujemy również wigilię dla samotnych osób, noc świętojańską - wówczas wijemy wianki i rzucamy je na wodę. Poza tym  integrujemy się z młodzieżą i mieszkańcami na ćwiczeniach na siłowni pod chmurką, sadzimy kwiaty i roślinki na placu zabaw. Pomagamy w zakupach osobom będącym na kwarantannie z powodu Covid-19. Wspieramy także finansowo chore dzieci. Dotychczas byli to Hania z Kielc, Wojtuś, Marcela, Leon, Bartuś. Ostatnio zajmujemy się zbieraniem odzieży, obuwia, pościeli, firanek, itp. nadających się do użytku i przekazujemy potrzebującym.
 

 

Bierzemy udział w plebiscytach, ostatnio w plebiscycie  AGRO MISTRZOWIE ROKU,  gdzie zajęliśmy III miejsce w powiecie sandomierskim oraz II miejsce w powiecie jako Gospodynie Roku. Składamy także projekty w różnych instytucjach. Większość uzyskuje akceptację, dzięki czemu możemy je później realizować. Brałyśmy także udziały w konkursach, m.in.: "O nagrodę  Małżonki Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej", "Spisz się sam w NBP 2021 r.", "Festiwal Polska od kuchni", "Konkurs Kulinarny", "Konkurs Artystyczny", "Konkurs Miss Wdzięku"oraz w "Bitwie Regionów”, podczas której serwowaliśmy naszą regionalną zupę partyzancką, która to za pierwszym razem otrzymała III miejsce, dyplom oraz nagrodę rzeczową. Tu zaznaczę, że "zupa partyzancka" to nasza popisowa regionalna potrawa, która była serwowana partyzantom z Oddziału „Jędrusie”  stacjonującym w okresie II wojny światowej w naszej miejscowości. Partyzanci idąc do walki z okupantem takową zupę spożywali, przyrządzoną przez nasze mamy i babcie. My tą zupę serwujemy na każdej ważnej uroczystości po to, aby podtrzymywać naszą tradycję i pamięć o nich. Dodatkowo w naszym Sanktuarium powstało muzeum, które symbolizuje historię Oddziału Odwet „Jędrusie ‘ - ich działania. Drugą potrawą, z jaką występowaliśmy w konkursie była zupa sulisławska, za którą zdobyliśmy wyróżnienie i dyplom - dodaje Pani Zdzisława. 

Warto pochwalić się również tym, że w konkursie Miss Wdzięku zajęliśmy I miejsce w województwie świętokrzyskim. Z pozostałych konkursów otrzymaliśmy dyplomy i nagrody rzeczowe. Ostatnio występowaliśmy z wieńcem dożynkowym na Dożynkach powiatowych, gdzie dostaliśmy wyróżnienie, dyplom  i nagrodę rzeczową. Bardzo dziękujemy za wszelkie nagrody, cieszymy się, że możemy się realizować, że nasza praca, nasze działania znajdują uznanie w oczach komisji konkursowych.
 
 
Chcemy pochwalić się także współpracą z władzami gminy, z Gminnym Ośrodkiem Kultury w Łoniowie, z Radą Sołecką oraz sołtysem. Współpracujemy również ze Zmartwychwstańcami z naszego Sanktuarium, uczestnicząc w różnych obrzędach religijnych m.in. sporządzamy kosze z owocami i warzywami na różne odpusty sulisławskie, stroimy ołtarze polowe, serwujemy pielgrzymom artykuły spożywcze własnej roboty, którzy są tu bardzo częstymi gośćmi. Bardzo dobrze układa nam się współpraca ze Stowarzyszeniem Pikajro, tzn. Pieszo-Kajakiem Rowerem z Tarnobrzega, z BodyMorsem (morsy), gdzie nasze Herbaciarki jednocześnie należą.
Każda z nas ma inny talent -  jedne pieką pyszne ciasta, torty, drugie smacznie gotują, a inne prowadzą warsztaty wielkanocne i bożonarodzeniowe, robią wieniec dożynkowy, ślicznie śpiewają czy piszą projekty. Mamy swoje biuro i świetlicę, gdzie spotykamy się dość często, nawet 2 razy w tygodniu. Zwołujemy się smsem, jest burza mózgów, a nawet "koncert życzeń" - z czego rodzą się pomysły na nasze dalsze poczynania.
 
Mieszkańcy mówią i prasa pisze o nas, że "Herbaciarki" są zawsze chętne do działania. Nie tylko mieszkańcy, ale i inni z różnych okolic chętnie przychodzą do nas na spotkania, pikniki i imprezy. Twierdzą, że w Sulisławicach się dużo dzieje. Jesteśmy z tego bardzo dumni i zaszczyceni. Te pochwały jeszcze bardziej nas cieszą oraz motywują - dodaje z uśmiechem Pani Zdzisława.
 
W planach mamy jeszcze zorganizowanie Dnia Seniora. Chcemy zapalić znicze 1 listopada na grobach partyzantów, zorganizować Uroczystość 11 listopada wspólnie z młodzieżą szkolną, a później warsztaty bożonarodzeniowe z robienia stroików. Zaangażujemy się także w przygotowanie paczek świątecznych dla dzieci, łącznie z Kołem Rodziny Katolickiej. Chcemy także opracować  i wydać kalendarz na 2022 r. z działalności Koła Herbaciarek.
 
Mimo pandemii, udało nam się wiele czynności wykonać, a mianowicie: zorganizować Narodowe Czytanie Balladyny, na które przyszło wiele osób. Uczcicliśmy także Dzień Babci i Dziadka - wykonaliśmy ręcznie kartki z życzeniami i umieściliśmy na stoliku we wszystkich sklepach w naszej miejscowości. Zakupiliśmy również słodycze. Babcie i Dziadkowie częstowali się nimi dowolnie. Podobnie ze świętem z okazji Dnia Kobiet. Ustawiliśmy stoły na wolnym powietrzu, na których znajdowało się ciasto, wędlina, owoce i gorące napoje, tzw. stół szwedzki. Nasze Panie mogły skorzystać z tego wyjątkowego poczęstunku.
 
 
W czasach pandemicznych założyliśmy także zespół muzyczny i już śpiewamy na naszych uroczystościach. Za nami także udział w konkursie artystyczmy, gdzie dostaliśmy wyróżnienie. Zaznaczę tu, że za własne pieniądze zakupiliśmy stroje ludowe, w których występujemy. Udało nam się także wyjechać i zintegrować z innym z kołem, gdzie zdobyliśmy jeszcze większe  doświadczenie  i wymianę  poglądów.
 
 
Dla Czytelników kalendarzrolnikow.pl przygotowaliśmy przepis na zupę partyzancką. 
 
Zupa partyzancka
 
Składniki:
  • ½  kg fasoli "Jaś”
  • ½ kg grochu łuskanego żółtego
  • 2 saszetki kaszy pęczak
  • ½ kg białej kapusty
  • 1 golonka wieprzowa
  • 1 kg żeberek
  • 30 dkg kiełbasy
  • ½ ziemniaków
  • ½ kg różnych warzyw – włoszczyzny
  • pęczek zielonej pietruszki
  • sól, pieprz
 
Wykonanie:
Mięso (golonka, żeberka) wraz z warzywami ugotować w osolonej wodzie do miękkości – nie rozgotować. Wyjąć obrać i pokroić. Osobno ugotować fasolę i groch w osolonej wodzie. Na wywarze mięsnym ugotować ziemniaki  z poszatkowaną białą kapustą oraz włoszczyzną startą na tarce z grubymi oczkami. Następnie do w/w wywaru mięsnego dodać wywar z fasoli i grochu z obranym i pokrojonym wcześniej mięsem oraz z pokrojoną w kostkę kiełbasą. Wszystko razem zagotować, doprawić pieprzem oraz ewentualnie solą i pokrojoną zieloną pietruszką.
 
Wszystkie nasze poczynania, działania można zobaczyć na stronie Facebook Koło Gospodyń Wiejskich Herbaciarki.
 
 
kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO